Türkiye’de ihracat rekorları kıran firmalar arasında yer alan ve geçtiğimiz hafta borsada işleme başlayan Oba Makarna evrakta sahtecilik ve bozuk ürün skandalı ile gündemde.

İddiaya göre, Tanzanya’dan getirilen tarihi geçmiş ürünler İskenderun Limanı’nda yakalandı. Getirilen ürün ile ilgili belgelerde oynama yapıldığı tespit edilirken, ürünlerle ilgili kaydedilen görüntüler pes dedirtti. Ürünlerin kullanılamaz hale geldiği ve böceklendiği görüntüler sosyal medyada da gündem oldu.

Öte yandan Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün söz konusu olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlandığı öğrenildi.

ÜRÜN TANZANYA’DAN GETİRİLDİ

İddiaya göre firma tarafından yaklaşık 10 gün önce Tanzanya’dan ürün getirildi. İskenderun Limanına getirilen ürünlerle ilgili belgelerin incelenmesi sırasında ortaya çıkan pürüzler üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri ile getirilen ürünler ve belgelerle ilgili denetim yapıldı.

Terör örgütüne finansman sağlayan şahsa şafak operasyonu Terör örgütüne finansman sağlayan şahsa şafak operasyonu

ŞOK EDEN GÖRÜNTÜLER

625 bin kilogramlık buğday irmiği ile ilgili yapılan denetimde kaydedilen görüntüler pes dedirtti. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Sağlık Sertifikası isimli belgede Son kullanma tarihi 01.05.2024 tarihi olarak belirtilen ürünlerin çürümüş olduğu ve böceklendiği görüldü. Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri tarafından yapılan incelemede, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Sağlık Sertifikası isimli belgede oynama yapıldığı tespit edildi.

BELGENİN TARİHİ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Söz konusu belgede, 01.05.2023 olan ürün son kullanma tarihi 01.05.2024 olarak değiştirildiği tespit edildi. Aslının fotokopisi olarak sunulan belgenin orijinalinde ise son kullanma tarihin 01.05.2023 olduğu ve firmanın belgede oynama yaptığı tespit edildi.

GAZİANTEP CUMHURİYET BAŞ SAVCILIĞINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Olayın ortaya çıkması üzerine Gaziantep’te de ilgili birimler harekete geçti. Firmaya ihracat izni verilmezken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün gerekli belge ve delileri Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına sunmaya hazırlandığı öğrenildi.

ÜRÜNLER İMHA EDİLECEK SAVUNMASI

Öte yandan söz konusu firmanın kentin önemli kademeleri ile yaptığı görüşmelerde, ürünün imha edileceği yönünde savunma yaptığı öğrenildi.

İÇ PİYASAYA MI SÜRÜLECEKTİ?

Tanzanya’da bozuk olduğu gerekçesiyle iade edildiği ileri sürülen ürünlerin Türkiye’ye getirilmesi, ibraz edilen belgelerde yapılan sahtecilik, ‘’İç pazara mı sürülecekti?’’ sorularını gündeme getirdi.