REFORM HABER - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat büyük Depreminde Nurdağı'nda yaptığı apartmanların çökmesi ve 300'e yakın kişinin hayatnı kaybetmesi üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından yakalama kararı çıkartılan ve ortadan kaybolan müteahhit Yunus Kaya akşam saatlerinde saklandığı Mersin'de bir konutta polis tarafından kıs kıvrak yakalanarak gözaltına alındı.

Gaziantep Emniyet Müdürü Emre Başbuğ olmak üzere Gaziantep ve Mersin Emniyet Müdürlüğü’nün titiz çalışmasıyla yakalandı.

Kaya'nın yurt dışına kaçacağı öğrenildi. Müteahhit Yunus Kaya polis tarafından sorgulanmak üzere Gaziantep'e getiriliyor. Daha sonra Cumhuriyet Savcısına ifade vermesi bekleniyor.

indir (15)

NE OLMUŞTU

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremi Gaziante'in özellikle 2 ilçesinde çok etkili oldu, yıkıma yol açtı.

Bunlardan biri Ökkeş Kavak'ın yönettiği  Nurdağı Belediyesi'nin meclis üyesi ve imar komisyonu başkanı Yunus Kaya'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı CCK İnşaatın, ilçenin çeşitli semtlerinde yaptığı 6 site çöktü.

FpmT8a6XsAATy7E

Bu sitelerin enkazı altında kalan ve aralarında Yunus Kaya'nın yakınlarının da bulunduğu 300'ün üzerinde can kaybı yaşandı, çok sayıda da yaralı var.  Kaya'nın Nurdağı'nın AKP'li Belediye Başkanı Ökkeş Kavak'ın yakınlarına ait olan Kavak İnşaat ile yapı ortağı olduğu lüks siteler yaptığı da belirlendi.

YAKALAMA KARARI ÇIKTI AMA KAÇTI

Gaziantep’te inşaat, akaryakıt, eğitim ve ulaştırma alanlarında faaliyet gösteren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Nurdağı Belediyesi’nin AK Partili meclis üyesi olan Yunus Kaya'nın yaptığı binalarda  çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesi üzerine vatandaşların günlerden bu yana gözaltına alınması yolunda paylaşımlar yaptığı, ancak dün hakkında arama kararı çıkarılan Yunus Kaya'nın kaçtığı anlaşıldı.

O SİTELER NİYE ÇÖKTÜ?

Yunus Kaya'nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketin, en fazla insanın yaşamını yitirdiği iki siteden CCK Yaşam Konutlarını Ocak 2020’de, Yunus Kaya Apartmanı ise Bahçelievler Mahallesi’nde 2016 yılında hizmete soktuğu belirlendi.

819c04a6-ee74-43f4-8bc9-1074f6ac4400

Depremle ilgili olarak bölgede incelemelerde bulunan çeşitli üniversitelerin inşaat mühendisliklerinde görevli akademisyenler Yunus Kaya'nın binasının çökmesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Binanın yükünü taşıyan elemanlar, yani kolonların yedeklemesi yok. Depremde hasar gören kolonun yükünü aktarabileceği baka bir mekanizma yok. Dolayısıyla, burada muhtemelen projesinden, tasarımından uygulamasından denetimine kadar büyük eksiklikler görünüyor.

Denetleme olmadığında da, ufak tefek de olsa malzemeden kaçırma kötü işçilik, kötü beton kalitesi ya da çeşitli uygunsuzluklar çok kolay bir şekilde bir yıkıma neden oluyor.  Bizim için hasar olarak gördüğümüz sütunlar, kirişler.

Burada esas olarak taşıyıcı elemanlar, sütunlar, kolonlarla eksiklikler görülüyor. Bazı sütunların her katta devam etmediği görünüyor. Zemin kattan itibaren yukarı devam eden sütunlar yukarı katlarda görünmemiş. Bu da yıkımı tetiklemiş.”