Çoğul gebelik yaşayan anne ve babaların hem maddi hem de manevi olarak zorluklarla karşılaştıklarını bilmeyen yoktur. Bu nedenle devlet, ikiz, üçüz ya da dördüz doğuran ailelere çeşitli destekler sunuyor.

Devlet tarafından sunulan bu desteklerden nasıl yararlanabileceğinizi, hangi şartları taşımanız gerektiğini ve ne kadar ödeme alabileceğinizi sizin için araştırdık. İşte tüm detaylar.

İKİZ BEBEK YARDIMI NEDİR?

İkiz bebek yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ikiz, üçüz ya da dördüz doğuran ailelere verilen bir sosyal yardımdır. Bu yardım, çocukların 0-24 ay arası bakım masraflarına katkı sağlamak amacıyla aylık olarak ödenir. Bu yardımın yanı sıra, sigortalı olan anne ve babalar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan da doğum emzirme yardımı ve analık parası alabilirler.

İKİZ BEBEK YARDIMINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

İkiz bebek yardımından yararlanmak için bazı şartlar vardır. Bunlar şunlardır:

·         Çocukların Türk vatandaşı olması

·         Hanede yaşayanların kişi başına gelirlerinin net asgari ücretin 3’te 1’inin altında olması.

·         Başvuran kişinin 0 - 24 ay arası ikiz, üçüz veya dördüz çocuğa sahip olması

Bir “Kendi öz yurdumda ben miyim garip?” hikayesi… Bir “Kendi öz yurdumda ben miyim garip?” hikayesi…

Bu şartların yanı sıra, başvuru yapan kişinin birlikte yaşadığı hanede sigortalı çalışan ya da sosyal güvencesi olan birey olması, hanede sosyal yardım, engelli yardımı ya da evde bakım maaşı alan olması maaş bağlanmasına engel değildir.

İKİZ BEBEK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

İkiz bebek yardımı başvurusu, ikamet edilen yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Başvuru sırasında sadece kimlik istenir. Kimlik haricinde bir evrak istenmez. Başvurunun anne tarafından bizzat yapılması gerekmektedir. Anne yoksa baba, baba da yoksa aynı evde ikamet eden ve on sekiz yaşını doldurmuş olanlar başvuruda bulunabilir. Anne ve babanın birlikte olmaması durumunda başvuruyu çocuğun vasisi yapmalıdır.

İKİZ BEBEK YARDIMI NE KADAR?

Çoğul gebelik yardımı, her bir çocuk için 2024 yılında 400 TL’dir. 3’üz, 4’üz olması halinde her bir çocuk için 400 lira ödenir. Örneğin üçüz çocukları olan ailelere aylık 1.200 TL tutarında çoklu doğum yardımı yapılır.

·         2 çocuk için destek aylık 800 TL

·         3 çocuk için destek aylık 1.200 TL

·         4 çocuk için destek aylık 1.600 TL

Bu yardıma ek olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen bir kerelik doğum yardımına da hak kazanabilirsiniz. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki doğumlar için ise 600 TL tutarında ödeme yapılır.

İKİZ BEBEK YARDIMI NE ZAMAN ÖDENİR? NASIL KESİLİR?

İkiz bebek yardımı, başvuru tarihinden itibaren bağlanır. Geç başvuru durumunda en geç 1 aylık geriye dönük ödeme yapılır. Yardım, PTT aracılığıyla hak sahiplerine nakit olarak ödenir. Yardımın ödeme tarihi, her ayın 5’ine denk gelen ilk iş günüdür. İkiz bebek yardımı, aşağıdaki durumlarda kesilir:

·         Çocukların 24 ayı tamamlaması

·         Hane halkının gelirinin belirtilen kriterlerden daha yüksek olması

·         Hak sahibi kişinin yaşamını yitirmesi

·         İkiz çocuklardan birisinin vefat etmesi

·         Yardımdan yararlanmış olan hak sahibinin farklı bir ikamete taşınması

Şunu da ekleyelim ikiz bebek yardımı başka bir sosyal yardımı etkilemez. Örneğin, aynı zamanda aile yardımı, engelli maaşı ya da evde bakım maaşı alanlar da çoğul gebelik yardımından yararlanabilirler.