• Türkiye'de enflasyon yıllık artışta yüzde 75,81'e gelirken, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Programlar çerçevesinde ekonomide işler yoluna koyulmaya çalışılıyor.
  • Artan enflasyon karşısında faiz oranları Mart ayında yüzde 50 seviyesinde sabit tutulurken düşüş için yılın ikinci yarısı gösteriliyor.
  • Enflasyon düşüşünün kaydedilmesi için artık kamu kurumları de elini taşın altına koyacak.
  • Bu kapsamda belirlenen 'kamuda tasarruf paketi' açıklanmaya başladı.
  • Alınan tedbirleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıyla duyuruyor.
  • Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Bu paketin nedenleri arasında birinci olarak depremin yaralarını kuvvetle sarmamız, ikincisi pandemi sonrası tüm dünyada meydana gelen enflasyonla mücadele etme irademizdi.

Kamunun tasarruf yapması, verimliliği artırması, daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacaktır.

Alınan tedbirler tüm kamu kurumlarını kapsayacaktır. Hiçbir kurumumuz muaf olmayacaktır."

Son Dakika: Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi açıklanıyor! İşte alınacak önlemler - Resim : 1

  • Mehmet Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"Önceliğimiz enflasyonu düşürmek. Tabi ki bugüne kadar tedbir alınmamış değil. Şimdi alacağımız tedbirlerle bütçe açığını düşüreceğiz. AK Parti hükümetinin en önemli özelliği mali disiplindir.

Bütün kamu kurumları bu tedbirlerin kapsamındadır.

Mali Disiplin neden önemlidir? Önemli bir politika alanıdır. Doğal afetlere kaynak ayırmak, sadece deprem yaralarını sarmak için değil gelecekte olabilecek afetler için de bu tedbirleri almamız gerekiyor.

Uzun vadeli borçlanmamak için mali disiplin önemlidir. Nesiller arası adaleti de sağlamış olacağız. Önümüzdeki dönemde birçok reform yapacağız.

Kamuda tasaarruf, bütçe harcamalarında verimlilik sağlayacağız.

Öncelikli tedbirleri 8 maddede topladık:

TAŞITLAR

Taşıt edinim kullanım ve tasfiye süreçlerini yönetmeyi sağlayacak. Taşıtların yaşı, yıllık kilometresini izleyeceğiz. İzin almadan yeni kiralama yapılamayacak. Yabancı menşeli taşıt kullanımını yasaklıyoruz.

İhtiyaç fazlası olan taşıtları tasfiye edeceğiz. Özelleştirme idaresini görevlendireceğiz.

KAMU BİNALARI

Yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz.

KAMUDA İSTİHDAM

HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YURT DIŞI GÖREVLENDİRME

Hizmet içi eğitim sadece kamu binalarında yapılacak. Yurtdışı görevlendirmelerini sınırlandırıyoruz.

ENERJİ VE ATIK YÖNETİMİ

Enerjide dışa bağımlılığımızın ne kadar yüksek olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir kaynaklardan atacağımız adımlarla tasarrufa gitmeyi hedefliyoruz.

Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı Basın İlan Kurumu 13 şubesini kapattı

DİĞER CARİ HARCAMALAR

Kamuda haberleşmede dijitale geçiyoruz. Yayınlanan bildirileri basmak yerine dijitalleştiriyoruz.

Ajanda, takvim gibi promosyon, eşantiyon dağıtımını yasaklıyoruz."

Detaylar geliyor...

Son Dakika: Kamuda tasarruf ve verimlilik paketi açıklanıyor! İşte alınacak önlemler - Resim : 2

HEDEF 100 MİLYAR LİRALIK TASARRUF

  • Tasarruf paketiyle birlikte az kaynakla etkin projeler yapılması ve 100 milyar liralık tasarruf sağlanması hedefleniyor.
  • A'dan Z'ye tüm kalemlerin gözden geçirilerek alınacak tedbirlerle kamu kurumları verimliliğe odaklanacak, harcamalar kısılarak en aza indirilecek. 

 

"BU İLK YA DA SON OLMAYACAK"

  • Gelecek dönemde kamu maliyesine ilişkin birçok hususta adım atacaklarını dile getiren Şimşek, kamu tasarruflarıyla ilgili şöyle konuşmuştu:
"Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Bu ilk, bu son olmayacak. Buna benzer harıl harıl yoğun bir şekilde yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon programını ve sürecini nasıl güçlendireceğiz ona yönelik çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Dolayısıyla program çalışıyor ve çalışmaya devam edecek."

PEKİ TASARRUF PAKETİNDE NELER OLMASI BEKLENİYOR?

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından pakete ilişkin ipuçları vermişti.
  • Erdoğan, “Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet için eğitimler, yurt dışı seyahatler ve kamu istihdamı gibi pekçok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız.” demişti.

KAMUDA ALINACAK TASARRUF ÖNLEMLERİ

  • Buna göre az kaynakla etkin projeler yapılacak.
  • Kamu harcamaları daha sıkı kontrol edilecek.
  • Mal ve hizmet alım ödenekleri yüzde 10 kesintiye gidilecek.
  • Yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti olacak.
Editör: Ahmet Oğuz Çapan