Gaziantep’te Cumhuriyet tarihinin ilk yıllarından itibaren spora olan ilgi çok büyüktü. 1927 yılında ilk spor kulübü olan Altınışık’ın kurulması da bunun en önemli kanıtıdır. Aynı yıl, kentin ikinci kulübü olan Türk Ocağı faaliyete geçmiştir.  1929 yılında ise Sanatkarlar Kulübü kurulmuştur. Kulüp sayısı arttıkça, sporcu sayısı da artmıştır. Ancak, bu kulüpler resmi statüde değildi. Resmi statüde olmadığı için de Gaziantep’in ilk kulübü olarak kaynaklara yansımamıştır.

Kamil Ocak Gaziantep'in sporda kaderini değiştirdi

1936 yılında İl Beden Terbiyesi Bölge Başkanlığı kurulunca resmi bir hale dönüştürülmüştür. Gaziantep’in ilk resmi kulüpleri ise 1938 yılında kurulan Çınarlıspor ve Şehreküstü Gençlik kulüpleri olmuştur. Kurulan her kulüp, spora olan ilginin daha da artmasını sağlamıştır. Ama o yıllarda bir sıkıntı vardı. Gaziantep’te saha yoktu. İnsanların spor yapacak alanları yoktu. Dönemin idarecileri ve spor insanları ne yapacağız diye düşünürlerken, akıllarına Gaziantep Savunması sırasında Fransızların kazdıkları siperler geldi. O siperler doldurularak saha yapıldı. Ama yeterli gelmedi. Daha sonra Çukur Bostan Sahası yapıldı.

Futbol oynamaya çok da elverişli alanlar değildi. Çakıl taşları ve tümseklerle dolu idi. Ayrıca basketbol, voleybol, boks ve tenis takımları da kurulmuştu. Hemen mevcut sahaların içine küçük spor salonu inşaa edildi. Böylece salon sporları için de ilk adım o yıllarda atıldı.

Kamil Ocak Gaziantep'in sporda kaderini değiştirdi

SAHAYI MAÇLARDAN ÖNCE SPORCULAR TEMİZLERDİ

Gaziantep’te spor kulüplerinin kurulması ve müsabakaların başlaması büyük heyecan yaratmıştı. Maç günü sahaların etrafı adeta insan seli olurdu. Sahaların zeminleri çok kötü olduğu için sporcular ve maçları izlemeye gelenler saha temizliği yapardı. Hep birlikte maçtan yarım saat önce sahaya girilir ve ne kadar çakıl, taş varsa temizlenirdi. Sonra büyük heyecan içerisinde maçları izlerlerdi. Hakemler de sporcuların aralarında topladıkları paraları alarak maç yönetirdi.

AİLELER KARŞI ÇIKARDI

O dönemde spora ilgi fazla olsa da, spor yapmak ayıplanırdı. Aileler çocuklarının maç yapmasına kesinlikle izin vermezdi. ‘Futbol oynayana kız mı verilir? Spor nedir? Gidin işinize gücünüze bakın’ sözleri ile çocuklarına kızarlardı. Ancak engel olamazlardı. Çünkü spor sevdalısı olan o çocuklar ve gençler, gizli gizli gider sporunu yapardı. Malzemelerini koydukları bezden çantalarını çalıştıkları iş yerlerine veya arkadaşlarının evlerine saklarlardı. Ben namaza gidiyorum veya arkadaşımın yanına gidiyorum diye gizli gizli kaçar ve sakladıkları çantaları alıp sahaya koşarlardı. Kent şimdiki gibi büyük olmadığı için çoğu zaman da yakalanırlardı. Babalarınan azar işiten veya dayak yiyenler olurdu. Ama yine de vazgeçmezlerdi spor yapmaktan.

Kamil Ocak Gaziantep'in sporda kaderini değiştirdi

KAMİL OCAK MİLLİ OLDU, BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ

Gaziantep’te o dönemde spora karşı olan bu bakış açısı Kamil Ocak’la birlikte değişti. Çünkü Milli takım forması giymişti. Kentte büyük heyecana sebep olmuştu.

