REFORM HABER- Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşının kabul edilişinin 100. yılında, Eğitim Fakültesi giriş katında “Mehmet Akif Ersoy Köşesi” yapıldı.

Program; Cumhuriyet’in Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy ve şehitlerimizin anısına Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. İstiklal Marşı’nın ardından yayınlanan Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı “Sinevizyon” gösterisi, programlarda bulunanlara duygu dolu anlar yaşattı.

Sinevizyon yayının ardından programın açılış konuşmasını yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “Bu köşe, Mehmet Akif Ersoy’un fikirlerinin ve ilkelerinin daha iyi anlaşılması için önemli bir vazife görecektir. Bize düşen ise bu fikir ve ilkelerin altını dolduracak, anlam kazandıracak işler yaparak, teslim ettiği bayrağı çok daha yukarılara çıkarmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Açılışı yapılan “Mehmet Akif Ersoy Köşesi’nde; İstiklal Marşı’nın Osmanlıca Metni, Mehmet Akif Ersoy’un arşivlerde olan fotoğrafları, doğum ve ölüm yıl dönümüne kadar olan süredeki tarihçesi yer alıyor.Pandemi kurallarından dolayı 30 dakika süren açılış program; Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Bayram’ın “İstikbal Marşı Olarak Safahat” çevrimiçi konferansıyla devam etti.

"Mehmet Akif Ersoy gerçek bir milli mücadele kahramanı"

Çevrimiçi yayında Mehmet Akif Ersoy’un örnek bir rol model olduğundan bahseden Bayram, Ersoy’un gerçek bir Milli Mücadele kahramanı olduğunu söyledi.

İstiklal Marşı olarak Safahat sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Yavuz Bayram: “Çanakkale zaferini destanlaştıran ve edebi kılan bir şairden bahsediyoruz. Mehmet Akif Ersoy’un Safahat adlı eseri olmasaydı destan da yaşanılan kahramanlıkları bilemezdik. Akif’in Safahat’ı, destanı bize yaşatan bir eser” dedi.