Türkiye gündemini bugün gün boyu meşgul eden haberin detayına Telgraf Gazetesi ulaştı. Dün gündeme bomba gibi düşen Patricia Seteco'un erkek olduğu iddialarını Telgraf Gazetesi araştırdı.

Önce ulusal basında çıkan haberler bugün Beşiktaş'ın açıklaması ardından ALG Spor'un açıklamaları gündemden düşmezken Telgraf Haber Merkezi, olayın tüm detaylarına ulaştı...

1705352545
ALGSpor'un 9 Kasım'da lisansını çıkarttığı ve Angola'dan getirdiği oyuncu geçmişte paylaşımlarından ve sosyal medya hesaplarında çıkan belgelere göre erkek.

Yeni açtığı instagram hesabının ilk paylaşımı ise yine lisansının çıktığı 9 Kasım. Avrupa'da hiç futbol oynamayan ve internette kendisine dair çok bilgi bulunmayan Patricia Seteco geçmişte kullandığı Facebook hesabı ve sevgilisiyle karşılıklı yorumları tüm gerçekleri ortaya çıkarıyor.

İşte Portekizce yazılan o mesaj: Sevgilisi Priscilla Manuel Patricia, Patricia Seteco'ya yorumda "Aşkım sen hayatımda tanıdığım en güzel adamsın diyor."

Sosyal medya hesaplarında (instagram, tiktok ve facebook) Luis Mario Seteco ismini kullanan ALGSPOR'da Patricia Seteco olarak bilinen oyuncunun bu isimleri de kafa karıştırıyor.
Patricia Seteco'un Facebook'ta, Luis Mario Seteco, ismiyle Facebook hesabından sevgilisi Manuel Patricia ile fotoğraflarının olduğu, bu yorumlarda yine aşk dolu sözlerle karşılıklı yazışmalarının olduğu görülüyor.

Patricia Seteco'nun antrenör olduğu UEFA'dan da belge aldığı ve erkek antrenörlerle aynı seminere katıldığını sosyal medya hesabından paylaşıyor.

Avrupa'da hiç futbol oynamayan Angola ve Kongo liglerinde top oynayan Seteco, erkek takımında oynadığı maçları ise yine sosyal medya hesabından paylaştı.

Gaziantep Alg Spordan Erkek Futbolcu Iddialarina Sert Tepki Dis Goruntusu Ile Cinsiyet Tahlili Yapmak Alcakliktir Taid

İDDİALAR HAKKINDA KİM NE DEMİŞTİ! 

Gaziantep ALG Spor'dan 'erkek futbolcu' iddialarına sert tepki: "Dış görüntüsü ile cinsiyet tahlili yapmak alçaklıktır"

Kadınlar Futbol Süper Lig ekiplerinden Gaziantep ALG Spor, Beşiktaş karşılaşmasının ardından Patricia Seteco hakkında ortaya atılan 'erkek futbolcu' yönündeki iddialara sert cevap verdi.

Gaziantep  ALG Spor Kadın Futbol Takımı, Kadınlar Futbol Süper Lig 16. haftasında Beşiktaş'ı 2-1 mağlup ettikleri maçın ardından futbolcuları Patricia Seteco hakkında ortaya atılan 'erkek futbolcu' iddialarına çok sert cevap verdi.

Gaziantep ALG Spor, açıklamayı yapanlar hakkında gerekli yasal başvuruları yapacaklarını da belirtti.

"İDDİALAR AKLA, MANTIĞA AYKIRI"

G D3Ca Tu W0 A A O5Pu

Gaziantep ALG Spor'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada ise, "14.01.2024 tarihinde ALG Spor - Beşiktaş arasında oynanan ve ALG Spor kulübümüzün 2-1’lik galibiyeti ile sonuçlanan Kadın Futbol Süper Ligi 16.hafta müsabakası sonrasında, futbolcumuz Patricia Seteco hakkında ortaya atılan asılsız ve mesnetsiz iddialara karşı açıklama yapma hakkımızı kullanıyoruz.

