Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) ağustos ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlara göre, bir önceki anket döneminde 18,99 TL cari yıl sonu dolar/TL beklentisi, bu anket döneminde 19,65 TL oldu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 20,92 TL ve 22,03 TL olarak gerçekleşti.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 oldu.

MB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak kaydedildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ DE YÜKSELDİ

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 69,94 iken, bu anket döneminde yüzde 70,60 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 40,23 iken, bu anket döneminde yüzde 41,99 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 24,27 ve yüzde 24,35 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,6 iken, bu anket döneminde yüzde 3,7 olarak gerçekleşti.

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise değişmedi ve bu anket döneminde de yüzde 3,8 oldu.

HSBC, Türkiye için yıl sonu kur tahminini 19,5’e yükseltti. Kurum tarafından yapılan değerlendirmede, "Türk Lirası'nın sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz" denildi.

İngiltere merkezli HSBC, dolar/TL için yıl sonu tahminini 17,5’ten 19,5’e yükseltti.

Bloomberg HT'nin haberine göre, kurumun notunda, "Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk Lirası'nın sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kurum 2023 ikinci çeyrek sonu için de tahminini 18,2’den 21’e yükseltti.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ VE CARİ AÇIK VURGUSU

Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kur Stratejisti Murat Toprak imzalı notta, Türk Lirası'nın son aylarda yükselen enflasyonun reel faizleri daha da baskılaması, liralaşma stratejisinin ilk çoşkusunun kalmaması ve cari açığın genişlemesiyle birlikte değer kaybettiğine işaret edildi.

Para politikası duruşunda önümüzdeki dönemde değişiklik olacağına dair bir işaret bulunmadığı belirtilen notta, kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük döviz alımlarını önlemede rol oynamaya devam ettiği değerlendirmesi yapıldı.

Notta, şu ifadelere yer verildi:

"Bize göre Türk Lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açık, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk Lirası'nın sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz."