OSBÜK tarafından TEPAV iş birliğiyle gerçekleştirilen OSB Yıldızları Araştırması sonuçları açıklandı. Ankara’da düzenlenen bir törenle OSB’lerin yıldızlarına ödülleri Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız tarafından verildi.

Ödüller kapsamında, 12 farklı kategoride ilk 10’a giren OSB’lerdeki 77 firma ve kuruma 126 plaket verildi. Çalışmada firmaların, Ar-Ge’den ihracata, istihdamdan üretime kadar geniş bir yelpazede yaptığı çalışmalar esas alındı. Ayrıca sıralamada en çok katılımcısı olan ilk üç OSB’ye de ödül verildi. 

OSB yıldızları sıralamasında, Gaziantep ilk 3 OSB arasında yer aldı. Gaziantep Organize Sanayi (GAOSB) Başkanı Cengiz Şimşek, en çok katılımcısı olan ilk 3 OSB arasında yer almaktan gurur duyduklarını belirterek, ülkemize katma değer sağlayan katılımcılara teşekkür ederek başarılarının devamını diledi.

Gaziantep'ten Melike Tekstil, Oba Makarna, Mutlu Makarna ve Burteks firmaları listede yer almayı başardılar.

Ödül töreninin açılışında konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lerin 2021 yılında bir önceki yıla göre; brüt satışlarını yüzde 75, ihracatlarını yüzde 46,5, istihdamlarını yüzde 11,7, kadın istihdamını ise yüzde 13,8 artırarak adeta yeni bir üretim tarihi yazdığının altını çizerek, ödül alan firmaları tebrik etti.

OSB sanayicilerinin gösterdikleri performans ve üretim azmi ile her türlü ödülün, her türlü teşekkürün çok daha fazlasını hak ettiklerinin altını çizen Kütükcü, “Üretimin ve ticari hayatın tüm dünyada baskı altında olduğu bu dönemde, yükselen küresel enflasyona, artan maliyetlere ve tüm diğer zorluklara rağmen bizim sanayicilerimiz yılmadan, usanmadan ısrarla üretti, ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın her köşesinde dalgalandırdı, dalgalandırmaya devam ediyor.   Onun içindir ki; OSB sanayicilerimiz başta olmak üzere, bu ülkenin sanayicileri, üretim cephesinin asıl kahramanlarıdır. Bugün Türk sanayisinin nerelere geldiğini görmek isteyen varsa, dünyanın hangi ülkesi olursa olsun, gelsin bizim organize sanayi bölgelerimizi görsün. OSB’lerimizin sanayicisine verdiği hizmetin kalitesine baksın. Sanayicilerimizin güçlü üretim potansiyelini, kalitesini, teknoloji alt yapısını yerinde incelesin. Türk sanayisinin son 30 yılda aldığı yolu, yazdığı başarı hikayelerini görmek isteyen herkes buyursun OSB’lerimize gelsin, üretimi yerinde görsün” dedi.

Türkiye’de organize sanayi bölgesi olmayan il kalmadığını belirten Kütükcü, “Ülkemizdeki OSB’lerin sayısı 348’i Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, 34’ü Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı olmak üzere 382’ye ulaştı. 2022’de19 yeni OSB kuruldu. Yine bu yıl organize sanayi bölgelerimizde 1.600 yeni parsel daha üretime kazandırıldı. Böylece OSB’lerimizde üretim yapan fabrika sayımız 67 binin üzerine çıktı. Bugün OSB’lerimiz, ülkemizin toplam sanayi üretiminin yüzde 45’ini gerçekleştirerek Türk sanayisinin taşıyıcı kolonu haline geldi. İstihdam da ise rekor üzerine rekor kırıyoruz. 2022 yılında OSB’lerimiz, 188 bin kişiye daha istihdam sağlayarak, 2.5 milyon istihdam rakamına ulaştı. Biz de OSBÜK olarak, 81 ildeki OSB’mizle birlikte başarıdan başarıya koşan sanayicilerimize en iyi hizmeti, en verimli şekilde verebilmek için geceli gündüzlü çalışıyoruz.  OSB’lerimize ve sanayicilerimize yönelik pek çok proje ve çalışmayı hayata geçiriyor, protokoller imzalıyoruz'' dedi.