Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı 2.Birleşim Toplantısı GBB Başkanvekili Osman Toprak başkanlığında yapıldı. Gündemde yer alan 44 madde ve gündem dışından gündeme alınan 6 madde görüşüldü.

OSB-OTOYOL PROJESİ GÜNDEMDE!

Gündemin 26.maddesinde GBB-Gaziantep OSB işbirliğinde hayata geçirilecek olan ve İpekyolu, Mezarlık Kavşağı, Beylerbeyi Kavşağı, Tugay-Basra Yolu’nun trafik yükünü azaltacak olan Çevreyolu- OSB-Otoyol Tüneli Projesi gündeme geldi. İlk birleşim toplantısında oy birliği komisyona sevk edilen maddeye ilişkin hazırlanan İmar Raporu’nda, ‘’Büyükşehir Belediye Meclisinin 2022 Yılı Eylül Ayı toplantısında görüşülerek komisyonumuza havale edilen ve Eylül Ayı Meclis gündeminin 26. maddesini oluşturan, Şehitkamil İlçesi İbrahimli, Sam ve Dülük mahalleleri, N38-C1, C4, N38c-07c, 08d, 12b, 12c, 12d imar paftalarında imar yolu düzenlemesi imar planı değişikliği, komisyonumuzca incelenmiştir.

Altı bölgeden oluşan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi, ülkemizin en büyük Organize sanayi bölgesidir. Birçok sanayi sektörünün faaliyet gösterdiği Organize Sanayi Bölgesi'nde binlerce personel çalışmaktadır. Çalışan bu işgücü her gün konut alanlarının yer aldığı kentsel doku ve organize sanayi bölgesi arasında yoğun bir araç trafiği oluşturmaktadır. Günümüzde ise kentsel doku ile organize sanayi bölgesinin ulaşım bağlantısı doğuda Beylerbeyi Bölgesi’nde Yavuzeli Yolu ve Batıda Sam Bölgesi'nde D-400 Karayolu üzerinden yapılmaktadır. Bahsi geçen ulaşım akslarında özellikle işe gidiş-dönüş saatlerinde trafik yoğunluğu ve buna bağlı her türlü olumsuzluklar, maksimum düzeye ulaşmaktadır. Ayrıca kentsel dokunun TEM Otoyoluna Batıdan erişim sağlayan Aktoprak Gişeler ile kentsel doku arasında yaklaşık 12 km mesafe bulunmaktadır. D-400 Karayolu üzerinden sağlanan bu ulaşım bağlantısının yakın çevresindeki Organize Sanayi Bölgesi, Serbest Bölge ve Kentsel Alanlar nedeniyle birçok kavşak ve bağlantı noktaları bulunması nedeniyle kent merkezi ile TEM Otoyolu-Batı Bağlantısında trafık yoğunluğu ve ulaşım süresinde uzama gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte kentsel dokuyu batı, güney ve doğudan kuşaklayan Gaziantep Çevre Otoyolu'mun doğuda D400 Karayolu ve TEM Otoyolu bağlantısı sağlanmış olmasına karşılık; Batıda ise Çevreyolu D-400 Karayolu bağlantısı sağlanmış ancak TEM Otoyolu Bağlantısı sağlanamamış ve bu bağlantı, D-400 Karayolu üzerinde yaklaşık 12 km uzaklıktaki Aktoprak Gişeleri ile yapılabilmektedir

Gaziantep Kentsel Doku ile TEM Otoyolu Batı Bağlantısı'ndan kesintisiz ulaşım ile ulaşım süresini azaltmak ve konforlu bir ulaşım sağlamak, Organize Sanayi Bölgesi ile kentsel doku arasında yeni bir ulaşım arteri ile iskan ve istihdam fonksiyonları arasında ulaşım süresini azaltmak, modem standartlara uygun ve güvenlikli bir ulaşım modeli oluşturmak ve böylece kentteki genel ulaşım ve trafik sorunlarına yeni bur çözüm getirerek sorunları azaltmak amacıyla Şehitkamil İlçesi İbrahimli, Sam ve Dülük mahalleleri, N38-CI, C4, N38c-07c, 08d, 12b, 12c, 12d imar paftalarında Gaziantep Çevre Yolu'nun İpek Yol ile kesiştiği Dülükbaba kavşağından başlayarak Dülükababa Ormanı bölgesinde tünel, diğer kısımlarda ise hemzemin niteliğinde Organize Sanayi Bölgesi'nden TEM Otoyolu'na bağlanacak şekilde erişme kontrollü imar yolu düzenlemesi şeklinde önerilen nazım imar planı değişikliği, komisyon üyesi Yılmaz KIREÇ’in muhalefet şerhine karşılık komisyonumuzca oyçokluğu ile uygun görülmüştür’’ ifadeleri yer aldı.

