CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belediye başkanlarıne deprem bölgesindeki çalışmaları nedeniyle teşekkür eden Kılıçdaroğlu, "En büyük teşekkürümüz deprem bölgesine koşan gönüllüler. Acaba bir kişiyi daha kurtarabilir miyiz, bunun mücadelesini verdiler" dedi.

Kızılay yönetimine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bir yardım kuruluşunun ticarethaneye dönüşmesi ne demektir!" dedi ve Kızılay yönetimine seslendi: "Deponuzda kaç çadır varsa getirin kardeşim, hepsini alacağız ve deprem bölgesine göndereceğiz."

Dün Adıyaman'da yurttaşlardan helallik isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Helallik istiyor. Halkına kastetmenin helalliği olmaz. Kastettiniz siz, bilerek yaptınız siz. 50 bin yurttaşımızın ölümüne neden oldunuz. Donarak ölen vatandaştan neyin helalliğini isteyeceksin?" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, devletin yeniden inşa edilmesi için 11 kural anlattı. Ayrıca acil yapılması gereken düzenlemeleri 11 maddede açıkladı.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"AFAD'ın ve Kızılay'ın çalışanlarına, yöneticilerine değil, fedakarca çalışan bütün personeline teşekkür ederim. Yerel yönetimlere, hangi partiden olursa olsun teşekkür ederim.

Bizim ruhumuzda, bizim kimliğimizde, bizim tarihimizde ayrımcılık yoktur. Tarihin bize yüklediği en güzel gelenek budur.

Zamanında askeri indirmediler, yeteri kadar indirmediler ve bu felaketin sorumlusu oldular. Daha sonra gelen güvenlik güçlerimize teşekkür ederiz. En büyük teşekkürümüz deprem bölgesine koşan gönüllüler. Acaba bir kişiyi daha kurtarabilir miyiz, bunun mücadelesini verdiler.

Belediye başkanlarımız depremin olduğu her noktada olağanüstü başarılara imza attılar. CHP Grubu'ndan bütün belediye başkanlarıma teşekkür etmek görevimdir. Onlar 27 Şubat itibariyle deprem bölgesinde 8 bin 163 araç gönderdiler, 23 bin çalışan deprem bölgesindeydi. 6 bin 500 kamyonumuz gitti. 142 mutfak oluşturuldu, 16 fırın yapıldı. Çadır ihtiyacı hâlâ var.

KIZILAY'A TEPKİ

Nasıl olur da Cumhuriyetle yaşıt olan kurum Kızılay çadır satar? Kızılay yetkililerine sesleniyorum; deponuzda kaç çadır varsa getirin kardeşim, hepsini alacağız ve deprem bölgesine göndereceğiz. Bir yardım kuruluşunun ticarethaneye dönüşmesi ne demektir!

"DEVLETİN EN TEMEL KOLONLARINI KESTİLER"

Devlet tüm risklere karşı hazırlık yapmalı. Devleti tanımayan bir iktidarı ilk kez görüyorum. Devlet dediğiniz kurum bütün risklere karşı hazırlığını yapan kurumdur. Her şey söylenmiş, alınması gereken önlemlerin altı çizilmiş. Bilmeyenler kim, devleti yönetenler.

Bu iktidar, devletin en temel kolonlarını kesti. Liyakat dediğimiz kavram demokrasilerde temel bir kavramdır. Devletin direği adalettir, adaleti çürüttüler. En yetkili insanları kapının önüne koydular. Devlette sadakati esas aldılar.

ERDOĞAN'IN PARA DAĞITMASINA TEPKİ

Devleti yönetenler nerede? Onlar için 5 bin, 10 bin kişi ölmüş hiç önemli değil. Para ile insanın iradesi satın alınır mı? İnsanlıktan çıkanlar ancak bunu yaparlar. Nasıl bir devlet yönetimi, nasıl bir çürümüşlüktür? Anlamakta zorlanıyorum.

ERDOĞAN'A HELALLİK YANITI

Helallik istiyor. Halkına kastetmenin helalliği olmaz. Kastettiniz siz, bilerek yaptınız siz. AFAD'ın raporları olmasaydı, üniversite hocalarının raporları, bilimsel makaleleri olmasaydı 'bilmiyordum' diyeceksiniz. TBMM'nin defalarca yayınladığı deprem araştırma raporları olmasaydı 'bilmiyordum' diyeceksiniz. Biliyordunuz! 50 bin yurttaşımızın ölümüne neden oldunuz. Daha acı olanı, büyük bir kısmı donarak öldü! Güçlü silahlı kuvvetlerimiz var, bölgenin en önemli gücü. Düğmeye basıldığı anda en geç 6 saat içinde Türkiye coğrafyasında ulaşamayacakları hiçbir yer yoktu. Kutup çadırları soğuğa karşı, sahra hastaneleri, sahra mutfakları, her şeyi ilk 6 saat içinde tamamı yapılabilirdi. Yaptırmadılar? İnsanların ölümünü beklediler. Nasıl bir helallik anlayışı? Donarak ölen vatandaştan neyin helalliğini isteyeceksin?

11 KURAL

Ortak Mutabakat Metni'nde de var. Çünkü bir depreme karşı hiçbir hazırlık yapmadıklarını görüyorduk. Orada da kurallar koyduk. Bu konuda nasıl çalışacağımızı da belirledik. Şimdi devletin yeniden inşa edilmesi ve bu konuda sağlıklı bazı kararların alınması gerekiyor, bazı yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. 11 maddede bunları sayacağım:

1. Müteahhitliğin bir kriteri, temel ilkeleri olmalı. Elini, kolunu sallayan ben müteahhitim diye geziyor. Apartman yapıyorsun, bir Allah'ın belli bir eğitim olmalı demiyor.

