Talat Özkarslı kimdir?

Talat Özkarslı 1938 yılında doğdu. 12 yaşında iken Şehreküstü’de futbola başladığında geleceğin en büyük futbolcularından birisi olacağının da sinyallerini veriyordu. 1961 yılına kadar Şehreküstü’de oynadı. O yıl Göztepe’ye transfer oldu. Bir yılda gösterdiği üstün performansla kendini kanıtlayan Özkarslı, Galatasaray’a transfer oldu. Türkiye’nin en köklü üç kubülünden birisi olan Galatasaray’da tam 10 yıl forma giydi. Sarı kırmızılı forma ile kaptanlık yaptı. A Milli takıma kadar yükseldi. 40 kez A Milli takım formasını gururla taşıdı. Kaptanlık yaptı. 10 yıl sonra Gaziantep’e olan vefa borcunu ödemek için Gaziantepspor’a döndü. Gaziantepspor'un 3. ligden 2. lige, buradan da 1. lige çıkışında kaptan olarak pay sahibi oldu. Teknik adam olarak da görev yaptıktan sonra futbola veda etti.

1960’LARIN UNUTULMAZ FUTBOLCUSU İDİ

“Önce yapının verdiği güç, gücün verdiği mücadele, dengeli iki ayak ve futbola yatık bir kafa Talat Özkarslı'nın özelliğini belirtmek için yeterlidir” diye tanımlıyor futbol otoriteleri Talat’ı. Talat Özkarslı Gaziantep'in Şehreküstü bölgesindendir. Ve Galatasaray'a gelerek bir koca şehri de Galatasaraylı yapmıştır. Bir yöreden çıkan ünlü bir futbolcu o yörenin takım tutma tercihini önemli ölçüde etkileyebilir. Bunun çarpıcı örneklerinden birisini Galatasaray'ın 1960'lardaki unutulmaz futbolcusu Talat Özkarslı oluşturmaktadır.

GALATASARAY’I İLK ŞAMPİYONLUĞUNA ULAŞTIRAN FUTBOLCULARDAN BİRİSİYDİ

Ve 1961-1962 sezonu başladığında Galatasaray’ın henüz bu lig maratonunda kazanılmış bir şampiyonluğu da yoktu. 1961-1962 sezonunda da son haftaya lider olarak giren Galatasaray, şampiyon olabilmek için son maçında İstanbulspor’un karşısındaydı. Tarihler 16 Haziran 1962’yi göstermekteydi.
Gündüz Kılıç’ın teknik direktörlüğünü yaptığı Galatasaray bu kez işi sıkı tutacak ve çok üstün bir futbol sergilediği maçın sonunda sahadan 4-1 galip ayrılacaktı. Bunun anlamı Galatasaray’ın 1961-1962 sezonunda şampiyon olmasıydı. Galatasaray, İstanbulspor karşısında 4-1 kazanırken golleri ise Ayhan Elmastaşoğlu (2), Uğur Köken ve Talat Özkarslı atıyordu.

VEFA BORCUNU ÖDEDİ

Şehreküstü, Göztepe, Galatasaray ve son durak olarak da kendi yuvası Gaziantepspor futbolculuk yaşamındaki duraklarıdır Koçero lakaplı Talat Özkarslı’nın. 10 yıl oynadığı Galatasaray’dan Gaziantepspor'a dönüşü Talat'a yakışır biçimde olmuş, zorluk çıkarmamış, maddiyat söz konusu olmamıştır. Vefa borcunu gereği gibi ödemiş Gaziantepspor'un 3. ligden 2. lige, buradan da 1. lige çıkışında kaptan olarak pay sahibi olmuştur.

RUS TÜRKÇE BİLİRSE!

Çok büyük başarılarla dolu futbolculuk hayatında anılarını anlatmadan geçemiyor Talat Özkarslı. Özellikle Rusya ile oynanan ve Milli takımımızın 2-0 sona eren karşılaşmayı unutamıyor Özkarslı ve anlatmaya başlıyor:
“Rusların bir santraforu vardı. Sürekli tekme atıyor, ayağıma basıyor ve beni itiyordu. Artık sabrım taştı ve bastım küfürü. Maç boyunca o bana faul yaptıkça ben küfür ediyordum ve o gülüyordu. Bende nasıl olsa Türkçe bilmiyor diye maç sonunda yanına gittim ve yine bastım küfürü. Yine güldü ve “Bende senin” diye o da bana Türkçe olarak bastı küfürü. Meğer o da Gürcü Türkü imiş. O anımı hiç unutamıyorum.”

DAYAK ANISI

Koçero lakaplı Talat Özkarslı, Galatasaray’da iken Çek takımı ile oynadıkları grup maçındaki dayak anısını da anlatmadan geçemiyor:

“Çek takımı ile oynuyoruz. Dünya çapında adamları olan çok iyi bir takım. 1-0 mağlup durumdayız. Biz artık zamana oynuyoruz. Aut oluyor ben 15-20 metre geriye açılıyorum, beni gazeteciler çabuk diye iteliyor. Sürekli tepki alıyoruz. Neyse maç o sonuçla bitiyor. Bana adamlar sinir oldu. Gidelim de gönüllerini alalım, yoksa bize kin biçiyorlar dediler. Ben de birşey olmaz boşverin dedim. Taraftarları bir metrelik bir alanı boş bırakarak her iki tarafına yığılmış. Biz de aralarından geçiyoruz. O sırada bir tane ensemden vurdular. Döndüm kim diye anlayamadım. Yürümeye devam ediyorum. Bir tane daha vurdular. Tam döndüm ve polis olduğunu gördüm. Bende ona vurdum. Vurunca beni yaka paça araya aldılar. Yediğim dayaktan sonra arkadaşım yanıma geldi ve ‘Ben sana demedim mi?’ dedi. O dayak anısını da hiç unutamıyorum.”

RAKİP KAPTAN YERE YIĞILDI

Gaziantep amatör kümede iken de çok güzel anıları olduğunu söylüyor Koçero Talat. Şehreküstü’de iken Kalespor’la oynadığı maçtaki anısını anlatmaya başlıyor Talat Özkarslı: “Kale Şehreküstü maçları derbi gibi olurdu. Kalespor Şehreküstü’den 6 adam aldı ve gelin maç yapalım dedi. Çıktık ve 6 tane attık. Bunlar bir daha oynayalım dediler. Yine oynadık ve yine kazandık. O maçta benim ayağım burkuldu ve Kalespor beni sakat biliyor. Bir maç daha aldılar. Kalespor’lular benim oynayıp oynamayacağını öğrenmek için kapıya da gözcüler koymuştu. Ben şapka ve tekmil kıyafet gelip soyunma odasına girmiştim. Herkes sakat biliyordu beni. Tam maç başlayacak herkes sahada. Kalespor’lular seviniyor ben yokum diye. Ama bizim takım sahada 10 kişi. Herkes merak ediyor 11’nci adam kim diye. Tam hakem düdüğü çalacakken ben sahaya çıkıverdim. Kalespor’un kaptanı beni görünce “Eyvah yine yandım” deyip orta sahaya yıkılıyor ve dizlerini dövmeye başlıyor. O anı da unutamıyorum.”