CHP’DEN ALTERNATİF YOL ÖNERİSİ

Gündem maddesine ilişkin söz alan CHP’li meclis üyesi Yılmaz Kireç ve Beyhan Külekçi, söz konusu projenin farklı alternatifler üzerinden yapılarak, orman varlığına zarar vermeyeceği projelerin üzerinde çalışılıp çalışılmayacağını sordu.

BİZİM AMACIMIZ İPEYOLU ÜZERİNDEKİ YOĞUNLUĞU AZALTMAK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan GBB Başkanvekili Osman Toprak, projeye konusunda alternatifler konusunda teknik ekiplerin gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi. Toprak, ‘’Projenin doğru olduğunu söylemeniz bizler için önemli. Belirtmiş olduğunuz hassasiyetleri bizlerde yaşıyoruz. Şehrimiz için önemli bir orman alanı. Bu nedenle maliyeti hiç düşünmeden, ağaçlık alanın tamamını tünelle geçecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bahsi geçen alternatifler İpekyolu’ndaki yoğunluğu daha da artıracak. Bizim amacımız ise İpekyolu’ndaki yoğunluğu azaltmak.’’

OSB’YE GÜNLÜK 300 BİN KİŞİ TAŞINIYOR!

Sözlerini sürdüren Toprak, ‘’‘’Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne günlük 300 bin kişiyi taşıyoruz. Şehirgösteren’den bağlantı yapıldığı takdirde, buradan çevre yoluna yeniden girilinceye kadar ki kısımda yine yoğunluk olacak. Bizim buradaki amacımız çevre yolunun TAG otoyoluna bağlantısını sağlamak. Burada kent hiç girmeden Otoyola bağlayacak bir yol aksının oluşturulması hesaplandı. Diğer yandan askeri alana girilmesi gerekiyor, askeri alandan bu iznin alınması biraz güç. Maliyetin fazla olmasını da göze alarak, Dülük’teki ağaç varlığına zarar vermemeye özen göstererek plan hazırlıyoruz. Bahsettiğiniz alternatifler üzerinde teknik arkadaşlarımız çalışma yapacaklardır.’’

PROJE HAZIRLIK AŞAMASINDA!

Projede alternatif noktaların da göz önüne alınacağını söyleyen Toprak, ‘’Minimum ağaca müdahale edilecek proje üzerinde çalışıyoruz. Herhangi bir şekilde daha fazla sayıda ağaca müdahale etmemiz gerekirse onun 10 katı oranda ağaçlandırma çalışması yapacağız. Mevcut alanla ilgili yeni bir ağaçlandırma alanı yapmayı da düşünüyoruz. Yol projesi henüz hazırlık aşamasında bu noktada hassasiyet ile taşıyoruz. Öte yandan Gaziantep OSB, bizim en büyük kazanımlarımızdan bir tanesi. 250 bin insanın istihdam edildiği, gün içinde 300-400 bin insanın girip çıktığı bir alan. Yalnızca iki giriş ve çıkışımız var. Bu proje ile üçüncü bir yol oluşturmuş olacağız’’ dedi.

Konuşmaların ardından söz konusu madde CHP gurubunun çekimser oylarına karşılık, oy birliğiyle kabul edildi.

SAM MAHALLESİ’NE DOĞAL GAZ MÜJDESİ…

Toplantıda gündem dışından gündeme alınan 2.madde ile Sam Mahallesi’ne Doğalgaz bağlantısı yapılması konusu gündeme geldi. Toprak, doğalgazın mahalle yakınlarından geçmesine rağmen mahallede bu hizmetin olmadığını, doğalgazın ulaştırılması ile ilgili karar aldıklarını söyledi.

OSB’YE BAKIMEVİ VE ANAOKULU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kadın Aile, Eğitim ve Sosyal Hizmetleri Başkanlığı tarafından işletilecek olan Organize Sanayi Bölgesi OSB Bakımevi ve Ana Okulun açıldığını söyleyen Başkan Vekili Osman Toprak 300 kişilik kapasiteli Bakımevi ve anaokulunun şehrimize hayırlı olmasını diledi.

HAYATINI KAYBEDEN İTFAİYE ERLERİNİN AİLELERİNE YARDIM!

TAG Otoyolunda meydana gelen otobüs kazası ve geçtiğimiz gün OSB’de meydana gelen fabrika yangınında hayatını kaybeden itfaiye erlerinin ailelerine 250’şer bin TL nakdi yardım yapılması gündeme geldi.

Gündem maddesinde İtfaiye eri Ahmet Polat ve Remzi Mutafoğlu’nun ailelerine yardım yapılması, meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Gündem maddeleri ile ilgili görüşmelerin ardından Ekim ayı meclis toplantısının 10 Ekim Günü Nizip’te yapılmasına karar verilerek, oturuma son verildi.