REFORM HABER - Gaziantep hava sahası uçuşlar neden durduruldu? Son dakika gelen bilgiye göre, Gaziantep'te  henüz belirlenemeyen bir cisim nedeniyle tüm uçuşlar durduruldu. Notam ilan edildi. Peki uçuşlar neden durduruldu, NOTAM nedir? İşte tüm bilgiler.

GAZİANTEP HAVA SAHASI UÇUŞLAR NEDEN DURDURULDU? 

Turk-Hava-Yollarinin-Gaziantep-Istanbul-seferini-yapan-yolcu-ucagina-yildirim-carpti-ucak-Adanaya-zorunlu-inis-yapti

Gece yarısı Gaziantep Havalimanı'na gelen bir yolcu uçağının radarı, 9 bin feette henüz tanımlanamayan bir şüpheli cisim tespit etti.

Pilotların durumu Gaziantep Hava Trafik Kontrol Kulesi'ne bildirmesi üzerine söz konusu uçak Adana'ya yönlendirildi. Gaziantep Havalimanı'ndan gerçekleşecek diğer seferler de Adana ve Şanlıurfa'ya yönlendirildi.

Olayın yaşandığı andan itibaren Gaziantep'teki biri yurt dışı olmak üzere 18 seferin iptal edildiği öğrenildi.

Dün gece yarısı yaşanan ilginç olayda, Gaziantep'te hava sahasında tanımlanamayan bir cisim tespit edildi. Gaziantep Havalimanı'nda tüm uçuşlar durduruldu. 26 uçuş iptal edilirken NOTAM ilan edildi. 

NOTAM NEDİR?

NOTAM, havacılıkta kullanılan bir terimdir ve "Notice to Airmen" yani "Havacılara Bildirim" anlamına gelir. NOTAM'lar, hava sahasında veya havaalanlarında meydana gelen veya gelebilecek olan herhangi bir durumu, değişikliği veya tehlikeyi havacılara duyurmak için yayınlanan resmi bildirimlerdir. NOTAM'lar, uçuş planlaması, güvenliği ve operasyonları etkileyebilecek önemli bilgiler içerir.

NE OLMUŞTU !

Dğn gece yaşanan olayda; Gaziantep hava sahasında tanımlanamayan bir cisim tespit edildi. Bunun üzerine Gaziantep Havalimanı’nda uçuşlar çift taraflı olarak durduruldu.

Gaziantep hava sahasında tanımlanamayan bir cisim görüldüğünün rapor edilmesi üzerine, gece yarısından bu yana Gaziantep Havalimanı’nda uçuşlar askıya alındı. Gaziantep Havalimanı’na inmesi planlanan bazı uçaklar, Adana ve Şanlıurfa’daki havalimanlarına yönlendirildi. Öte yandan uçak kalkışına da izin verilmiyor.

Gece yarısı Gaziantep Havalimanı'na gelen bir uçağın radarı, 9 bin feette henüz tanımlanamayan bir cisim tespit etti.

Pilotların durumu Gaziantep Hava Trafik Kontrol Kulesi'ne bildirmesi üzerine söz konusu uçak Adana'ya yönlendirildi. Gaziantep Havalimanı'ndan gerçekleşecek diğer seferler de Adana ve Şanlıurfa'ya yönlendirildi.

Olayın yaşandığı andan itibaren Gaziantep'teki biri yurt dışı olmak üzere 18 seferin iptal edildiği öğrenildi.

Geceyarısı sat 00.30 sıralarında yaşanan olayda; yaklaşık 9 bin feet (2.743 metre) yükseklikte, seyir halinde olan iki yolcu uçağının kokpit ekibi tarafından tanımlanamayan bir cisim rapor edildi. Pilotlar durumu Gaziantep Hava Trafik Kontrol Kulesi’ne bildirdi. Tanımlanamayan cismin aynı zamanda hava trafik kontrolörleri tarafından da radar üzerinden teyit edildiği öğrenildi.

Geceden bu yana Gaziantep Havalimanı’dan 13 kalkış, 13’ü iniş olmak üzere 26 sefer iptal edildi.

Öte yandan söz konusu cisimle ilgili olarak şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

ScanEagle UAS, Boeing Insitu ScanEagle, ScanEagle İnsansız Hava Aracı, ScanEagle İHA

Hava sahasındaki cisim ne olabilir?

Olay henüz sıcaklığını korurken, tanımlanamayan cismin ne olduğu merak konusu. Gaziantep hava sahası, Suriye hava sahasına komşu konumunda bulunuyor. Dolayısı ile gece saatlerinde tespit edilen tanımlanamayan cismin, alçak irtifadan seyir icra eden bir hava aracının olması muhtemel.

Özellikle ABD ve İsrail, Suriye hava sahasında muharip ve istihbari görevler için çok sık savaş uçağı ile SİHA uçuruyorlar. Öte yandan Rusya Federasyonu tarafından da bölgede aktif olarak insanlı/insansız hava araçları uçuruluyor.

Gaziantep Havalimanı'ndaki uçak seferleri, şüpheli cisimle ilgili değerlendirmelerin ardından 12 saat sonra yeniden başladı.