Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkarak Türk kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesini yaktığını kaydeden GTB Başkanları, kısa sürede tüm yurdu saran bu kurtuluş ateşinin; 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim gibi unutulmaz destansı başarıların da önünü aydınlattığını belirtti.

19 Mayıs’ın; esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, vatan ve bayrak uğruna şehadete yürüyen aziz milletimizin İstiklal mücadelesini tarihte abideleştirdiği bir tarih olduğunu kaydeden GTB Başkanları, mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919’da Bandırma vapuru ile Samsun'a çıkarak işgal kuvvetlerine karşı başlattığı kurtuluş mücadelesi, aziz milletimizin istiklal yolunda attığı ilk adım ve yaktığı ilk kıvılcımdır. Cumhuriyetimizin temellerini oluşturan bu güçlü ve kararlı adım aynı zamanda milli mücadele yıllarının tarihe altın harflerle nakşedilen destansı zaferlerinin de ilham kaynağı olmuştur.

Samsun semalarından kara günlerin üzerine bir güneş gibi doğarak, tüm yurdu saran bağımsızlık ruhu; zulme boyun eğmeyen, kaderini kimseye teslim etmeyen asil milletimizin birlik ve beraberlik şuurunu daha da güçlendirerek kurtuluş zaferini kazanmasını sağlamıştır.

Bu anlamlı günün gençlerimize ve spora adanan bir bayram olarak armağan edilmesi geleceğimizin teminatı gençlerimize duyulan güvenin ve önemin en büyük nişanesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından gençliğe armağan edilen bu emaneti korumak, yaşatmak ve geleceğe taşımak millet olarak hepimizin ortak sorumluluğudur. Güçlü bir geleceğin inşası ancak yükselen yeni nesillerden geçmektedir. Gençlerimizi cennet vatanımızın en büyük zenginliği olarak görüyor ve onların üreten, sorgulayan, gelişime ve yeniklere açık, eğitimli, milli ve manevi değerlerine saygılı bireyler olarak yetişmesini ülkemiz adına çok önemsiyoruz.

Kahraman ecdadımızın azim, inanç ve kararlılıkla 104 yıl önce Samsun’da yaktığı kurtuluş meşalesini gençlerimizle birlikte büyük ve güçlü Türkiye hedeflerimiz doğrultusunda her daim ileriye taşımak temennilerimizle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehit ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı en içten dileklerimizle kutluyoruz."