Fatih’te motosikletli kuryeye çarparak ölümüne neden olduğu iddia edilen Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yapılan açıklamada, "Yapılan araştırmalarda şüphelinin 02 Aralık 2023 tarihinde Türkiye’den ayrıldığının tespit edildiği, bu nedenle 8 Aralık 2023 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, ayrıca kaza tespit tutanağındaki tespitler ile trafik bilirkişisi raporu arasındaki çelişkilerin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Trafik İhtisas Şube’sine gönderildiği" belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Somali Cumhurbaşkanının oğlunun karıştığı trafik kazasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Şüphelinin yakalanması için uluslararası prosedür dahil tüm süreç titizlikle işletilmekte ve soruşturma tüm yönleriyle sürdürülmektedir" denildi.

Fatih’te 30 Kasım tarihinde Katip Kasım Mahallesi Kennedy Caddesi Aksaray istikametinde iddiaya göre Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud, Somali Konsolosluğu’na ait koruma kararı bulunan araçla, motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’e çarptı. Çarpmanın etkisiyle savrulan 38 yaşındaki Göçer, ağır şekilde yaralandı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri ağır yaralı motosiklet sürücüsünü Göçer’i hastaneye kaldırdı. Bir süre yoğun bakımda tedavi gören, 1’i engelli 2 çocuk babası olduğu öğrenilen Göçer, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Kazanın ardından polis merkezinde ifadesi alındığı öğrenilen Mohammed Hassan Shekh Mohamud’un önce serbest bırakıldığı, daha sonra hakkındaki soruşturma çerçevesinde yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulandığı öğrenildi.

Daha sonra Savcılıkça Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne düzenlenen talep yazısında, şüpheli Mohamud’a ulaşılamadığı ve şüphelinin yurt dışı çıkış kaydının bulunduğu ve ‘taksirle ölüme neden olma’ suçundan yakalama kararı çıkarılması talep edildi.

Yakalama kararı çıkarıldı

Şüphelinin 2 Aralık 2023’de Türkiye’den ayrıldığının tespit edildiği ve hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Konuya ilişkin Başsavcılıktan açıklama

Konuya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, "30 Kasım 2023 tarihinde Kennedy Caddesi Aksaray istikametinde; Yunus Emre Göçer isimli şahsın sevk ve idaresindeki 16 AFL 804 plaka sayılı motosiklet ile Mohamed Hassan Seıkh Mohamud isimli şüphelinin sevk ve idaresindeki Somali Konsolosluğuna ait koruma kararı bulunan 06 CD 4581 plaka sayılı aracın çarpışması neticesinde, Yunus Emre Göçer’in yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı, bunun üzerine ’taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olma’ suçundan şüpheli hakkında soruşturmaya başlanıldığı, olaydan hemen sonra düzenlenen kaza tespit tutanağında motosiklet sürücüsünün Karayolları Trafik Kanununun 56/1-A maddesindeki şerit değiştirme kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle kusurlu olduğunun belirtildiği, araç sürücüsüne kusur atfedilmediği, buna istinaden 30 Kasım 2023 tarihinde araç sürücüsünün ’şüpheli’ sıfatıyla ifadesi alınarak bu aşamada eylemin ’taksirle yaralama’ suçunu oluşturması ve bildirilen kusur durumuna göre serbest bırakıldığı, soruşturmanın devamında Yunus Emre Göçer’in yaralı olarak kaldırıldığı hastanede 06 Aralık 2023 tarihinde vefat ettiği, Yunus Emre Göçer’in ölümü ile birlikte eylemin TCK’nın 85. Maddesinde tanımlı ’taksirle öldürme’ suçuna dönüştüğü, 06 Aralık 2023 tarihinde Yunus Emre Göçer’in ölü muayene işlemlerinin yapıldığı, akabinde dosyanın kusur tespiti için 07 Aralık 2023 tarihinde Trafik bilirkişisine gönderildiği, aynı gün verilen raporda araç sürücüsünün asli kusurlu olduğu, motosiklet sürücüsünün kusurun bulunmadığını belirtilmesi üzerine şüphelinin mevcutlu hazır edilmesi için kolluk kuvvetlerine talimat verildiği, yapılan araştırmalarda şüphelinin 02 Aralık 2023 tarihinde Türkiye’den ayrıldığının tespit edildiği ve bu nedenle 8 Aralık 2023 tarihinde hakkında yakalama kararı çıkarıldığı, ayrıca kaza tespit tutanağındaki tespitler ile trafik bilirkişisi raporu arasındaki çelişkilerin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Trafik İhtisas Şube’sine gönderildiği, soruşturmanın titizlikle yürütüldüğü kamuoyunun bilgilerine sunulur" ifadelerine yer verildi.