Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü

İşçi Partisi Hatay Milletvekili olan Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesinin ardından İşçi Partisi'nin Meclis'te  3 sandalyesi kalmış oldu! 

MECLİS KARIŞTI

Can Atalay, hakkında Yargıtay kararı TBMM Genel Kurulu'nda okunduğu sırada Meclis karıştı. CHP, DEM ve İşçi Partisi vekilleri Meclis sıralarına vurdu. Vekiller, başkanlık divanının olduğu yere kadar gelip kararın okunmasına engel olmaya çalıştı. 

BUGÜN NE OLMUŞTU?

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararlarına rağmen, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını açıkladığı TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi söz konusuydu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta konuya ilişkin olarak Meclis'in üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirtti. 

Son Dakika... Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü - Resim : 1

'BU HAFTA TBMM’YE GELECEK' DEMİŞTİ

Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin bugün ya da bu hafta düşürüleceğini açıklayan Usta, NTV’de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada Can Atalay kararının bu hafta TBMM’de okutulmasını planladıklarını açıkladı.

Son Dakika... Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü - Resim : 2

"MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞECEK"

Usta, "Can Atalay kararı bugün veya bu hafta Meclis'te okunarak milletvekilliği düşecek." dedi.

Hukuki tartışmaların bitmeyeceğini söyleyen Usta, “Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz açıkçası. Artık bir prosedür haline gelmiş durumda, Meclis’in de üzerine düşen görevi yapması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Son Dakika... Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü - Resim : 3

AÇIK MEKTUP YAYIMLAMIŞTI

Son olarak Ankara, İstanbul ve İzmir baro başkanlarının da aralarında bulunduğu 57 baro başkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) Numan Kurtulmuş’a hitaben Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüleceği iddialarına ilişkin açık mektup yayımlamıştı.

Gezi Parkı davasından 18 yıl hapse mahkûm edilen avukat Can Atalay Türkiye İşçi Partisi’nden Hatay milletvekili seçilmişti.

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruda bulunan Can Atalay'ın "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksek mahkeme ayrıca ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti.

Ancak Yargıtay'ın, AYM'nin iki kez verdiği hak ihlali kararlarını uygulamaması yargıda siyasi krize neden olmuştu.