Arapçada “aşere" on, "aşir" onuncu manasına geliyor. Muharrem  ayının onuncu günü, tarihe de “aşure  günü" olarak geçmiştir. Muharrem ayının en kıymetli günlerden biri olan aşure nasıl yapılır? İşte lezzet dolusu aşure tarifi...

Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? aşure tarifi?

Aşure nereden geliyor?


z. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder ve Hz. Nuh, emre itaat ederek büyük bir gemi yapar. Ardından bütün müminleri ve her cinsten birer çift hayvanı da gemisine alır. Hz. Allah sonunda büyük tufanı kopartır; gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar. Böylece, yalnızca gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır ve bu süreçte yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Durum böyle olunca, gemide kalan yiyecekleri bir kazanda toplayıp bir çorba pişirmeye başlarlar. Nuh'un gemisinde çorba olarak yapılan karışım, şimdilerde yediğimiz aşuredir.


2 gün oruç tutulmalı

Muharrem ayının birinden onuna kadar oruç tutmak da çok sevaptır; ancak bu 10 günü tutamayıp ay içerisinde oruç tutmak isteyenler, Muharrem'in 9. 10. veya 10. 11. Günlerini oruçlu geçirirler. Tek bir gün oruç tutulmamasının nedeni ise; Yahudiler'in de bu ayı önemli görüp 1 gün oruç tutuyor olmaları ile ilgilidir.


Peygamber’in hadisi

"Bugün, iyi bir gündür. Allah, İsrailoğulları`nı Firavun`un zulmünden bugün kurtarmıştır. Musa (a.s.) Allah`a şükür için bugünde oruç tutmuştur. Biz de tutarız dediler. Hz. Peygamber; "Biz Musa`nın sünnetine sizden daha yakınız." dedi ve o gün oruç tuttu ve ashabına da tutmalarını emir buyurdu. (Buhârî, Savm, 69; Tecrîd-i Sarih, VI, 308, 309)


Konu komşu herkese dağıtılır

Aşure, çorbaların en güzeli, en tatlısı, en bereketlisidir. "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı ilahi bereket ve feyzin coştuğu, bollaştığı bir aydır. Evlere bereket getireceğine inanılan aşure konu komşu, fakir fukara herkese dağıtılır.

Aşure günü olan diğer olaylar

- Hz. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir.

- Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edillmesi

- Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,

- Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,

- Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması,

- Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,

- Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi,

- Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,

- Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması

- Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

Aşure tarifi

Yarına aşure yapmak için bugünden hazırlıklara başlamanız gerekiyor. Bu geceden fasulye, buğday ve nohutları bir kabın içinde ıslatın. Sonrasında ise, fasulye ve nohutu düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirip buğdayları haşlayın. Buğdayların haşlanması yaklaşık 4 saat sürebilir; bu sırada sabırlı olmanız gerekebilir. Aşureye ilave etmek istediğiniz tüm malzemeleri sırasıyla ve ayrı ayrı haşlayın. Ardından bütün malzemeleri karıştırıp kaynamaya bırakın. Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, şeker, tuz ve dilediğiniz farklı çerezleri ilave edebilirsiniz. Kısık ateşte kaynamaya bıraktıktan sonra yaklaşık 10 dakika bekleyip ateşten alabilirsiniz. İçerisine ateşten almaya yakın kuş üzümü ekleyin; aksi halde üzümler kararabiliyor. Dilerseniz karışıma lezzetli olması adına, 1 su bardağı süt de ilave edebilirsiniz. Aşureniz sıvı olduysa, 2 yemek kaşığı buğday nişastası ekleyip yeniden kaynatabilirsiniz. Üzerini süslemek için nar, tarçın, kuş üzümü ve dilediğiniz malzemeyi kullanmakta özgürsünüz.

Gerekli malzemeler

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
1 su bardağı fındık içi
1.5 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı kuş üzümü
Yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu
1 su bardağı küp doğranmış elma
4 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı gül suyu (İsteğe göre)
1 su bardağı süt (İsteğe göre)
Bir miktar tuz