Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, ülke ekonomisinin giderek çıkmaz bir sokağa doğru ilerlediğini ve son 7 aydaki konkordato ilan eden firma sayısındaki artışın bu çöküşün habercisi olduğunu ifade etti.

İhtiyaç sahibi yaşlıların kişisel bakımları özel olarak yapıldı İhtiyaç sahibi yaşlıların kişisel bakımları özel olarak yapıldı

"Sanayicinin feryadı suni gündemler arasında kayboluyor"

AKP hükümetinin sürekli gündem değiştirerek ülke sorunlarını sümen altı yaptığına dikkat çeken Meriç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son olarak çözüm süreci tartışmaları ile gündem meşgul ediliyor. Ama kentlerdeki OSB’lerde duyulmayan bir feryat var. Gerçekleri konuşan iş insanlarının önünün kesildiği bir süreçte, Maliye ve Hazine Bakanı'nın suya yazılan söylemleri ekonomideki çöküşü biraz daha hızlandırıyor. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Kur koruma dediler, hazine boşaldı. Faizleri yükselttiler, piyasa ters yüz oldu. Tasarruf dediler ama kendileri şatafattan geri kalmadı. Özetle AKP, artık kendi söylemlerine dahi inanmayan bir anlayışa dönüşmüştür."

"Rakamlar çöküşü belgeliyor"

İhracat rakamlarındaki düşüşün yanı sıra, son 7 ayda konkordato ilan eden firma sayısındaki rekor artışa dikkat çeken Meriç, şu verileri paylaştı:

"Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Temmuz ayında kapanan şirket sayısı geçen yıla kıyasla %39,8 artarken, kurulan şirket sayısındaki artış yalnızca %4,2 seviyesinde kaldı. 2024 yılının ilk 7 ayında kapanan şirket sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre %28,3 artarken, kurulan şirket sayısı ise %14,5 azaldı. Diğer yandan Konkordato Takip sitesinin Basın İlan Kurumu’ndan aldığı verilere göre, bu yılın ilk 7 ayında, en çok inşaat sektöründe olmak üzere toplam 1.554 konkordato talebi oldu. Geçen yıl bu sayı toplam 1.516 olarak gerçekleşmişti. Ocak ayından beri sürekli artan konkordato talebinin yıl sonuna kadar 3 bini aşması bekleniyor."

"Gaziantep'te de durum farklı değil"

Ülke ekonomisinin lokomotifi durumunda olan Gaziantep sanayisinin 2024 yılının ilk 7 ayında, son 10 yılda görülmemiş bir krizin eşiğinde olduğuna dikkat çeken Meriç, şu ifadeleri kullandı:

"Gaziantep’te olduğum dönemlerde iş dünyası ile görüşüyorum. İş insanlarının sorunları kangrene dönüşmüş durumda. AKP hükümetinin ‘küresel kriz var’ şeklindeki tesellisi inandırıcı olmadığı gibi, rakamlar açısından da gerçekçi değil. Gaziantep’te artık konkordato kelimesini duymaya başladık. Dev firmalar, istihdamda ve üretimde küçülmeye gidiyor. Gaziantep gibi dirençli bir şehir bunu yaşıyorsa, diğer kentlerdeki krizleri tahmin etmek bile güç. Diğer yandan, bu krizde en çok zarar gören sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Yaklaşık 200 sektörü ilgilendiren bu durum, gelecek adına büyük endişe oluşturuyor. Artık suni gündemlerle değil, acı gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor."

Editör: Nihat Sıvakçıgil