56 ülkenin katılımıyla yapılan ve en yüksek katılımlı organizasyon olarak lanse edilen İslami Dayanışma Oyunları Konya'da devam ediyor.

Konya 2021 adıyla düzenlenen oyunlar, geçen yıl pandemi nedeniyle bir yıl ertelenmiş ve bu yıla alınmıştı.

5.'siz düzenlenen İslami Dayanışma Oyunlarında atletizm müsabakaları yeni yapılan Konya Atletizm Stadı’nda gerçekleştirildi. Resmi açılıştan bir gün önce, 8 Ağustos’ta başlayan atletizm yarışmalar dün sona erdi.

Yarışlar başlamadan Türkiye İslami Dayanışma Oyunları Organizasyon Komitesi (TISGOC), Uluslararası Atletizm Birliği'nden (WA) bir  teknik Delege atamasını talep etti.
 

56 ülkeden 4 bin 200 sporcunun katıldığı oyunlarda sporcular; atletizm, atıcılık, basketbol, bisiklet, bocce, cimnastik, hentbol, masa tenisi gibi 24 branşta yarışırken, müsabakalar kentin birbirinden bağımsız noktalarında yer alan 13 tesiste yapılıyor. İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) tarafından 4 yılda bir düzenlenen oyunlarda ise atletizm dalında bir skandal yaşandı.

Atletizm için yeni tesis yapıldı

Oyunlarda atletizm müsabakaları yeni yapılan Konya Atletizm Stadı’nda gerçekleştirildi. Resmi açılıştan bir gün önce, 8 Ağustos’ta başlayan atletizm yarışmalar dün sona erdi.

Uluslararası Atletizm Birliği delegesi istendi

Yarışlar başlamadan Türkiye İslami Dayanışma Oyunları Organizasyon Komitesi (TISGOC), Uluslararası Atletizm Birliği'nden (WA) bir  teknik Delege atamasını talep etti.

Uluslararası Atletizm Birliği'nin talepleri

WA, oyunlarda kırılabilecek rekorların geçerli olması için komiteden şu taleplerde bulundu:  
 

  • * Uygun deneyimli üyelerden oluşan itiraz jürisinin 3 üye.
  • * Biri lider olarak atanacak 10 Uluslararası Teknik Görevli. (ITO)
  • * WA panelinin üyesi olacak 1 Uluslararası Starter (IS).
  • * WA paneli üyesi olacak 1 Uluslararası Foto-Finiş Hakemi (IPFJ).

Yeni tesiste büyük sorun

Teknik delegasyon yaptığı incelemelerde Konya Atletizm Stadı’nda kablolama sorunu belirledi. Buna göre ilk 3 gün yapılan sprint yarışlarındaki sonuçlar dünya sıralaması ve rekor olarak geçersiz sayıldı. 100, 200 ve 400 metre koşuları sprint yarışları olarak adlandırılıyor. Yani oyunlarda kadın ve erkek dallarında yapılan 8-11 Ağustos tarihleri arasındaki 100, 200 ve 400 metre yarışlarının sonuçları geçersiz sayıldı.

Yarışların 4. günü hata tespit edildi

Teknik delege Samuel Lopes ve Thomas Eckel'in imzaladığı belgeye göre 4. gün kablolarda teknik bir hata belirlendi. İlk 3 günkü yarışların sonuçlarının tam olarak teyit edilmeyeceği kararına varan üyeler, bu derecelerin dünya sıralamasında ya da bir rekor olarak kullanılamayacağı kanaatine vardı. Ancak, söz konusu arızanın Konya'da madalya tablosuna bir etkisi olmadığı belirtildi.

Rekor güme gitti

Konya Atletizm sahasında yapılan erkekler 100 metre eleme yarışmalarında, milli sporcu Emre Zafer Barnes 10.03 ile oyunlar rekoru kırmıştı. Katarlı sporcu Tosin Ogunode bir sonraki seride 9.98 derece yaparak rekoru geliştirmişti. Son seride koşan Fildişi Sahili'nden Arthur Cisse Que 9.78 ile rekoru bir kez daha kırmıştı. Ancak Que'nin rekoru rüzgarın hızının 1/4 saniye olması nedeniyle geçerli sayılmamıştı. Teknik arızanın tespit edilmesinden sonra alınan bu derecelerin hepsi geçerliliğini yitirdi.