SİYANÜR NEDİR, ALTIN AYRIŞTIRMALARINDA NEDEN KULLANILIR, NEDEN ÖLÜMCÜLDÜR? –

Siyanür, HCN grubunu içeren, hem gaz hem de kristal tuz formu var olan, kimyasal bir bileşiktir

Hidrojen siyanür (HCN) gibi renksiz bir gaz ya da sodyum siyanür (NaCN) veya potasyum siyanür (KCN) gibi kristal formda bulunabilir. Her iki formda da yeterince yüksek konsantrasyonlara ulaşıldığında öldürücü olabilir.

SİYANÜRÜN KULLANIM ALANLARI

Siyanür, endüstride kağıt yapımında, tekstil ve plastik imalatında, metalürji ve fotoğrafçılık sektörlerinde kullanılmaktadır. Tuzları metalürjide elektro kaplama, metal temizleme ve altının cevherinden uzaklaştırılması için kullanılır. Siyanür gazı ise özellikle gemilerde ve binalarda zararlı böcekleri ve haşaratları yok etmek için kullanılır.

SOLUMA, SU İÇEREK, YEMEK YERKEN MARUZ KALINABİLİR

Siyanür, hem doğal süreçler hem de endüstriyel faaliyetler sonucunda suya, toprağa veya havaya girer. Havada bulunduğunda, genellikle gaz halinde (HCN) şeklinde olur. Soluma ile, su içerken, yemek yerken veya siyanür içeren topraklara dokunarak siyanüre maruz kalınabilir.

 

ZEHİRLENMENİN DERECESİ SİYANÜRÜN MİKTARINA BAĞLI

Siyanürün neden olduğu zehirlenmenin derecesi, bir kişinin maruz kaldığı siyanür miktarına, maruz kalma yoluna ve maruz kaldığı sürenin uzunluğuna bağlıdır. Siyanür gazı solunması en fazla zarara yol açar, ancak siyanürün yutulması da aynı derece toksik olabilir.

Fırat Nehri'ne sızma var mı?

İşçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken Erzincan Valiliği'nden siyanür iddialarına ilişkin açıklama geldi.

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm ekiplerin olay yerinde söyledi.

"Sızma söz konusu değil"

Siyanür iddiaları ile ilgili konuşan Vali Aydoğdu, şu anda bir sızmanın söz konusu olmadığını söyledi.

"Ekipler kontrollerini yapacak"

Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu iddialara ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar.

Bakanlık açıklama yaptı

Facianın ardından Fırat Nehri'ne madenden sızıntı olduğu iddialarıyla ilgili bir açıklamada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geldi.

Menfezler kapatıldı

Fırat Nehri'ne sızıntı olduğu iddialarıyla ilgili açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmaması için Sabırlı Deresi'nin Nehri'ne ulaşan menfezinin kapatıldığını duyurdu.

"Gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz"

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Gaziantep’in Gözünü Çevirdiği Duruşma İle İlgili Flaş Gelişme!  Savcının İstediği Ceza Belli Oldu! Gaziantep’in Gözünü Çevirdiği Duruşma İle İlgili Flaş Gelişme! Savcının İstediği Ceza Belli Oldu!

Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve il müdürlüğümüz denetim ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz.

Siyanür, solunduğu zaman vücut hücrelerinin oksijen kullanmasını önler yani hücreleri öldürür. Kalbe ve beyne diğer organlara göre daha fazla zarar verir çünkü kalp ve beyin çok fazla oksijen kullanır.

Soluma ile, deriyoluyla emerek ya da içeren yiyecekleri yiyerek az miktarda (20-40 ppm) siyanüre maruz kalan kişiler, birkaç dakika içinde; baş dönmesi, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, hızlı nefes alma gibibelirtilerden bazılarını veya tümünü gösterebilir.

Herhangi bir yoldan büyük miktarda (100-300 ppm) siyanüre maruz kalmak ise; bilinç kaybı, düşük kan basıncı, akciğer hasarı, yavaş kalp hızı ve ölüme yol açan solunum yetmezliği gibi belirtileri ortaya çıkarabilir.

Ciddi siyanür zehirlenmesinden kurtulanlarda kalp, beyin ve sinir hasarı gelişebilir.

SİYANÜRE MARUZ KALIRSANIZ AÇIK HAVAYA ÇIKIN

Siyanür gazı açık alanlarda hızla buharlaşır ve dağılır. Bu yüzden havalandırma çok önemlidir. Temiz havanın mevcut olduğu bir bölgeye hızla hareket etmek, siyanür gazına maruz kalmanın azaltılmasında oldukça etkilidir. Siyanüre deri yoluyla maruz kalındıysa, giysiler çıkarılmalı, tüm vücut sabun ve suyla hızlı bir şekilde yıkanmalı ve mümkün olduğunca çabuk tıbbi bakım alınmalıdır.7