Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 1

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında gerçekleşen toprak kaymasından saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda kanıt olarak yer aldı.

SON DAKİKA!

Altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 2

DERİN YARIKLAR GÖRÜLDÜ

Bu kapsamda toprak kaymasının yaşandığı gün sabah saatlerinde madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları, bilirkişi raporunda delil olarak kullanıldı. Fotoğraflarda, yığın liç alanında biriktirilen topraklarda derin yarıkların oluştuğu görülüyor.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 3

KONTROL AMAÇLI OLAY YERİNE DÖNDÜLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden sahasının bulunduğu bölgede basın açıklaması sırasında bir gazetecinin, olay günü işçilerin çatlağı tespit ettiği ve yetkilileri uyardığı, ardından tahliyenin yapıldığı bilgisinin doğru olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, "Bu yönde bize de burada iletilen bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildiği doğru ve sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru." ifadelerini kullanmıştı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 4

BİLİRKİŞİ RAPORUNDAN: ÇATLAKLAR GÖZARDI EDİLDİ

Erzincan'da maden sahasında incelemelerde bulunan iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi ön raporunda, aralarında "yığındaki çatlaklar için vaktinde önlem almayan" proses oksit müdürünün de bulunduğu 5 kişi asli kusurlu bulunmuştu.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 5

Raporda, operasyon direktörü vekilinin yetkili biri olarak sabah yığın liçinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediğinin tespit edildiği belirtilerek, meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı kaydedilmişti.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 6

Proses oksit müdürünün ise oluşan çatlakları ehil biri olarak çok büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen bunları göz ardı ettiği ve tehlikeli davranış sergilediğinin belirlendiği anlatılan raporda, söz konusu kişinin olayda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı yer almıştı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 7

Oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanmış ve kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 8

6'NCI GÜNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağındaki toprak kaymasında kaybolan işçilere ulaşmak için başlatılan çalışmalar sürdü.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 9

Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında yaşanan toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları 6'ncı gününde devam etti.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 10

Sağanak ve sisin etkili olduğu bölgedeki çalışmalara AFAD, TSK Arama Kurtarma, JAK, PAK, UMKE, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından 2 bin 663 personel katıldı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 11

Arama kurtarma faaliyetleri, 793 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, dron, georadar, jeoradar, metale duyarlı 5 yeraltı radarıyla, 24 saat esasına göre yürütüldü.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 12

Bölgede bulunarak çalışmaları takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ile AFAD Başkanı Okay Memiş, arama ve kurtarma çalışmalarına katılan ekipleri koordine etti.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 13

O BÖLGELERDE ÇALIŞMALAR SIKLAŞTIRILDI

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak, işçilerin içinde bulunduğu düşünülen konteyner ve araçlara ulaşmaya çalıştı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 14

Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalar ile maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 15

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğünün değerlendirilmesi sonucu bölgede arama çalışmaları yoğunlaştırıldı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 16

Metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları devam etti.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 17

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı da bölgede sürekli olarak toprak ve su analizi yaptı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 18

Bölgeye giriş ve çıkışlar kontrollü olarak sağlanıyor.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 19

6 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninin bulunduğu bölgede 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kayması sonucu kaybolan 9 işçinin bulunması için çalışma başlatılmıştı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 20

Toprak kaymasına ilişkin soruşturmada ise aralarında firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 zanlı adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.



 

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 21

BAKAN BAYRAKTAR'DAN AÇIKLAMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç’te basın mensuplarına toprak kaymasının ve arama kurtarma çalışmalarının teknik detayları hakkında bilgilendirerek soruları yanıtladı.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 22

Basın toplantısının ardından Bakan Bayraktar sahayı gezerek 7/24 devam eden çalışmaları yerinden takip etti. Halihazırda 20’ye yakın noktada iş makineleri ile arama çalışmaları sürdürülüyor.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 23

Bakan Bayraktar, “Kayan toprağın güvenli bir alana taşınması ile ilgili planımızı da devreye aldık. Su konusunda da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız 9 ayrı yerde ölçümler yapıyor. Şu ana kadar yapılan ölçümlerde sularımızda halk sağlığı açısından olumsuz herhangi bir bulguya rastlanmadı.” dedi.

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 24

BAKAN YERLİKAYA YENİDEN BÖLGEDE

Heyelanla ilgili yapılan çalışmaları olay ilk gününden itibaren yakından takip eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'a, gece saatlerinde gelen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da eşlik ediyor. Bölgede çalışmaları yerinde inceleyen Bakan Yerlikaya ve Bayraktar, çalışmaları yakından izliyor. Ayrıca gün içerisinde yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından basın mensuplarının bölgeyi ziyaret edeceği ve heyelan bölgesini yakından görüntüleyebileceği bildirildi.

Erzincan İliç'te felaket | ABD'li şirket her aileye 130 bin lira sus payı vermişErzincan İliç'te felaket | ABD'li şirket her aileye 130 bin lira sus payı vermiş

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 25

AFAD: 2 BİN 663 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasında, 2 bin 663 personel ile arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. AFAD'dan sosyal medya platformu üzerinden yapılan açıklamada, "İliç ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonucu kayıp 9 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmaları profesyonel ekiplerimizce aralıksız devam etmektedir. 210 bin metrekarelik alan, 8 sektöre ayrılarak tüm alanlar termal ve manyetik dronelar, toprak altı görüntüleme cihazları, georadar, dronlar ve fiziki arama ile havadan ve karadan sürekli taranmaktadır. Gece gündüz aralıksız devam eden çalışmalarda 2 bin 663 personel, 802 araç ve iş makinesi, 99 aydınlatma kulesi, 52 jeneratör, 7 dron ile georadar ve jeoradar görev yapıyor" denildi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kaymasında göçük altında kalan işçilerden ilk iz görüntülendi! Bakan Bayraktar'dan açıklama geldiErzincan'ın İliç ilçesinde yaşanan toprak kaymasında göçük altında kalan işçilerden ilk iz görüntülendi! Bakan Bayraktar'dan açıklama geldi

Öğrencilerin bulunduğu servis aracına sopalı saldırı, o anlar kamerada Öğrencilerin bulunduğu servis aracına sopalı saldırı, o anlar kamerada

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 26

TOPRAK KAYMALARI ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR

Ekiplerin çalışmaları sırasında ise heyelanın olduğu bölgede hala risk oluşturan toprak kütleleri olduğu, çalışmaların bazı toprak kütlelerinin yeniden kaydığı ve kurtarma çalışmalarına katılan ekiplerin zor anlar yaşadığı öğrenildi. Yapılan aramalarda yerleri lokal olarak belirlenen işçileri bulabilmek için çalışmalar devam ederken risk oluşturan kütlelerin zaman zaman kaydığı bildirildi. Özellikle heyelanın olduğu günün ardından yağan yağmurun da etkisiyle toprağın sıvılaştığı ve ekiplerin çamurlaşan toprakta işçileri kurtarmak için çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan "Erzincan" açıklaması

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 27

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 28

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 29

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 30

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 31

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 32

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 33

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 34

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 35
Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 36

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 37

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 38

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 39

3940

Erzincan'da maden felaketinde çatlak fotoğrafları çıktı, şirketin Türkiye Müdürü C.D. gözaltında - Resim: 40

40