AFAD, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 16.04’te meydana 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini bildirdi.

Deprem çevre illerden de hissedilirken depremle ilgili olumsuz bir durum bulunmadığı ve AFAD'ın saha tarama çalışmalarının devam etmekte olduğu bildirildi.

DEPREM UZMANLARI NE DİYOR?

Depreme ilişkin İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz "Şiro Çayı Başmezra-Sahilköy civarında 5.5 büyüklüğünde deprem oldu. Buraya aylar önce bilimsel bir yayına referans vererek dikkat çekmiştik. 2020 Elazığ ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin kırdığı faylar arasında kalan bir parça var, o kırılmış olmalı." dedi.

Tüysüz, NTV yayınında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Böyle bir depremin beklenen bir deprem olduğunun altını çizen Tüysüz, "Artçıların gelmesi mümkün. 4,5 büyüklüğüne kadar depremler görülebilir." ifadelerini kullandı.

Büyük bir paniğe neden olan depremin ardından  Prof. Dr. Haluk Eyidoğan artçıların devam edeceğini söyledi. Eyidoğan Kahramanmaraş depremlerinden sonra bölgedeki bütün gerilim dengelerinin değiştiğini söyledi ve "Artçı depremler uzun süre devam edecek" uyarısında bulundu. 

Eyidoğan Normalde 5,2 büyüklüğündeki depremin hasara neden olmayacağını ama 6 Şubat depreminde hasar alan binaların tehdit altında olduğunu belirtti. Eyidoğan, "6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan binalar var onların çökme tehlikesi var" dedi. 

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ise “Arkadaşlar, Salkonak-Yeşilyurt/Malatya’da 5,3 deprem oldu. Deprem DAF Zonunda. Muhtemelen 6 Şubat depremleri sonucu kırılmamış bir fay kesimi üzerinde. Biliyorsunuz, buralara önemli miktarda enerji transfer edildi. Geçmiş olsun, sevgiyle” ifadelerini kullandı.

Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş Malatya'ya ilişkin "Sincik'in yaklaşık 9 km kuzeyinde, DAFZ Erkenek segmenti üzerinde: 25.01.2024, 16.04 Mw=5.2 deprem oldu. Deprem 24 Ocak 2020 depreminin artçı deprem bölgesi içinde yer alıyor... " ifadelerini kullandı.

Demirtaş daha sonra EMSC'nin yeni veri paylaştığını belirterek şu açıklamayı yaptı:

"25.01.2024, 16.04 Mw=5.2 / 5.3, Yeşilyurt (Malatya) deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde değil, 13 km KB'sında, Malatya'nın 18 km GD'sundan geçen Yeşilyurt-Kavaktepe Fayı üzerinde, Gülümuşağı civarında oldu."

Prof. Dr. Ahmet Ercan da "Malatya'da M5,3'lük deprem Pütürge kolunun kırılmayan parçasında oldu. Şimdilik daha büyüğü olmayabilir. Artçılar sürecek." açıklamasında bulundu.

CNN Türk canlı yayınına katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Malatya ve çevresinde 4’ü geçen depremler depremler olduğunda bölge halkının tedirgin olduğunu biliyorum" dedi.

Ersoy, "Ki bu 5,2 en az 30 tane 4 büyüklüğünde hissedilmiştir. Doğu Anadolu fayının üzerinde olduğu için bunu büyük depremin artçısı olarak kabul edebiliriz. 5,2’den sonra birkaç tane art arda depremler olabilir. 4 büyüklüğünde 3 buçuk büyüklüğünde. Hasarlı binalardan uzak durmak gerekiyor. 6 Şubat'ta öyle büyük bir enerji ortaya çıktı ki daha artçı deprem sürecini bitirmedik" ifadelerini kullandı.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu "Malatya Yeşilyurt fayi üzerinde oluşmuş bir deprem. Bu deprem artçı olarak görünüyor. Ancak küçük bir fay üzerinde 6 Şubat depremlerinin tetiklediği küçük bir deprem olması sebebiyle 3-3.5 büyüklüğüne varana kadar artcilar beklenir. Hasat görmüş binalardan uzak durulmalı" uyarısında bulundu.

Kaynak: halktv.com.tr