REFORM HABER - Türkiye’nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te pahalılık sorunu her geçen gün büyüyor. Giderek daha pahalı bir şehir hâline gelen kentte ev sahibi veya kiracı olmak ve geçinmek adeta mucize haline geldi. Konut fiyatlarının 1 milyon TL’nin üzerine çıktığı kentte, kiracı olmak ise adeta zulüm hâline dönüştü. Kent genelinde stüdyo dairelerin aylık kira bedeli 1000 TL’nin üzerine çıktı. Ayrıca vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için gittiği marketlerde ve restoranlarda karşılarına çıkan fiyatlar da, kentte yaşanan pahalılığı gözler önüne serdi.


Konut fiyatları 400 bin TL'den başlıyor

Gaziantep’te yaşanan en büyük sorunların başında konut fiyatları geliyor. Kent genelinde her gün yeni bir bölge imara açılıp inşaatlar yükselirken, Gaziantep’te konut fiyatları değişmiyor. Yeni bir 2+1 konut fiyatı 400 bin TL’den başlayan Gaziantep'te daha eski konutlarda ise geçtiğimiz yıl düşük faizle sunulan kredilerin etkisi ile konut fiyatları yüzde 50’lere varan oranlarda arttı. İnşaat firmaları, kentte arazi fiyatlarının yükselmesi, inşaat maliyetlerindeki artışlar nedeniyle konut fiyatlarının yükseldiği ifade ediyor. Kentte yaşanan bu konut enflasyonunun ilerleyen aylarda daha büyük sorunlara neden olması bekleniyor.


Kiralara güç yetmiyor

Konut fiyatları nedeniyle ev sahibi olmak isteyen vatandaşların tek çıkış yolu, kiralık evler oluyor. Türkiye’nin kira ve konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il olan Gaziantep’te, kiralar dudak uçuklatıyor. 2+1 dairenin aylık kirasının 1000 ila 2000 TL arasında değiştiği kentte, kira ücretlerine keyfi zam uygulanıyor. Bir anda 500 TL’lik zamlarında dahi uygulandığı kentte, kiracı olmak da en büyük sorunlardan biri hâline geldi.


Baklava fiyatlarına yüzde 30 zam

Gastronomi kenti olan Gaziantep’in yöresel lezzetlerinin başında gelen baklavada zam furyası sürüyor. Geçmişte fıstık fiyatlarının yükselmesi gerekçe gösterilerek baklava fiyatlarına yapılan zamlar, fıstık fiyatları düştüğü yıllarda dahi devam etti. 2020 yılında, elde edilen yüksek rekolte sonrası iç  fıstığın kilogram fiyatı 220 TL’den 160 TL’ye gerilemiş ancak yaşanan fiyat düşüşüne rağmen yüzde 15 zam yapılmıştı. Kasım ayında baklava fiyatlarına yapılan yüzde 15’lik zam ile ortalama 130 TL’ye yükselmişti.  Aradan geçen 7 aylık dönemde baklava fiyatlarına yeniden zam yapıldığı öğrenildi. Geçtiğimiz kasım ayında yüzde 15 oranında yapılan zammın ardından 130 TL olan baklava fiyatları, son yapılan zam ile kuru baklava 150 TL’ye yükseldi. Son 7 ay içerisinde baklava fiyatlarına yapılan yüzde 30’luk zam, kentte tepkiyle karşılandı.


Restoranlarda zam furyası

Yöresel lezzetlerde yaşanan pahalılık baklava ile sınırlı kalmadı. Beyran, kelle-paça, ciğer kebabı gibi yöresel ürünlerde de pandemi dönemi ile birlikte fiyatlar büyük artış gösterdi. 1 Temmuz itibariyle yasakların kalkması ile birlikte restoranlar, kısa süre içerisinde fiyatlara yüzde 20’lere varan oranlarda zam yaptı. esnafın bu zam oranı vatandaşların olduğu kadar GESOB’un da tepkisine neden oldu. 


"Tarifeye bakmadan alışveriş yapmayın!"

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, vatandaşların ne alırsa alsın mutlaka fiyat tarifelerine bakmaları gerektiğini dile getirdi. “Vatandaşlarımız, fiyat tarifelerine bakarak alışveriş yapmalı. Hangi ürün alınırsa alınsın onun bedeli bizim tarafımızdan belirlenen rakamlarla satılmalı. Bu bakla olur, kebap olur veya farklı bir şey olur. Vatandaşlarımız fiyat tarifesini görmek isterse görecek şayet tarife gösterilmiyorsa o işletme hakkında vatandaşlarımız ilgili birimlere şikayette bulunabilirler. Ne vatandaşımız ne de esnafımız mağdur olmamalı. Karşılıklı mağduriyetin giderilmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı” şeklinde konuştu. Kentte yaşanan pahalılık nedeniyle zor günler geçiren vatandaşlar ise yöneticilerin pahalılık sorunlarına olan duyarsızlığından şikayetçi. Kentte yıllardır yapılması beklenen Pahalılık Çalıştayı ve pahalılığa karşı alınması beklenen tedbirlerin bir türlü gerçekleşmemesi, tepkilere neden oluyor.