Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden binlerce kişinin göç ettiği Gaziantep'te  kiralar 2-3 kat arttı. Kentte astronomik rakamlara bile ev bulmak imkânsız hale geldi. Kiracılar, “Oğlum oturacak, evi satacağım” gibi gerekçelerle evlerinden çıkarılmak istenince binlerce tahliye davası açıldı.

ulke-bizim-ama-ev-kira-862838-5

Gaziantep'te yaşayan vatandaşların ev kiralarıyla mücadelesi binlerce Suriyelinin savaş nedeniyle kente gelmesiyle başladı. Bu istenmeyen göç nedeniyle ev kiraları bir anda 2-3'e katlandı. Daha sonra ise tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep'te de ev kiraları ekonomik koşullar nedeniyle bir zam daha gördü.

Ortalama semtlerde kiralar 10 bin TL


Sözcü gazetesinin haberine göre; 6 Şubat depremi Gaziantep'te ev kiralarını bir kez daha katmerli zamla karşı karşıya bıraktı. Sadece İslahiye ve Nurdağı'nda yıkım yaşanan Gaziantep kent merkezi bu kez de Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan evsiz kalan binlerce depremzedenin akınına uğradı.

Bu nedenle de ev kiraları ortalama semtlerde 8-10 bin TL'ye, biraz daha yüksek gelirli insanların yaşadığı semtlerde ise 15- 20 bin TL olarak işlem görmeye başladı. Ancak, ev sayısı talebi karşılamayınca ev bulmak da artık neredeyse imkansız bir hal aldı.

Tahliye davaları başladı
Ev kiralarındaki bu astronomik artış ev sahipleriyle kiracıları da karşı karşıya getirdi. Evlerini daha yüksek bedelle kiraya vermek isteyen ev sahipleri evlerinde oturan kiracıları ya çok yüksek bedelle oturmaya zorlamaya baladı.

Buna direnen kiracılar ise, “Oğlum oturacak, evi satacağım” gibi gerekçelerle evlerinden çıkarılmak istenince binlerce tahliye davası açıldı.

Bunun yanı sıra daha önce kiracılarından findeks notu isteyen ve polis olanları öncelikli tercih eden ev sahipleri şimdi de ya memur kiracı ya da memur kefil istemeye başladı. Sanayi kenti olan Gaziantep'te yaşayan işçiler ev sahiplerinin memur ısrarı yüzünden güç durumda kaldı.

Ruslar ve Ukraynalıların yeni gözdesi

Gayrimenkul Uzmanı Turgut Korkmaz, deprem öncesinde 4-5 bin TL'ye kiralanan evlerin, deprem sonrasında 10-12-15 bin TL'ye kiralandığını buna rağmen ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiğini kaydetti.