Skorbüt hastalığı, yaraların geç iyileşmesi, diş kaybı, diş eti kanaması, cilt problemleri, anemi ve eklemlerde şişlik gibi belirtilerle kendini gösterir. Günlük beslenme alışkanlıklarının kötü olması, C vitamini eksikliğine neden olabilir. Narenciye, kivi, mango gibi meyveler ile biber, brokoli gibi sebzeler C vitamini bakımından zengindir ve eksikliğini önlemek için tüketilir.

C vitamini, vücutta depolanmayan ve suda çözünen bir vitamin. Bu yüzden, düzenli olarak dışarıdan alınması gerekir. Prof. Dr. Gülcan Güntaş'a göre, C vitamini kan damarlarını, kıkırdakları, kasları ve kemikleri koruyarak doku bakımı ve onarımına yardımcı olur. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özellikleri sayesinde hücresel moleküllerin oksidatif hasara karşı korunmasına yardımcı olur.

Yeşil eriği tuzla yemek meğer hiçte masum değilmiş! Bakın eriği tuzla tüketince neler oluyormuş… Yeşil eriği tuzla yemek meğer hiçte masum değilmiş! Bakın eriği tuzla tüketince neler oluyormuş…

Vitamin C

C vitamini, demir emilimini artırarak bağışıklık sistemini destekler. Prof. Dr. Gülcan Güntaş'a göre, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu oksidatif stresten korur. Oksidatif stresin kalp damar hastalıkları ve kanser gibi çeşitli kronik hastalıklarla ilişkilendirildiği düşünülse de, C vitamini takviyesinin klinik etkisi hakkında net bir sonuca varılamamış.