Kamil Ocak her ne kadar atletizmle tanınsa da, basketbol ve futbolla da uğraşıyordu. O kadar yetenekli idi ki, 1936 yılında Berlin’de düzenlenen olimpiyatlara katılma başarısı gösterdi. Oynadığı takımların değişmez yıldız oyuncusu olmuştur. Kent insanı ise Kamil Ocak’ın bu başarıları ile gurur duymuş ve çocuklarını daha fazla insan spora yönlendirmeye başlamıştır.

650X344 Kamil Ocak Stadyumuna Veda 1499087405920

KAMİL OCAK 1938 YILINDA ATLETİZM AJANI SEÇİLDİ

1938 yılında İl Beden Terbiyesi Bölge Başkanlıklarının kurulması ile birlikte spor faaliyetleri resmi olarak yapılmaya başladı. Başkanlar da dönemin valileri olurdu. Bir de her branşta ajan adı verilen temsilciler vardı. Kamil Ocak atletizm ajanı olmuştu. O’nun ajan olması ile birlikte atletizm dalında önemli atılımlar yapıldı.

1941 YILINDA BURHANETTİN TEKER ŞEHİR STADI YAPILDI

Kentte, spora çok büyük ilgi vardı ama, müsabaka oynamaya müsait saha yoktu. Gaziantep’e Vali olarak Burhanettin Teker atanmıştı. İl Beden Terbiyesi  Bölge Başkanlıkları da ülke genelinde kurulmaya başlanmıştı. Başkanlar da kuruldukları kentin valileri olurdu. Gaziantep’te de Vali Burhabettin Teker İl Beden Terbiyesi Bölge Başkanı oldu.

İl Beden Terbiyesi Bölge Başkanı olunca, hemen eksiklikleri tespit etti. Müsabakaların oynanabileceği standart sahalar olmadığını gördü. Saha için düğmeye bastı. Sperlerle doldurulan ve resmi maç oynamak için çok da uygun olmayan sahaların yerine daha güzel bir stat yapma kararı aldı. Yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun arazisine 82 yıl önce Burhanettin Teker Şehir Stadyumu’nu yaptı. 1941 yılında Gaziantep ilk stadına kavuştu. 1941 yılından itibaren müsabakalar oynanmaya başladı. Tescili ise 1946 yılında alındı ve resmiyete kavuştu. Bu statla birlikte Gaziantep’te birçok spor faaliyetler de düzenlenmeye başladı. Amatör ve mahalli kulüp sayısı hızla arttı. Statta sabahtan akşama kadar en az 4 maç oynanırdı ve hepsinde tribünler dolardı. Ta ki, 1967 yılına kadar. 16 yıl hizmet veren Burhanettin Teker Stadyumu o yıl yıkıldı ve Gaziantep sahasız kaldı. Tam 3 yıl boyunca ligler düzenlenemedi. Futbolcular da Kahramanmaraş, Elazığ, Malatya gibi illerin takımlarında futbol oynamaya başladı. Sahasız kalan kentte maçlar oynanamayınca futbol sevdalıları da büyük hüsran yaşadı.

Tahmazoğlu: "Halı sektörü Türkiye ve Gaziantep’in sanayide de lokomotif sektörüdür" Tahmazoğlu: "Halı sektörü Türkiye ve Gaziantep’in sanayide de lokomotif sektörüdür"

KAMİL OCAK BAKAN OLUNCA HER ŞEY DEĞİŞTİ

Sporun içinden gelen ve Atletizm Ajanı olarak görev yapan Kamil Ocak, 1955-1956 yılları arasında Gaziantep Belediye Başkanlığı görevini yürüttü. 1965 yılında milletvekili seçilen Kamil Ocak Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olunca, Gaziantep’in adeta kaderi değişti. Futbolcuların oynamak için çevre illere gitmesine ve koca bir kentin spordan uzak kalmasına izin vermedi. Talimatları ile dönemin Türkiye’deki en büyük spor tesislerinden birisi olan stadyum ve spor salonu için düğmeye bastı.

