Yüzde 50 zammın beklentileri karşılamadığını ifade eden işçiler maaşlarının günden güne eridiğini belirtiyor. Alım güçlerinin düştüğünü vurgulayan asgari ücretlilerin ortak görüşü ise şu: “Her şeyin zamlandığı ve bu zamların günlük olduğu yerde bizim geçinmemiz mümkün?” Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni asgari ücreti Gaziantep’te çalışan işçilerle konuştuk.

“BEKLEDİĞİMİZ RAKAM BU DEĞİLDİ”

Tüp gaz bayinde servis elamanı çalışan Turgut Öztürk anlatıyor: “Asgari ücretin 4250 TL olması bizi memnun etmedi. Beklediğimiz rakam bu değildi. Çünkü bugün bile alım gücümüz daha fazla azaldı. Dolar, euro ne durumda görüyorsunuz? Başka söze gerek var mı? Ben bir işçiyim. Markette bir ürünü aldığımız fiyata ertesi günü bulamıyoruz. Marketler günlük fiyat değiştirmeye başladı. İki çocuğum var bu çocukların ev masrafı var. Eşim çalışmıyor. Tek maaşla ev geçindirmeye çalışıyorum. Bu kadar hayat pahalılığının olduğu bir dönemde bu parayla nasıl geçeneyim soruyorum yetkililere? Bu parayla geçinmek kolay mı?”

“SADECE DUA EDİYORUZ”

Öğretmen Halil D. asgari ücret zammı ile ilgili şunları söyledi: “Alım gücümüz çok düştü. Maaşımızı alır almaz faturaları ödüyoruz.  Geriye bir şey kalmıyor. Bir de üzerine kira parası verdikten sonra marketlere giremiyoruz.  Gıda olarak minimum seviye de alışveriş yapsak bile geçinemiyoruz. Yapılan asgari ücret zammı şu anda iyi ama eğer yeni yılda beraberinde yeni zamlar gelirse paranın alım gücü daha da düşerse biz artık nasıl geçineceğimizi düşünüyoruz.  Sadece dua ediyoruz artık zamların gelmemesi için. Başka bir şey söylemek istemiyorum.”

“FİYATLARI GÖRÜNCE NABZIMIZ HIZLI ATIYOR”

Bir sitede bekçi olan Yusuf Uçar ise yeni asgari ücretle ilgili şu düşünceleri dile getiriyor: “Marketlere girerken nabzımız hızlı atıyor. Acaba bugün ne kadar zam geldi diye düşünüyoruz. Fiyatları görünce bazen hiçbir şey almadan geri dönüyoruz. İnsanın morali bozuluyor. Asgari ücrete yapılan zam, zam değil ki. Bu para günden güne eriyor. Şu an her şeyin fiyatı sabit dursa bile biz yine de bu parayla geçinemeyiz. Her şeyin dolar, euroyla belirlendiği bir ortamda bu parayla nasıl hayatımızı devam ettireceğiz. 3 Tane çocuğum var; ancak ek iş yaparak geçinmeye çalışıyoruz. Apartman görevlisi olarak boş günlerimde çalışıyorum. Bu işlerde olmasa halimiz harap.”

“BU PARA ARTIK ÇEREZ PARASI”

Fabrika işçisi Yasin Kılıç, görüşlerini şu şekilde ifade ediyor:” En temel besin ihtiyaçlarımıza bile anormal derecede zam yapılıyor. Makarna, un, bulgur, simit fiyatlarından haberiniz vardır. Artık bunları bile alamayacak durumdayız. Asgari ücrete şimdi yüzde 50 zam yapıldığı söyleniyor. Peki, zamlar ne durumda haberiniz var mı? Yüzde 200 300 zam geldi her şeye. Bu para artık çerez parası oldu. Ekmeğe yine zam yapacaklar. Pide ekmeğin fiyatı 2 TL. Çok değil göreceksiniz ocak ayında ne kadar olacak. Allah herkese bu zamlar karşısında dayanma gücü versin.”

“AÇIKLANAN RAKAM ŞİMDİDEN ERİDİ”

Özel bir şirkette ofis çalışanı olan Kübra Solmaz ise asgari ücretle ilgili şu sözleri aktardı: “Açıklanan rakam bizler için hayal kırıklığı. 4250 TL bizler için bir şey ifade etmiyor. Çünkü alım gücümüz yok. Asgari ücret yükseldikten sonra zamlarda onunla birlikte geliyor. Eskiden aldığım 2800 TL ile şu an alacağım 4250 TL’nin hiçbir farkı yok. Hatta daha fazla değer kaybı var. 2021 yılında 384 dolara tekabül eden asgari ücret bugün 250 dolar. Kurun biraz daha yükseldiğini düşünün? Yandık. Daha önce 100 TL ile aldığım tekstil ürününü şu an aynı paraya alamıyorum. Artık hepimizin maaşı eşitlendi. Biz asgari ücretlilerle öğretmenlerin maaşı eşitlenmiş oldu. Bu da haksızlık zamsa herkese yüzde 50 yapılsın o zaman?”

MUHAMMET ABDULKADİR ESEN