Kahramanmaraş depremleri, on bir ilimizde büyük yıkımlara neden oldu. Depremden etkilenen illerde yaşayan vatandaşların birçoğu, deprem nedeni ile evlerini kaybetti. Evleri yıkılan kişiler, barınma sorunlarının ve temel insani ihtiyaçlarının giderilebilmesi için yardımları bekliyor.

Binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremlerden canını kurtaran kişilerin yaşam  mücadeleleri devam ediyor. Evlerini kaybeden kişiler, çadırlarda ya da konteynerlerde kalmaya başladı. Şehirlerden göç etmek zorunda kalan kişiler ise, gittikleri illerde nasıl barınacağını ve geçineceğini bilmiyor. Bu kapsamda devlet tarafından depremzedelere farklı kalemlerde nakdi destekler sağlanmaya başlandı. Bunlardan biri olan hane başı destek  ödemelerinin ise, hesaplara yatırılmaya başlandığı belirtildi.

ON BİN TL ÖDEMELER HESAPLARA YATIYOR MU?

Depremzedelere yapılacağı açıklanan nakdi destekler arasında taşınma ve kira yardımlarının yanı sıra, hane başı destek ödemelerinin de olduğu devlet tarafından açıklanmıştı. Hane başı destek ödemlerinin kimlere verileceği ve bu ödemelerden yararlanmak için nereye başvuru yapılması gerektiği ise, binlerce depremzede tarafından en çok aratılan konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, nakdi desteğin kimlere yapılacağını şu cümleleri ile açıkladı;

‘’10 bin TL zarar gören afetzedelere hane başı destek ödememiz vardı. Destek, afette yıkık acil yıkılacak, ağır, orta ya da az hasarlı tespit edilen konutlara yöneliktir. Hasarsızlara yönelik değil.’’

BAŞVURU ŞARTI OLMAYACAK

Hane başı destek ödemeleri sadece deprem nedeni ile binalara yıkık, acil yıkılacak, orta hasarlı, ağır hasarlı ya da az hasarlı raporu verilenler için geçerli olacak. Bu kapsamda kişilerin herhangi bir başvuru yapma şartı bulunmuyor. Hasar tespit çalışması tamamlanan binalarda yaşayan kişilere ödemeler otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Ödemeler, kişilerin Ziraat Bankası hesabı olması halinde ilgili banka hesaplarına yapılıyor. Banka hesabı olmayan kişilerin ise, direkt olarak T.C kimlik numaralarına ödemeler yapılıyor ve bilgilendirmeler kısa mesaj yolu ile kişilere aktarılıyor.