Gaziantep’te bankalardaki kiralık kasa sayısının kaç olduğu bilinmezken birçok müşterinin bankada kiralık kasa bulamadığı öğrenildi.
Mevduat ve altınlarını bankacılık sistemine sokmak istemeyen Gaziantep’li vatandaşların bankalarda kiralık kasa bulamadığı öne sürüldü. Her banka şubesinde bulunmayan ancak birkaç şubede bulunan ve müşterilerin yıllık olarak kiraladıkları banka içindeki kasaların büyük oranda dolu olduğu bildirildi.

Kiralık Kasa Nedir?

Kiralık kasa, banka şubelerinde bulunan ve özel güvenlik sistemleri ile koruma sağlayan gereçlerdir. Gerçek veya tüzel kişilerin maddi veya manevi değeri olan varlıklarını güvenle saklayabildikleri bu kasalar, farklı boyutlara sahiptir. Çelikten yapılan bu kasaların iki farklı anahtar deliği bulunur.

Banka Kiralık Kasaları Güvenli midir?

Kasalar, bankaların özel olarak tasarladığı korunaklı özel odalarda muhafaza edilir. Bu odaya girme talebinde bulunan kişiye bir banka görevlisi eşlik eder. Bu odalarda şifreleme teknolojisi kullanılır. Aynı zamanda fiziki olarak bu odaya giriş yapmak için gereken banka kiralık kasa anahtarına da sadece kurum yetkilileri sahiptir.

Banka kiralık kasaları iki farklı anahtar deliği olacak şekilde dizayn edilir. Bu anahtarların birisi banka görevlisine diğeri ise kasa sahibine verilir. Kiralık kasayı açmak için iki anahtarın aynı anda kullanılması zorunludur. Kasa içerisindeki varlıkların tümü mahremiyet ilkesi ile korunur. Kasalar bu özellikleri ile de büyük bir güvenlik sağlar. Ayrıca kasaya konulan varlıklar, hırsızlık ya da yangın durumlarında kesinlikle banka güvencesi altındadır.