Son günlerde NAC ve NAC-C Efervesan konusu en çok merak edilenler arasına girmeye başladı. Vatandaşlar, NAC ve NAC-C Efervesan  ne olduğuna dair araştırmaları sıklaştırdı. Peki NAC 900- 600 ve NAC-C Efervesan nedir, ne işe yarar ve fiyatı ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar...

Dikkat! Aralıklı oruç diyeti yapanlarda ölüm riski yüzde 91 Dikkat! Aralıklı oruç diyeti yapanlarda ölüm riski yüzde 91

NAC C NEDİR ve NE İŞE YARAR?

NAC (N-Asetil Sistein’in kısaltması) vücutta sistein amino asidine dönüştürülür. Sistein vücudun en güçlü antioksidanı GLUTATYON oluşumu için gerekli bir aminoasittir. (glisin ve glutamin)

dremretopal.com haberinin bazı bilgilerine göre, NAC C nedir? DR. Emre Topal'ın verdiği o bilgiler... (Siteye girerek tam bilgileri de oradan alabilirsiniz.)

Sistein seviyeleri glutatyonun ne kadar miktarda ve ne kadar hızlı yapıldığını belirleyebildiğinden, NAC glutatyon depolarını doldurmak için gereklidir. Glutatyon hücrelerden serbest radikalleri uzaklaştırır ve detoks yollarını aktive eder.

Sistein ayrıca glutatyonun çalışması için gerekli olan kükürt içerir. Glutatyonu arttırmanın yanı sıra, NAC doğrudan serbest radikallerle savaşabilir.

Parasetamol (ateş düşürücü – ağrı kesici) zehirlenmelerinde kullanılan NAC, aynı zamanda mukus parçalayıcı ve balgam söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Tabi ki NAC’ın daha pek çok faydası var ve özellikle solunum yollarını tutan COVID-19 ile mücadelede bu güçlü ve etkili olan antioksidan daha fazla bilinmelidir. (Kaynak: dremretopal)

NAC C 900 ne için kullanılır?

 
14 yaş üzerindeki ergenlerde ve erişkinlerde; Solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda artmış sekresyonu azaltmak ve atılımı kolaylaştırmak amacıyla günde 1 kez efervesan tablet uygulanır. Parasetamol zehirlenmesinde, yükleme dozu; 140 mg/kg, idame dozu ise; 4 saatte bir 70 mg/kg (toplam 17 doz) olarak önerilir.

NAC C 600 mg 200 mg ne ise yarar?

 
Oluşan balgamları sulandırarak, öksürükle atılmasını kolaylaştırır.

NAC-C-900-300-efervesan-balgam-sokturucu-ilac_hekimim-yanimda

Efervesan tablet ne işe yarar?

 
UDA eriyen ve suda çözünen tablet şeklindeki ilaç formlarına, “efervesan” adı veriliyor ve bu tabletler günümüzde çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bunlar arasında; mide-bağırsak hastalıkları, gribal enfeksiyonlar, kemik erimesi, diyabet ve ağrı kontrolü gibi sorunlar bulunuyor. (Haberturk.com)

NAC 600 mg efervesan tablet nasıl kullanılır?

 
Yemeklerden sonra bir bardak suda eritilerek içilir. Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça bu talimatları takip ediniz. İlacınızı zamanında almayı unutmayınız. EXTAL®'in balgam söktürücü etkisi sıvı alımıyla artmaktadır. (terrailac.com)

NAC 600 nedir nasil kullanilir?

14 yaşın üzeri yetişkinlerde Günde 1 veya 2 defa 1 efervesan tablet (Günde 600 mg veya 1200 mg asetilsistein) bir bardak suda eritilerek içilir. • 14 yaşından küçüklerde Günde 1 defa yarım efervesan tablet 75 ml suda eritilerek içilir (1 efervesan tablet= 600 mg)

DİKKAT! İLAÇLARI REÇETESİZ ASLA ALMAYINIZ! DOKTORUNUZA BAŞVURU YAPINIZ! REÇETESİZ İLAÇ ALMAK RİSKLİ VE TEHLİKELİDİR! DOKTOR ONAYI OLMADAN İLAÇ KULLANMAYINIZ!

NAC C yan etkiler nelerdir ?
 

Tüm ilaçlar gibi NAC’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, NAC'ı kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz: 

• Alerjik reaksiyonlar (kaşıntı, kurdeşen, cilt kızarıklıkları, soluk alma güçlüğü, kalp atışında hızlanma ve kan basıncının düşmesi).

• Şoka kadar gidebilen aşırı duyarlılık yanıtları (anafilaktik reaksiyonlar). Ayrıca, çok seyrek olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları kapsamında asetilsistein kullanımına bağlı kanama oluşumu bildirilmiştir.

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin NAC'a karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Hırıltılı nefes alma, göğüs darlığı veya nefes almada zorlanma (özellikle astım hastalarında).

• Cilt kızarıklıkları veya tahrişleri (iritasyonları)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza söyleyiniz:

• Ağız iltihabı

• Karın ağrısı

• Bulantı

• Kusma

• İshal

• Baş ağrısı

• Ateş

• Burun akıntısı

Bunlar NAC'ın hafif yan etkileridir. (Kaynak: ilacrehberi.com)