Reform Haber’e özel açıklamalarda bulunan Tahmis Kahvesi’nin işletmecisi Mehmet Bağcı, 400 yıllık bir geçmişi olan Tahmis Kahvesi’nin Gaziantep’in sembolik mekânlarından biri olduğunu ifade etti. Bağcı, “İnsanlar, yüzyıllardır buraya gelip hem çay ve kahve içiyor hem de sevdikleriyle vakit geçiriyor. Yurt dışından vatandaşlarımız da tatil dönemlerinde buraya gelip geçmişi yad ediyor. Tahmis Kahvesi, bir bakıma Gaziantep’in hafızası” dedi.

6 Şubat’ta meydana gelen ve “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen iki büyük depremden Gaziantep’in de çok büyük yara aldığını söyleyen Bağcı, depremin olduğu dönem tam turizm döneminin başlangıcı olduğu için Gaziantep’in çok kötü etkilendiğini, 15-20 gün boyunca işletmelerin çoğunun açılmadığını ve bu yüzden çok büyük yara alındığını belirtti. Bağcı sözlerine şu şekilde devam etti: “Deprem nedeniyle toplumsal olduğu kadar ekonomik bakımdan da çok kötü etkilendik. İnsanlar bir yere gitmeye korkar oldu. Şu an yavaş yavaş işlerimiz normale dönmeye başladı. Ancak hâlâ işler tam istediğimiz gibi değil. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 kapasiteyle çalışıyoruz. Hâlâ yüzde 30 oranında bir düşüş var. Fakat bunun da en kısa zamanda atlatılacağını ve yakın zamanda işlerin tamamen normale döneceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Deprem felaketinden en çok etkilenen illerden birinin Hatay olması nedeniyle Hatay’daki turizmin bittiğini, bu kapsamda turizm bakımından ağırlığın Gaziantep’e kaydığını kaydeden Bağcı, Hatay’ın da bir an önce normale dönmesini ve turizmin de katkısıyla bir an önce ayağa kalkmasını umduğunu aktardı. Bağcı, “Gaziantep’in merkezi, depremden en az hasarı aldı. Bu sayede kısa sürede hayat burada normale döndü ve turizm kaldığı yerden devam etti. Şu an yaz turizmi nedeniyle hem Gaziantepliler hem de şehir dışından ve yurt dışından gelecek turistler daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerine gidiyor. Ancak eylül ayından sonra Gaziantep’te gelecek turist sayısında artış bekliyoruz. Bu artıştan Tahmis Kahvesi de faydalanacaktır. Neticede Gaziantep her zaman bir cazibe merkezidir” değerlendirmelerinde bulundu.

Mehmet Bağcı, son olarak hem Gazianteplilerin geçmişi yad etmesi, hem de dışarıdan gelecek turistlerin tarihte yolculuk yapması için Tahmin Kahvesi’ne beklediklerini ve kendilerini burada en iyi şekilde misafir edeceklerini söyledi.

Haber: Burak Umut Kaçmaz