İddia, kulübümüzce kimlik bilgilerinin değiştirildiği ve Kadın Futbol Ligi müsabakasında erkek futbolcu oynatıldığı yönündedir.

Bu iddianın hiçbir bilimsel ya da hukuki dayanağı bulunmadığı gibi, akla ve mantığa aykırı olduğu kamuoyunun takdiridir. Yine bu iddianın kulübümüzün haklı galibiyeti sonrası ortaya atılması, ALG Spor'un haklı galibiyetini gölgeleme maksadı taşıdığı tarafımızca görülmekte ve izlenmektedir" ifadelerine yer verildi.

"DIŞ GÖRÜNTÜSÜYLE CİNSİYET TAHLİLİ YAPMAK ALÇAKLIKTIR"

Açıklamanın devamında Seteco'nun doğduğu günden itibaren kadın kimliğine sahip olduğu da vurgulanarak, "Futbolcumuz Patricia Seteco aslen Angola vatandaşıdır. Ülkesinde doğduğu günden bugüne kadar kadın kimliğine sahip birey olup oynadığı bütün kulüplerde kadın futbolcu olarak sahalarda başarı ile yer almıştır. Yine bilindiği üzere transferler FIFA ve Futbol Federasyonu nezdinde belirtilen protokollere uygun olarak yapılmıştır.

Bir kişinin sırf dış görüntüsü ile cinsiyet tahlili yapmak, buna dair beyanlarda bulunmak en basit tabir ile alçaklıktır, sığ görüşlülüktür. Bu tarzda açıklamalar, cinsiyetleri ile değil başarıları ile ön planda olmak isteyen sporcu ve sporcu ailelerini yaralamaktadır. Bu açıklamanın sahiplerinin cinsiyetçi ayrımcılık ile insani bir suç işlediklerini bilmeleri gerekir.

Kurulduğumuz tarihten bu güne kadar kadın sporcuların toplum içerisindeki statüsünü ve kadınların sosyal hayatta hak ettiği yeri pozitif olarak arttırmaya çalışan ve bunun için maddi-manevi yatırımlar yapan ALG Spor kulübümüz, basında hızlı bir şekilde yayılan cinsiyet ayrımcılığı içeren bu talihsiz iddiaları kesinlikle kabul etmemektedir" denildi.

"GEREKLİ YASAL BAŞVURULAR YAPILACAK"

Gaziantep ALG Spor, söz konusu açıklamayı yapanlar hakkında gerekli yasal başvuruları yapacaklarını da belirterek, "Gerek kulübümüz nezdinde, gerekse de futbolcumuz Patricia Seteco’nun insani haklarını koruyacak şekilde yasal başvurularımızı yapacağımızı kamuoyuna duyurur, mağlubiyeti bu şekilde perdelemeye çalışan Beşiktaş yöneticilerinin bu davranışlarını kamuoyunun vicdanına havale ederiz" ifadeleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

BAYAN KİMLİKLERİ FEDERASYONA İBRAZ EDİLİYOR

Bu iddiaların Beşiktaş’ın maçta yenilmesi sonrasında algı oluşturmak için ortaya atıldığını söyleyen ALG Spor eski Başkanı ve Türkiye Kadın Futbol Külüpleri Birliği üyesi Mehmet Yalçınkaya ise şunları söyledi; 

 "Türkiye’de binlerce hormonlu hormonsuz futbolcu var. Bu futbolcu beş haftadır oynuyor, geçen hafta Galatasaray’a karşı oynadı. Neden Beşiktaş yenilince bu iddialar ortaya atılıyor.