2. Müteahhitler için mesleki sorumlu sigortası getireceğiz. Hata yaptığın zaman daireyi alan dava açabilmeli. Sigorta o parayı karşılamalı.

3. Yapı denetim elemanları var. Onlar için de mesleki yeterlilik belgesi getireceğiz. Yapı denetim elemanları için de mesleki sorumlu sigortası olması lazım.

5. Yapılacak bütün yapıların bir kimliği olacak. Yapı kimlik belgesi olacak. Tapuya kağıdı olacak. Bina yapıyorsunuz izleyen yok. Deprem oluyor yıkılıyor, kimse önlem alalım diye düşünmüyor.

6. Okullar, hastaneler, AVM'ler, konser salonları içinde deprem güvenliği sertifikası olacak.

7. Kızılay, AFAD, DASK gibi kurumlar yeniden yapılandıracak. Eski ruhlarına kavuşacak.

8. Merkezi ve yerel yönetimlerle işbirliği objektif kurallara bağlanacak. Bu depremde bir acıyı daha gördük. 'CHP'li belediye aman orada olmasın, engel çıkaralım' Belediye, deprem için senin yapamadığını yapıyor. Bu depremde hepimiz oturup kalkalım, CHP'li belediyelere teşekkür edelim. Ulaşılamayan her yere ulaşıldı. İnsanda biraz vicdan olur ya. Enkaz altında vatandaş bekliyor, 'Ben gideceğim, sen gidemezsin' diyor. Niçin? CHP'li belediye olduğu için.

9. Deprem dolayısıyla özel ihtisas mahkemeleri açılması lazım. Bir an önce sonuçlanması lazım. Varsa bir haksızlık kurarsanız, vereceksin kararı.

10. TSK, afet sırasında neler yapacak, bu konuda bir protokol hazırlanacak. Dünyanın bütün demokrasilerinde böyle bir olayla karşılaşıldığında ilk hareket eden askerdir. 99 depreminden sonra özel bir tabur kuruldu, nerede bu tabur?

11. Toplanma alanları asla ve asla imara açılmayacak.

Bu 11 kural, devlette yeni bir paradigma değişikliğine ihtiyaç duyuyoruz. Büyük felaketler karşısında bu toplumun nasıl hareket etmesi konusunda bir paradigma değişikliğine gidiyoruz. Devleti yönetemiyorlar, devletin nasıl yönetilmesi gerektiğini bütün dünyaya anlatmak istiyoruz. Herkesin can ve mal güvenliğinin güvence altında olduğu bir devleti inşa etmek istiyoruz.

MİLLET İTTİFAKI VURGUSU

Millet İttifakı olarak akılla, bilimle, adaletle, liyakatle bu sorunları çözeceğiz. Devletin kesilen kolonlarını yeniden inşa edeceğiz. Hiçbir yargıç sultanın sofrasına oturmayacak.

ACİL YAPILACAKLAR LİSTESİ

"1- Kentte evi veya işyeri yıkılan ya da yıkılacak olan tüm sahipleri bankalardan veya Esnaf Kefalet Kooperatifleri'nden aldıkları kredilerin ana paralarını ve faizlerini silin. Yeni konut ya da işyeri yapımında depremzedelerden hiçbir bedel alınmasın. Yıkılan konutların veya iş yapım projelerinin onaylayanların yargılanması ve maliyetlerinin onlardan alınması lazım.

2- Kırsalda evi olanların, bankalardan ve Tarım Kooperatiflerinin ana parası ve faizleri silinecek. Üreticiye ivedilikle gübre, tohum, sulama, ilaç ve yem desteği naklen ödensin. Üreticilerin elektrik borçları kamu ödeyecek ya da elektrik şirketleri.

3- Deprem yönetmeliklerine uygun olarak güçlendirilmesi gereken tüm yapılara hak sahiplerine uygun koşullu ve uzun vadeli finansman sağlansın.

4- Oluşturulacak hasar tespit komisyonlarında çalışacak olanlara sorumluluk ve güvence verilsin.

5- Konutları veya işyerleri yıkılan ya da yıkılacak tüm ailelerin yeni yaşam alanlarındaki internet hizmeti en azından 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılansın

6- Depremde kamyon, kamyonet, otobüs, otomobil, motosiklet, traktör gibi ulaşım ve hizme araçlarını kaybeden depremzedelere yeni araç alımlarında faizsiz, uzun vadeli kredi sağlansın.

7- Deprem bölgesinde işçi olarak çalışanların ücretleri 1 yıl süreyle vergi dışı bırakılsın.

8- Depremzede ailelerin üniversitelerde okuyan, vakıf üniversiteleri dahil çocuklarından öğrenci harcı ve yurt ücretleri alınmasın.

9- Deprem bölgelerindeki yerel yönetimlerin yıkılan veya kullanılmaz haline gelen altyapı inşaatlarını merkezi hükümet yapsın.

10- Özellikle kırsal bölgelerdeki kamu personelinin lojman ihtiyacı var. Bunun da süratle karşılanması lazım.

11- Deprem bölgesinin yeniden yapılanmasında kamudan ihale alan firmalara bölgede üreteceği işlerde kullanacağı personelin en az yüzde 25'ini o bölge halkından alma zorunluluğu getirilsin."

Bu saydığım 11 madde acil yapılması gereken düzenlemeler. Devleti yönetenler bunların hiç farkında değil. Onlar çadır satmakla meşgul, Kızılay'ın kanını satmakla meşgul. Kızılay'ın içini boşaltmakla meşguller. Devletin kolonlarını kesmekle meşguller."