Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşan şiddetli depremlerden sonra, Hatay'ın Defne ile Samandağ ilçelerinde de yaşanan şiddetli depremlerden sonra, bölge halkının yaraları sarılmaya çalışılıyor.

Asrın Felaketi olarak adlandırılan depremlerden sonra 11 ilde yıkım yaşanırken, 41 binin üstünde can kaybı olduğu da açıklanmış oldu. Enkazdan sağ olarak çıkanların da hastanelerde tedavisi sürmekte.

EVLERİN İNŞAASI BAŞLAYACAK

Mart ayında, ilk etap için 70 bin köy evi başta olmak üzere 270 bin konutun yapımına başlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Gaziantep Nurdağı'nda 456, İslahiye'de ise 399, Adıyaman Kahta ilçesinde 297, Kilis’te 645 olmak üzere toplam bin 797 konutun temeli için sözleşmeye imza attı.

DASK TAZMİNATI ÜST SINIRI 640 BİN LİRA

Evleri yıkılına vatandaşlardan, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında zorunlu deprem sigortası olanlar bir nebze de olsa maddi kayıplarını geri alabilecek. Fakat 2022 senesin kasım ayında yapılan değişimle DASK tarafından yapılan zorunlu deprem sigortasında tazminat miktarında konutun değeri fark etmeksizin 640 bin TL ile sınır koyuldu. Tazminatın her zararı karşılamadığı, hem de poliçenin alanı gereği konutun içinde eşyalar da teminat dışında kaldı.

2022’DE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Konuya dair Avukat Cem Duman şu açıklamayı yaptı; Zorunlu Deprem Sigortası olan yapılar için DASK, depremden kaynaklı maddi hasarlara yönelik 25 Kasım 2022’den itibaren 640 bin lira üst sınırına kadar olmak üzere ev sahibi olan sigortalıya tazminat ödemek zorunda. Afet Sigortaları Kanunun madde 13’e bakacak olursak, ‘Zorunlu Deprem Sigortası bulunan ve deprem sebebiyle hasar gören binaların ilişkin tazminat, gerekli bilgi ile belgelerle hasar tespitinin sona ermesine müteakip en geç otuz gün içinde ödenmeli.’

Bundan dolayı, depremden önce yaşanılan evin bedeli yüksek daha olsa bütün bedeli DASK tarafından karşılanması olmaz, üst sınır belli olmuştur, dedi.