Bu oyuncunun kadın futbol takımında sağlık kontrolünden geçmeden, gerekli evrakları federasyona iletilmeden sahaya çıkma şansı var mı? Türkiye’de fiziksel olarak erkek yapılı br sürü kadın futbolcu var. Hem Türk hem de yabancı. Hepsinin sağlık kontrolleri tamamdır, federasyona ‘bayan’ kimlikleri ibraz edilmiştir

MAÇTAN ÖNCE DENETİM İSTESELERDİ

Beşiktaş mağlup olunca böyle bir iddia attı. Şöyle yapabilirlerdi maçtan önce bu futbolcuya itiraz edip sağlık kurumundan ya da saha kenarındaki ambulanstaki yetkililerden denetim isteyebilirlerdi. Bunu yapmadılar maçtan sonra algı oluşturmaya çalıştılar”

SAKALLARI VAR DEMİŞLERDİ

Geçtiğimiz sezon Ordu Rusumat-4 Gençlik ve Adana 01 takımları arasında oynanan maç sonrasında da aynı iddialar ortaya atılmıştı. Ordu temsilcisinin 2-0 kazandığı maç sonrasında Adana kulübü, rakibin iki erkek oyuncu oynattığını iddia etmiş ve Futbol Disiplin Kurulu'na başvurmuştu. 

Rusumat4- Gençlik, iki oyuncunun 'pembe kimlik' taşıdığını belirtmiş ama mavi kimlik almak için mahkemeye başvurduğu iddialarını doğrulayarak, "Ancak şu anda pembe kimlik taşıyorlar ve kadınlar. Yanlış bir durum yok. Kadın kimliğini taşıyan birine erkek diyebilir misiniz?' savunmasını yapmıştı. Adana 01 yetkilileri ise, "Görünüşlerinden de erkek oldukları belli. Maç esrasında sonrasında herkes bu iki sporcuun erkek olduğunu gördü. Kadın futbolcularımız sakallı ablalarıyla maç yaptı" demişti. Olaylar sonrasında incelemeleri tamamlayan Amatör Futbol Disiplin Kurulu ise Adanalı takımın itirazını reddetmişti. 

Besiktas Patricia Seteco Nun Cinsiyetinin Arastirilmasi Istiyor 303315

BEŞİKTAŞ CEPHESİ!

Kadınlar Ligi'nde Beşiktaş'tan şok iddia! ALG Spor oyuncusu Patricia Seteco erkek mi? "Kimliğini değiştirmişler".

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde Beşiktaş ile ALG Spor arasında oynanan maçın ardından flaş bir iddia gündeme geldi. Beşiktaş, ALG Spor'da oynayan Patricia Seteco'nun erkek olduğunu iddia ederek cinsiyetinin araştırılmasını talep etti.

Beşiktaş Yöneticisi Fırat Fidan, "Kimlik değiştirip erkeği kadın diye oynattılar!" iddiasında bulundu. İşte detaylar...

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde 16. hafta müsabakaları oynandı. Gaziantep ALG Spor, Beşiktaş United Payment'ı 2-1'lik skorla mağlup etti. Bu maçtan sonra Beşiktaş kulübü, şok bir iddiada bulundu.

Beşiktaş Futbol A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Fidan, Gaziantep ekibi ALG Spor'da forma giyen ve 88. dakikada takımının galibiyet golünü kaydeden Angolalı oyuncu Patricia Mingas Afonso Seteco'nun 'erkek' olduğu yönünde iddiada bulundu.

"ÇOK AYIP, YAZIK"
Fırat Fidan, yaptığı açıklamada "Resmen oyuncunun kimliğini değiştirmişler. Erkeği kadın diye oynattılar. Çok ayıp, yazık!" dedi.

FACEBOOK SAYFASINDA ERKEK GÖRÜNÜYOR


Beşiktaş Kulübü Kadın Futbol Takımları İdari Direktörü Hasan Sarıgül ise, Patricia Mingas Afonso Seteco ile ilgili daha temkinli bir açıklamada bulundu ve "Kesin olarak erkek ya da kadın diyemiyoruz. Oyuncunun davranışlarından şüphelendik. Ondan sonra internette araştırma yaptık, Facebook sayfasını bulduk; erkek görünüyor. Türkiye Futbol Federasyonu'na başvurup, araştırılmasını isteyeceğiz" dedi.

ALG Spor'un 10 Kasım 2023'te lisans çıkardığı Seteco, ligde 7 maç oynadı ve 5 gol attı.