Türk futbolunda 2024'te yepyeni bir sayfa açılabilir. Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), Süper Lig'in yeni naklen yayın ihalesine hazırlanırken devreye kulüplerin girdiği iddia edildi. İşte detaylar.

Türk futbolunun seyrini değiştirecek karar alındı

Sözcü'de yer alan habere göre; Kulüpler Birliği Vakfı'nın (KBV) son toplantısında Türk futbolunun seyrini değiştirecek bir karar alındığı ve bunun hayata geçirildiği öğrenildi.

Kulüpler Birliği, TFF'ye 300 bin TL yatırdı ve ihale şartnamesini aldı

Edinilen bilgiye göre; mevcut yayıncı kuruluş beIN Group'un ihaleye son anda girmesi ve/veya beklenenden daha düşük bir teklifte bulunmasını önlemek amacıyla KBV 'iktisadi işletme' vasfını da kullanarak TFF'ye 300 bin TL yatırdı ve ihale şartnamesini aldı.

Yayın ihalesi haklarını satın almak istiyor

Kulüpler Birliği Vakfı'nın naklen yayın ihalesine girerek hakları satın almak istediği masadaki seçenekler arasında, her maçın ayrı ayrı pazarlanmasının da olduğu öğrenildi. 

Yasaya uygun

Vakıflar kazanç paylaşma amacı taşımıyor. Ancak 5737 Sayılı Vakıflar Kanunu'nun 26. maddesinde belirtildiği üzere, vakıflar; amacını gerçekleştirmeye yardımcı olmak ve vakfa gelir temin etmek amacıyla, iktisadi işletme kurabilir ve kurulmuş şirketlere ortak olabilirler.

Kulüpler Birliği Vakfı'nın bu yasa çerçevesinde ihaleye girmek için harekete geçtiği belirtiliyor.

TFF: Yayın ihalesi için ihale dokümanlarını alma süreci başladı

Bilindiği üzere Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), geçtiğimiz haftalarda Süper Lig ve 1. Lig'in yayın ihalesi için ihale dokümanlarını alma sürecinin başladığını duyurmuştu.

TFF'nin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027 futbol sezonlarına ilişkin TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının Devri hakkında düzenlenecek ihale, İhale Genel Şartnamesi'ne ve her bir pakete ilişkin Özel Şartnameler'e uygun olarak kapalı teklif ve pazarlık usulüyle yapılacaktır. Yayın ihalesinin "İhale Genel Şartnamesi" ve her bir pakete ait "Özel Şartnameler" ile eklerini satın alma süreci başlamıştır" denildi.

5 paket, 300 bin TL

Açıklamanın devamında, "Yayın ihalesine katılabilecek olan sermaye şirketleri, kamu kurum ve kuruluşları ve ortak girişimler/iş ortaklıkları; İhale Genel Şartnamesi ile birlikte Paket A, Paket B, Paket C, Paket D ve Paket E Özel Şartnamelerini ve eklerini içeren ihale dokümanlarını, satış bedeli olan 300.000 TL'yi TFF'nin Denizbank A.Ş. banka hesabına ödeyerek 26.01.2024 günü saat 17.00'ye kadar, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri Çayağzı Köyü Riva/Beykoz/İstanbul adresinde mukim TFF Mali İşler Direktörlüğü'nden çalışma saatleri içerisinde yetkili kişilerce elden teslim alabilirler" ifadeleri kullanıldı.

Son teklif tarihi

Yayın ihalesi için son teklif tarihini açıklayan TFF, bu tarihi "Teklif vermek için son tarih 14/02/2024 Çarşamba günü saat 14.00 olup, verilen teklifler Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı'nca oluşturulan İhale Komisyonu tarafından değerlendirilecektir" olarak duyurdu.

"İhale komisyonu gerek gördüğü kadar yeni teklif alabilir"

İhale komisyonun hakları hakkında, "İhale Komisyonu, ilk teklifleri değerlendirdikten sonra isteklilerin hepsinden veya bir kısmından yeni teklif isteyebilir. İhale Komisyonunun vereceği makul süre içerisinde ilgili kişilerden yeni tekliflerini sunmaları istenir. İhale komisyonu gerek gördüğü kadar yeni teklif alabilir. Yeni teklifler İhale Genel Şartnamesi'nde belirtilen usul ile sunulur" denildi.

İhale 29 Şubat'a kadar tamamlanacak

TFF, ihalenin 29 Şubat'a kadar tamamlanacağını açıkladı: "TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Müsabakaları Yayın Haklarının devrine ilişkin ihalenin 29.02.2024 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir"

"TFF tüm teklifleri reddetmekte veya ihaleyi iptal etmekte serbesttir"