Kazakistan’da doğalgaz zammı ile başlayan olaylar, ülkeyi iç savaşa sürükledi. Dünya günlerce Kazakistan’daki olayları konuşurken, sokaklarda “eylemci” denilen silahlı gruplar görüldü.

Sokak çatışmaları sırasında “Vahşi Arman” olarak bilinen organize suç örgütü lideri Arman Jumageldiyev de çıkan olaylara karıştığı gerekçesiyle tutuklandı.

Peki Türkiye “Vahşi Arman” lakaplı Arman Jumageldiyev’i nereden tanıyor? 

Sedat Peker’e kaftan

Suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hakkında dava açılan Sedat Peker, 15 Ekim 2019’da kendi Facebook hesabından bir gönderi paylaştı.  Sedat Peker mesajında, “kardeş ülkemiz Kazakistan’ın gençlik liderlerinden Arman Jumageldiyev ve arkadaşları şahsımı ziyarete geldiler” dedi. 

Sedat Peker'in paylaşımı:

Peker mesajla birlikte bir de video paylaştı. Videoda, Arman’ın kendisine hediye ettiği sarı renkli kaftanı giydiği görüldü.

Arman sözde tüm Türk devletlerindeki gençlerin Barış Pınarı Harekatı’na katılmak için işaret beklediğini söylemişti. Peker’in “Kazakistan’ın gençlik lideri” olarak tanımladığı Arman, Kazakistan’daki ayaklanmalara katıldığı suçlamasıyla tutuklandı.

“Vahşi Arman”ın Türkiye’deki ilişkileri ve katıldığı olaylar bununla sınırlı değil.

Nadir Salipov’un Cenazesinde

Lotu Quli (Guli) lakaplı Nadir Salifov’un “Lotu Quli” mafyasının liderliğini yaptığı biliniyordu. “Guli” lakaplı mafya lideri, Rusya başta olmak üzere Orta Asya’nın büyük bölümündeki meyve-sebze ithalat pazarını kontrolünde bulunduruyordu.

Guli ile Vahşi Arman’ın birbirine yakınlığı da biliniyordu. 

Bu yakınlık fotoğraflara da şu şekilde yansıdı:

Vahşi Arman ve Guli ikilisinin yolları Türkiye’de tekrar kesişti.  Ancak bu kez durum farklıydı. Guli, 19 Ağustos 2020’de Antalya’da arkadaşı tarafından başından tek kurşunla vurularak öldürüldü.

Arman ise arkadaşı Guli’nin cenazesinde ön saflarda yer aldı, tabutuna omuz verdi. Arman’ın artık yakınındaki isim Guli’nin hayattaki küçük kardeşi Salifov oldu.

Bir Kaftan Da Alattin Çakıcı’ya

Arman, 2021 yılının Mart ayında tekrar sahnedeydi.  Bu kez yanındaki isim suç örgütü lideri hükümlüsü Alaattin Çakıcı idi. Artık Sedat Peker yurtdışındaydı. Sedat Peker’e kaftan hediye eden Arman, bu kez Alaattin Çakıcı’ya kaftan hediye etti.

Alaattin Çakıcı’nın yanında duran isim ise öldürülen Guli’nin tahtına oturan kardeşi Namık Salifov’du.

Şimdi Vahşi Arman, Kazakistan’da protestolara katıldığı için tutuklandı. 

Geride ise, Arman’ın Türkiye’de yakınlığı kurduğu isimler ile nasıl bir bağının olduğu sorusu kaldı.