Ocak, Gaziantep’in spor tarihinde bir devrim olarak nitelendirilen tesis hamlesini yaptı. 1966-67’li yıllarda devasa bir tesis yapmak  kolay değildi. Türkiye’de yapılacak en büyük tesisleriden birisine imza atılacaktı.

MUHARREM BALAT ŞANTİYE ŞEFİ YAPILDI

O yüzden inşaatın teslim edileceği kişi de çok önemli idi. Çok iyi bir inşaat mühendisi bulmaları gerekiyordu. 52 yıl önce de inşaat mühendisi sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda idi. Dönemin Belediye Başkan Vekili Beşir Bayram, stadyum ve salonun yapımı için Muharrem Balat’ta karar kıldı. Balat, stadyum ve salonun şantiye şefi olarak göreve getirildi.

Belediye Başkan Vekili Beşir Bayram’dan tam yetki ve tasarımlardan tek sorumlu olarak söz alan Balat, hemen inşaata başladı. Yeni stadyum için inşaatın başlatılması şehirde büyük bir heyecan uyandırmıştı. Yıllar süren hasretleri son bulacaktı. Muharrem Balat, sadece stadyumu tamamlamakla kalmayıp ilerisini de düşünüyordu. Bu dev tesisin gelir getirmesini de istiyordu.

Balat’ın ‘Altta dükkanlar yapalım ve kiraya verelim’ teklifi olumlu karşılandı. ‘Meslek hayatımın en büyük eserlerinden birisi’ dediği dev tesis, 3 yıl sonunda tamamlandı. Önce Kapalı Spor Salonu inşaatı bitti. Daha sonra da stadyum tamamlandı. Gelir getirsin diye yapılan dükkanlar da masrafların karşılanmasında katkı sağladı. Balat’ın ‘50 yıl dimdik ayakta kaldı’ sözleri Kamil Ocak Stadyumu’nun ne kadar sağlam şekilde inşa edildiğini gösteriyor.

Kamilocak.jpg

STADYUMUN AÇILIŞINI GÖREMEDİ

Kapalı Spor Salonu’nun tamamlanmasının ardından ilk basketi atarak açılışı yapan Kamil Ocak, stadyumun açılışını göremedi. Büyük emekler verdiği, yapılması için gayretler gösterdiği stadyum tamamlanmadan hayata veda etti. Stadyum tamamlanınca da ismi Kamil Ocak oldu.

Yarım asır boyunca Gaziantep sporuna hizmet eden Kapalı Spor Salonu ve Stadyumu, Beykent’e yapılan daha büyük ve modern bir stadyumun tamamlanması ile birlikte yıkıldı. Muharrem Balat, Kamil Ocak Stadyumu yıkılmadan önce, ‘O dönemin şartlarında bu kadar sağlam ve dayanıklı bir yapıya imza atmak büyük başarıdır. Kendimle gurur duyuyorum’ demişti. Bu dev tesisin baş mimarı ise Kamil Ocak olmuştur. Onun girişimleri ve talimatları ile 1967 yılında başlayan inşaat 3 yıl içerisinde bitirilmiştir. 1969 yılında Kapalı Spor Salonu, 1970 yılında da stadyum, spor müsabakaları için hizmet vermeye başladı.

KAMİL OCAK GAZİANTEP’LE BÜTÜNLEŞTİ

Stadyum ve salona Kamil Ocak ismi verildi. Şehrin tam göbeğinde yer alan spor tesisi, adeta şehirle bütünleşti. Tribünlerde Kamil Ocak adına marşlar bestelendi. Koca şehrin yarım asır boyunca yükünü çekti. Avrupa’nın dev takımlarını ve dünya çapında sporcuları ağırladı. A Milli Futbol takımına özel maçta ev sahipliği yaptı.

Spor salonu, amatör branşlardan okul sporlarına, büyüklerden miniklere, her branşta gençlerin ve çocukların spor yapmalarını sağladı.

