Biber sevenler dikkat! Herkes faydalarını biliyor meğer zararları da saymakla bitmiyor… Biber sevenler dikkat! Herkes faydalarını biliyor meğer zararları da saymakla bitmiyor…

Polen alerjisi, ağaç, çimen ve yabani ot gibi bitkilerin ürettiği polenlerin solunum yoluyla vücuda girmesi sonucu bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir alerji türüdür. Bu alerjik reaksiyon, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında, bitkilerin polen yaydığı dönemlerde daha yoğun yaşanır. Çünkü bu dönemler ağaç, çimen ve yabani ot gibi bitkilerin polenlerini yaydıkları zamandır. Ağaçlardan huş, meşe ve çam gibi türler; çimenlerden ise timotei ve çayır çimeni gibi türler polen alerjisine en sık neden olan bitkiler arasında yer alır. Yabani otlar arasında ise ambroz, pelin otu ve kavak ağacı polenleri öne çıkar. Bu polenler, havada asılı kaldıklarında alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu da alerjik rinit ve astım gibi sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

Polen alerjisinin belirtileri genellikle şunlardır:

  • Burun akıntısı veya tıkanıklığı: Polenlere maruz kaldığında, burun mukozası iltihaplanır ve bu da akıntıya veya tıkanıklığa yol açar.
  • Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma: Polenler gözleri etkileyerek alerjik konjonktiviteye neden olabilir.
  • Hapşırma: Polenlerin solunum yoluyla alınması hapşırmayı tetikler.
  • Boğazda kaşıntı: Polenlerin solunum yoluyla alınması sonucu boğazda kaşıntı ve tahriş olabilir.
  • Yorgunluk ve halsizlik: Sürekli alerjik reaksiyonlar vücudu yorabilir ve kişide halsizliğe neden olabilir.
  • Koku ve tat duyusunda azalma: Burun tıkanıklığı, koku ve tat alma duyularını etkileyebilir.

26F46B547Cd33827E8D76D0169A68056

Polen alerjisi tedavisi

Bütün alerji tedavilerinde olduğu gibi polen alerjisi tedavisinde de kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gerekir. Alerji ilaçları önleyici tür ilaçladır. Polen alerjisinin tedavisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları (antihistaminler ve leukotriene antagonistler) iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir. İlaçların etkisini göstermesi için aradan 1-2 haftanın geçmesi gerekir. İlaçların tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanılması gerekebilir. Bu, polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduğu anlar için de geçerlidir.