Türkiye, hafta sonuna doğru doğu, orta ve güney kesimlerinde soğuk ve yağışlı havanın etkisini hissederken, cuma gününden itibaren 2 gün boyunca Suriye'den girecek yoğun toz taşınımı da hayatı zorlaştıracak.

65C51D3240Ebc417

Sağanak yağışlar sürecek

Meteoroloji'den yapılan hava durumu tahmin raporuna göre; yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Trakya, Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Karadeniz, Doğu Anadolu (Malatya hariç), Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Afyonkarahisar, Denizli, Isparta: Burdur, Konya'nın kuzey kesimleri, Mersin'in iç kesimleri ile Ş. Urfa çevrelerinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı olacağı tahmin ediliyor.

Tahmazoğlu’ndan çimentoculara hodri meydan, ya fiyatları indirirsiniz ya da… Tahmazoğlu’ndan çimentoculara hodri meydan, ya fiyatları indirirsiniz ya da…

Suriye'den toz taşınımı uyarısı

İç ve güney kesimlerde yer yer toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riskine karşı uyarılar yapıldı.

Urfalilar Dikkat Suriye Kaynakli Toz Asimi Bekleniyor 1681056577

Hava sıcaklıkları artacak

Hava sıcaklığının Batı kesimlerde 3 ila 5 derece artacağı, iç ve doğu kesimlerde 3 ila 7 derece azalacağı öngörülüyor.

Toz taşınımın şiddeti

Toz taşınımı nedir

Toz taşınımı, rüzgarın etkisiyle yerdeki tozun havaya taşınmasıdır. Atmosferdeki en yaygın aerosol türlerinden biri olan mineral toz parçacıkları (çöl tozları) dünya ekosistemi için büyük önem taşır.

Toz taşınımı, görüş mesafesini düşürebilir, solunum problemlerine neden olabilir ve ulaşımı kesintiye uğratabilir. Ayrıca bitkilere ve hayvanlara da zarar verebilir.

Toz taşınımının ana kaynakları şunlardır:

Çöller

Kurak araziler

Tuz bataklıkları

Arızi araziler

Yollar

İnşaat sahaları

Toz taşınımını etkileyen ana faktörler şunlardır:

Rüzgar hızı

Rüzgar yönü

Yeraltı tipi

Toprak nemi

Bitki örtüsü

Toz taşınımı, uydu görüntülerinden ve yer tabanlı gözlemlerden izlenebilir. Toz taşınımının taşınmasını ve etkilerini modellemek için bilgisayar modelleri de kullanılabilir.

Toz taşınımını azaltmak için yapılabilecek çok şey var:

Arazi örtüsünü yönetmek

Toprağı stabilize etmek

Yolları ve inşaat sahalarını sulamak

Çölleşmeyi önlemek

Toz taşınımı, hem doğal hem de insan kaynaklı faaliyetlerden kaynaklanan karmaşık bir süreçtir. Toz taşınımının etkilerini azaltmak için sürecin nedenlerini ve etkilerini anlamak önemlidir.

5 günlük hava durumu