Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde 02-10 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Şahinbey’de Kitap Günleri Fuarı’nın açılış töreni öncesinde Türk tarihçi, akademisyen, yazar, Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi İlber Ortaylı okuyucuları ile bir araya geldi. Düzenlenen Basın toplantısına Şahinbey İlçe Kaymakamı Tahir Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, AK Parti Şahinbey İlçe Başkanı Av. Hasan Teke, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç, meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

OKUMAYAN İNSAN İKİNCİ SINIF İNSAN OLUR

Şahinbey Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarının özel konuğu olan İlber Ortaylı “Çok enteresan bir bölge burası. Etrafınızda kazı üstüne kazı, buluntu üstüne buluntu gidiyor. Orta Çağımızın en zengin olduğu beldelerden biri. Memlüklerden Artukoğulları’ndan Osmanlı’ya kadar gelmiş çok ilginç bir tarihi var. Çok enteresan bir demografik yapısı oluşmaya başladı. Bütün bunlara sessiz kalmazsanız iyi olur. Ona göre okuma yaparsınız. Benim zamanımda Türkiye’de kaç kitap basıldığı mühim değil. Kitap başlığı zayıftı, çok azdı. Şimdi okumayan genç okumuyor. Okuyanların sayısı da bir hayli arttı. Olmadık şeylerle ilgileniyorlar, çok şey biliyorlar. En kasabadan bozma yerde bile entelektüel gruplar türedi. Vallahi burada okumayan, düşünmeyen insan yarın öbür gün ikinci sınıf insan olur. İstediğiniz diplomayı alın, istediğiniz işe girin, istediğiniz kadar para kazanın… İkinci sınıf olmak gibi bir olay vardır. İnşallah o duruma kimse düşmez” dedi.

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’Nİ TAKDİR EDİYORUM

Türkiye’de nitelikli kütüphanecilerin yetişmediğini kaydeden Ortaylı, “Marifet iltifata tabiidir. Güzel kütüphaneler kurarsak, bütçelerini ayırırsak ve kitap okunmasını teşvik edersek bu işin de bir anlamı kalır. Kütüphane yaptık, yapıyorlar içine kimi tayin ediyorsun kim gerekiyor, nasıl bir cemiyet oluşuyor etrafında. Her peynir aynı şekilde küf tutmaz. Küfün iyisini tutacak peynir vardır. Tuttuğu küf bir halta yaramayan peynir vardır. Hiç Küf tutamayan odun gibi peynirler de vardır. Kütüphane de böyle bir şey. Onun için böyle gayet hoş kütüphane binası yapan buna gayret eden kitap fuarı gibi şeyleri tertipleyen kültür müesseselerin kuruluşuna yardım eden insanları sokağa ve yalnızlığa bırakmadan bir araya getirenleri çok takdir ediyorum.” dedi.

NÜFUS OLARAK TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İLÇESİYİZ

Şahinbey İlçe Kaymakamı Tahir Şahin, Şahinbey Belediyesi ile birlikte Şahinbey’in Türkiye’nin en değerli kütüphanelerine sahip olacağını belirterek “Şahinbey nüfus olarak Türkiye’nin en büyük ilçesiyiz. 281.000 öğrencisiyle Türkiye’nin en dinamik ilçesi. Üreten bir ilçe. Beraberinde kitapla buluşan bir ilçe. Şahinbey Belediyemizin hizmetleriyle Türkiye'nin en değerli kütüphaneleriyle buluşan bir ilçe haline gelecek. Bu anlamda başta Şahinbey Belediye Başkanımız ve ekibine, şehrimizi bu büyüklükte bir kitap fuarıyla buluşturduğu için teşekkür ediyorum” dedi.

KÜLTÜR ŞÖLENİNE TÜM VATANDAŞLARIMIZ DAVETLİ

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, düzenlenen kitap fuarının önemine dikkat çekerek “Düzenlediğimiz fuara, Milli Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Valiliği, Gaziantep Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi destek veriyor. Yazıları ve kitaplarıyla düşünce dünyamıza yön veren yazarlar, sanatçılar, akademisyenler, ülkemizin kültür gündemini belirleyen önemli yayınevleri bu büyük kitap ve kültür şöleninde bir araya gelecekler.  Kitapların büyülü dünyasında kaybolacağınız muhteşem bir kitap festivalinin hazırlıklarını tamamladık. 105 yayınevi ve birbirinden değerli 28 yazarımızı Şahinbey’de ağırlayacak olmaktan dolayı heyecanlıyız. Kitaplarını okuduğumuz yazarlarla söyleşi ve imza günlerinde bir araya geleceğimiz, 2-10 Ekim tarihlerinde Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezimizde Şahinbey kitap günleri fuarımız başlıyor “dedi.

 

KİTABA YATIRIM YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ

Başkan Tahmazoğlu, öğrencilerin başarısı için onlara her zaman destek olduklarını belirterek “Gaziantep medeniyetler beşiği olan kadim bir şehir. Şahinbey ise Gaziantep’in gözbebeği. Bu şehre yaraşır nesillerin yetişmesi amacıyla kitaba yatırım yapmak çok önemli. Okuyan, düşünen ve üreten bir nesil ancak kitapla mümkündür. Bu sebeple göreve geldiğimiz günden bu yana çocuklarımıza ve gençlerimize 9.000.000’u aşkın sayıda kitap hediye ettik. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereğince fenni yatırımlarımızın yanı sıra kültürel, sosyal ve sportif yatırımları çok önemsiyoruz. 198 Gençlik merkezi ve sosyal tesisle ve yaptığımız 5 okulla eğitime desteğimiz devam ediyor pandemi döneminde 52.000 adet tablet dağıtarak, Türkiye’de en çok tableti dağıtan belediye olduk 40.000 öğretmenimize ve öğrencimize TÜBİTAK bilim ve teknik dergi aboneliği hediye ettik 5 yıldır öğrencilere karne hediyesi olarak 725.800 spor ayakkabısı hediye ettik başarıyı her zaman destekledik 6 takdir alan her öğrencimize 20.000 bisiklet hediye ettik. Başarılı öğrencilerimize 20.000 kol saati hediye ettik. “Gaziler Diyarından Şehitler Diyarına” projemizle 111.000 öğrencimizi ve vatandaşımızı Çanakkale’de ecdadıyla buluşturduk. Okul Öncesi Öğrencilerimize ve Öğretmenlerimize 23.000 Eğitim Seti Toplam 345.000 Kitap Hediye Ettik.345.300 Anaokulu ve İlkokul Öğrencimize Boyama Seti Hediye Ettik. Fuarımıza katılacak 40.000 kitap severimize 25.00 TL değerinde kitap hediye kuponu verilecektir. Bu şehirde yaşayan yediden yetmişe her vatandaşımızı kitapla ve yazarla buluşturmak için Şahinbey Kitap Günleri fuarını organize ettik. Bu kapsamda değerli tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Hocamız fuar özel konuğumuzdur. Şahinbey Kitap Günleri Fuarına Tüm kitap dostlarını davet ediyorum” dedi.

 

BAŞARIYA GİDEN YOL OKUMAKTAN GEÇER

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, kim daha çok kitap okursa onun daha başarılı olduğunu belirterek  “Böylesine ufuk açıcı bir organizasyonu Gaziantep’te gerçekleştirdiği için Şahinbey Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak böyle bir organizasyonun parçası olduğumuz için gurur duyuyoruz. Bu fuarda bizim de standımız olacak ve bizim hocalarımızın ve yazarlarımızın yazdığı kitaplarda sizlerle birlikte olacak” dedi.

 

HER ZAMAN OKUYUN

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın, öğrencilere her zaman kitap okumaları gerektiğini belirterek ”İnsan başlangıçta beşerdir. Beşerin insanlaşma sürecinde eğitim önemli bir unsurdur. Eğitim üç ayaklıdır. Birincisi eğitimci, ikincisi öğrenci üçüncüsü ise kitaptır. Kitapların, öğrencilerle buluştuğu yer ise kitap fuarları dır. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’da böyle bir fuar düzenleyerek bunu yapıyor. Kendisine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Gaziantep Üniversitesi olarak böyle bir organizasyona destek olmaktan şeref duyduk” dedi.

 

ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYON

İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, tüm Gazianteplilerin düzenlenecek olan fuara katılmalarını isteyerek “Kültür şehri olma yolunda çok önemli bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. 28 yazarımızla bir araya geleceğiz. Şehrimizdeki 600.000 öğrencimizle kitap fuarına katılacağız. Ancak şehrimizdeki herkesi bu kitap fuarına bekliyoruz” dedi.