Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 1

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurtdışı temaslarını tamamlayarak yurda döndü. Sabah saatlerinde de Sakarya'da Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılarak kritik mesajlar verdi. 

Şimşek'in mesajları arasında dikkat çeken bir başlık vardı ki vatandaşın sıkça eleştirdiği 'kamu harcamaları'nı içeriyordu.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 2

"KAMUDA TASARRUF ÇALIŞMASINI NİHAİ NOKTAYA GETİRDİK"

Bakan Şimşek, "Türkiye'de kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 29,5. Bizim gibi ülkelerde ise yüzde 70. Mali politikanın tek hedefi var dezenflasyona yardımcı olmak. Ama orta vadede yapısal alan için mali alan oluşturacağız. Kamuda tasarruf çalışmasını nihai noktaya getirdik. Tasarruf ve harcama kontrolünü yılın ikinci yarısında güçlü şekilde devreye alacağız. Maliye politikasındaki sıkılaşmanın amacı dezenflasyona ve TCMB'ye yardımcı olmak. Sıkı maliye politikası kalıcı düşük cari açığı getirecek" dedi.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 3

SERT TEDBİRLERE GEÇİLİYOR

Şimşek bu mesajları verirken bakanlık yetkililerinden uygulamaya geçirilecek tedbirlere ilişkin bilgiler gelmeye başladı. Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Bakan Şimşek çoktan harekete geçmiş kamuda tasarruf için son derece sert adımlar atılmıştı.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 4

Bakan Şimşek'in kamuda makam araçları üzerinden bir tasarruf programı geliştirdiği öğrenildi. Buna göre kamudaki tasarruf tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için hükûmet, ilk etapta kamunun kullanımındaki 500 aracı satışa çıkaracak.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 5

AŞAMALI TASFİYE PLANI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatı ile ilk etapta kamu kurumlarının kullandığı 500 araç satışa çıkarıldı. İkinci aşamada ise 1000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 6

ELDE EDİLECEK GELİR HAZİNEYE AKTARILACAK

Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, etap etap devam edeceğini kaydetti. Satışlardan elde edilecek gelir hazineye aktarılacak. Yeni araç alımı ve kiralanması konusunda katı kurallar uygulanacak. Acil ihtiyaç durumunda, kamu kurumları öncelikle ellerindeki aracı sattıktan sonra yerine yenisini alabilecek veya kiralayabilecek.

Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu Türkiye'den İsrail kararı! Tüm ticaret ilişkileri durduruldu
Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 7

KİRALIK ARAÇLARA KISITLAMA

Güvenlik ve sağlık alanında kullanılanlar hariç, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyecek. Araç kiralamalarına da etap etap son verilmesi de gündemde. Kiralama sözleşmeleri biten araçların yerine yeni sözleşme yapılmaması tartışılıyor.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 8

MAKAM ARACINA SINIRLAMA

Ayrıca kamudaki makam araçlarının kullanımına da sınırlama getirileceği belirtildi. Makam aracı kullanacak kadrolar yeniden belirlenecek. Üst düzey bürokraside, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verilecek. Doğrudan makama tahsisli araçların listesi de belirlenerek, yeni planlama yapılacak.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 9

115 BİN ARAÇ BULUNUYOR

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor. Bu taşıtların 72 bin 373’ü savunma ve güvenlik, 9.973’ü sağlık, 8.136’sı tarım ve ormancılık, 7.579’u eğitim, 4.772’si adalet, 13 bin 71’i ise diğer idari hizmetlerde kullanılıyor.

Mehmet Şimşek'ten 'kamuda tasarruf' tedbirleri: 500 makam aracı satışa çıkıyor - Resim: 10

SERVİSLER KALKACAK

Bu arada, kamu personelinin kullandığı zorunlu olmayan servis araçlarının da iptal edileceği, bunun yerine personele ulaşım kartı verilmesinin planlandığı belirtiliyor. Öte yandan, kamuda, demirbaş alımından, kırtasiye harcamalarına, temsil, tören ve ağırlama giderlerinden personel harcamalarına kadar her alanda yapılacak kesintilere ilişkin planlama yapılıyor. Yeni uygulamaların birkaç gün içinde başlayacağı belirtildi.