Kısacası Kamil Ocak, Gaziantep’in 52 yıl boyunca spor yapmasını sağladı. Tarihi stadyum 2018 yılında yıkıldı. Merhum Devlet Bakanımız Kamil Ocak da Gaziantep’e 20 bin kişilik stadyum ve 3 bin kişilik spor salonu kazandıran bir Devlet ve spor adamı olarak tarihin sayfalarında yerini aldı.

KAMİL OCAK STADYUMU VE ETRAFI KARNAVAL YERİNE DÖNERDİ

Kamil Ocak Stadyumu şehirle bütünleşmişti. Adres tarifleri dahi bu stadyum üzerinden yapılırdı. Özellikle maç günler bir karnaval ve festival havası olurdu. Çocuklarının ellerinden tutan maça koşardı. Saatler öncesinden bilet kuyrukları oluşurdu. Kar kış demezler ve kışın soğukta, yazın sıcakta ayakta sıra beklerlerdi. Hoş sohbetler yapılır,  coşkulu tezaüuratlar ve davul zurna eşliğinde halaylar çekilirdi. İnsanlar o coşkuyu yaşayabilmek için 15 gün beklerdi. Maç günü de erkenden stadyumun yolunu tutarlardı. Üç büyükler diye tabir edilen Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş maçlarının ayrı bir havası vardı. Eskiden ışıklandırmalar olmadığı için maçlar gündüz oynanırdı. Saat 14:00’te başlayacak bir maç için bir gün önce geceden gelip sabahlayanlar olurdu.

KAMİL OCAK STADYUMDAN GİRMEK AYRICALIKTI

Kamil Ocak’a Gaziantepspor maçları için girebilmek de inanılmaz keyifli idi. Eskiden kağıt biletler vardı. Kapıların önlerinde çocuklar bekler ve ‘Abi bende senle gireyim mi?’ derdi. Ve o çocuklar hiç tanımadıkları seyircilerin çocukları imiş gibi stadyuma girerlerdi.

Stadyuma girdikleri zaman da sanki büyük ikramiye çıkmış gibi sevinirlerdi. Bir de parası olmayan ve son 15 dakikayı bekleyen beleşçiler vardı. Maçtan saatler önce gelirler, son 15 dakikaya kadar beklerlerdi. Sonra da Kamil Ocak Stadyumu’nun kapsında ‘Aç aç aç’ diye tezahüratlar yaparlardı. Kapılar son 15 dakikada açılınca biranda içeri hücum ederlerdi. Öğrenciler bir hafta paralarını biriktirir, hafta sonu gider maç bileti alırlardı. İçeri girebilmek için canlarını ortaya koyanlar da vardı. 20 metre yüksekliğinki stadyumun duvarlarını tırmanarak içeri girenler de olurdu. Bu sebeple düşüp yaralananlar da olmuştu. Kamil Ocak Stadyumu’na girmek bir ayrıcalıktı.

KAMİL OCAK SADECE SPORA HİZMET ETMEZDİ

Kamil Ocak Stadyumu sadece spora hizmet etmezdi. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim gibi Milli bayramlarımız da bu stadyumda yapılırdı. Çocuklar ve gençler günlerce çalışmalar yapar ve bayram günü hünerlerini sergilerlerdi. 20 bin kişilik stadium tamamen dolar ve büyük bir coşku yaşanırdı. Büyük sanatçıların konserleri, dev etkinlikler için vazgeçilmezdi.

ANILARDA KALDI

Kamil Ocak şehrin göbeğinde idi ve inanılmaz yoğunluk oluşurdu. Gaziantep’e daha büyük ve modern bir stadyum yapılması gerektiği düşüncesi ile yıkıldı. 52 yıl hizmet eden stadyumun yıkılması üzüntüye de sebep oldu. Yıllarca büyük anılar biriktirdikleri Kamil Ocak’ın yıkılmasına karşı çıkanlar da oldu. Yıkılan stadyumun taşlarından anı olarak alıp saklayanlar oldu. Yıkım esnasında bir çok vatandaş gelip son kez fotoğraflar ve videolar çektirdi. 2018 yılında bu dev tesis tarih sayfalarındaki yerini aldı.