Henüz izlemediyseniz ve politik sinema seviyorsanız 17 günlük kısıtlamada Ercan Kesal’ın “Nasipse Adayız” filmine bir göz atmanızı hararetle tavsiye ederim.

Belediye başkanı adayı olmak isteyen bir doktorun hikâyesini anlatıyor film. Karakterler, diyaloglar, amaca ulaşmak için her yolu mubah gören siyaset esnafının iş tutma biçimi gerçek hayatla bire bir örtüşüyor.

Kesal’ın canlandırdığı mahcup ama hedefine ulaşmak için son tahlilde her yolu denemekten çekinmeyen, bazen de mecbur kalan doktor karakteri bana niyeyse CHP lideri Kılıçdaroğlu’nu hatırlattı.

Kemal Bey aslında Cumhurbaşkanı adayı olmak istemiyor ama şartlar onu oraya sürüklüyor. “Genel başkanların aday olmasını doğru bulmuyorum” noktasından “Aday olmayacağımı nereden biliyorsunuz?” aşamasına durduk yere gelmedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın “Genel Başkanımız Millet İttifakı’nda yapılan görüşmeler sonucunda adaylaşırsa ki bizim temennimiz odur” açıklaması bu projenin olgunlaştığını gösteriyor.

Kılıçdaroğlu şu an sadece CHP’nin değil muhalefetin de lideri. Birbirine hiç benzemeyen beş siyasi partiyi Erdoğan karşıtı cephede buluşturan ve bir arada tutmayı başaran siyasi aktör o.

İyi Parti lideri Meral Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığına itiraz etmeyeceği kulislerde konuşuluyor. Babacan, Davutoğlu ve Karamollaoğlu’-nun Kemal Bey’in adaylığı noktasında bir sıkıntı yaratmayacakları bugünden belli. HDP’nin dışarıdan vereceği destek de düşünüldüğünde muhalefetin çatı adayının Kemal Bey olması kaçınılmaz görünüyor.

Peki ya Ekrem İmamoğlu? Aday olmayı çok istediği, hatta adaymış gibi davrandığı, bu tarzının genel merkezde sıkıntı yarattığı bir sır değil.

CHP yönetimi 25 yıl sonra kazandığı İstanbul’u İmamoğlu’nun kariyer hırsı sebebiyle belediye meclisinde AK Parti’ye vermek istemiyor. Murat Karayalçın’ın 90’larda Ankara’da yaptığını İmamoğlu’na yaptırmayacaklar. Haksız da değiller. Menemen’de meclis çoğunluğu ellerinde olmasına rağmen belediyeyi AK Parti’ye kaptırdılar. Torbalı neredeyse gidiyordu. Mecliste azınlıkta oldukları İstanbul’u 2023 seçimleri öncesinde kendi elleriyle AK Parti’ye bırakmak istemeyeceklerdir. Özetle, İmamoğlu sırasını bekleyecek. Muharrem İnce’nin ayrılmasından sonra CHP Genel Başkanlığı için en kuvvetli isim o. Ama Kemal Bey denklemden çıktıktan sonra. Kemal Bey sonrası için Oğuz Kaan Salıcı, Özgür Özel gibi isimler de hazırlık yapıyor ama onlar da tıpkı İmamoğlu gibi beklemede kalmak zorunda. Hele bir Kılıçdaroğlu’nun adaylığı netleşsin. Daha ne isimler çıkacak ortaya...

Atatürk hassasiyeti mi, işgüzarlık mı?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kıbrıs’ın geleceği için hayati öneme sahip Cenevre Zirvesi öncesinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı ağırlıyor.

Görüşme değil duvardaki Cumhurbaşkanı Erdoğan portresi konuşuluyor!

Neymiş... Atatürk kaldırılmış, Erdoğan’ın resmi konulmuş!

Yalan hem de kuyruklu yalan... O odaya daha önce röportaj için gittim. Karşı duvarda da Atatürk’ün resmi var. Yani görüşmeden basına servis edilen fotoğraf öbür duvarın altındaki masada verilse Atatürk’ün resminin kaldırılmadığı görülür.

Bu tartışmayı yürütenler Meclis’teki odasından Atatürk’ün resmini kaldıran vekile tek laf etti mi? “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sözünden rahatsız olduğunu söyleyen il başkanlarına bir şey diyebildiler mi? Tabii ki hayır. Dertleri keşke Atatürk olsaydı. Ama değil.

Çiçek gibi destek

Türkiye 17 gün evde. Karantina günleri yevmiyeli çalışanlar ve küçük esnaf için daha bir zor geçiyor. Gaziantep’in çalışkan belediye başkanı Fatma Şahin’in Youtube yayınına denk geldim dün akşam.

Fatma Başkan, şehirdeki tüm çiçekçilerin ellerindeki çiçekleri satın alıp Anneler Günü’nde annelere dağıtma kararı almış. Bitmedi... Düğün salonu çalışanlarına, fotoğrafçı, kameraman, sunuculara, seyyar satıcılara, pazarcılara, halı yıkayıcılara, ev temizliğine giden kadınlara ayni ve nakdi yardım yapacak. 10 numara hareket. Bu zor günlerden el ele verip çıkacağız. Tebrikler ve teşekkürler Fatma Başkan...

NOT: Ankara’da ihtiyaç sahiplerine 100 milyon liralık destek paketi açıklayan Mansur Yavaş’ın hareketi de alkışı hak ediyor.

Kaynak.Milliyet Gazetesi Zafer Şahin