2022-2023 eğitim dönemi için tercih yapan üniversite öğrencilerinin artık kriterlerinin değiştiğinin altını çizen Yılmazkaya, “Ülkedeki yüksek enflasyon nedeniyle iyi bir üniversite, iyi bir bölüm yerine artık kira ve yurt ücretleri öncelikli kriterleri haline gelen öğrenciler için büyük şehirlerde okumak hayal oldu! Birde üstüne üstlük özel üniversitelerin yıllık öğrenci ücretlerine yüzde 300’lere varan fahiş zamlar yapması öğrenci ailelerini, “çocuğumuz üniversite okumasın” noktasına getirdi” dedi.

Yılmazkaya, “Artık bundan sonra üniversite tercihlerini barınma maliyetleri ve üniversite ücretleri şekillendirecek. İyi bir üniversite, bölüm olanakları, akademik kadro, yurt dışı imkânları, burs seçenekleri gibi kriterleri öncelik olmaktan çıktı!” dedi.

Çoğu Öğrenci İstemediği Üniversiteye, İstemediği Bölüme Gitmek Zorunda Kaldı!

“Kamu yurtları, ihtiyacı karşılayacak yatak kapasitesine sahip değil!” diyen Yılmazkaya, “Yüksek enflasyon nedeniyle hayat o kadar pahalı hale geldi ki birçok öğrenci, yüksek barınma ücretleri nedeniyle büyükşehirleri tercih etmeyip ailesinin olduğu şehirde okuma kararı aldı. Kamu yurtlarının ihtiyacı karşılayacak yatak kapasitesine sahip olmaması ise öğrencilerin üniversite tercihini etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Özel yurt ve kira gibi konaklama maliyetlerinin yanı sıra, yol ve mutfak masrafları ise cep yakıyor. Dar gelirli birçok aile ne yapacağını şaşarmış durumda. Çoğu öğrenci maddi olanaksızlıklar nedeniyle üniversite eğitimi almak için kendi şehrinde ailesinin yanında, istemediği bir üniversite, istemediği bir bölüme gitmek zorunda kaldı” dedi.

Ekonomik Kriz Derinleştikçe Eğitim Maliyetleri De Katlanıyor!

Şimdiye kadarki ekonomik krizlerde eğitimin yaşananlardan çok fazla etkilenmediğini ve bazı başka harcamalarda kesintiye giden ailelerin çocuklarının eğitimlerini aksatmamak adına yemesinden içmesinden kestiğini vurgulayan Yılmazkaya, bu yıl okumanın imkansızlaştığını vurguladı.

Yılmazkaya, “Farklı kentte okumayı planlayan pek çok üniversite adayı ve aile istemediği tercihler yapmak zorunda kaldı.

Beslenme ve ulaşım giderleri de bel büküyor.

Bu rakam kentlere ve koşullara göre daha da artıyor.

Örneğin; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerin dışında Gaziantep, Antalya, Mersin, Bursa gibi yerlerde de yaşam pahalı!” ifadelerini kullandı.