Özel Seçkin Koleji öğrencilerine bir seminer veren HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, üniversite adayı gençlere altın niteliğinde tavsiyelerde bulundu.

“Gençleri doğru yönlendirmek önemli”

Öğrencilerin üniversitelerin var oluş sebebi olarak çok kıymetli olduğunun altını çizen ve gençleri doğru yönlendirmenin önemine değinen HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “Pandemi döneminde süreci en iyi yöneten yükseköğretim kurumlarından biri olduk. Dijital ve uzaktan öğretim kapasitemizi de kullanarak hibrit eğitim yapabilen nadir üniversitelerden biri olduk. Bu, tercih edilebilirliğimizi artırdı ve çok yüksek doluluk oranına ulaştık. Bursluluk oranlarımız çok yüksek. Bir üniversitede olması gereken tüm enstrümanlar HKÜ’de mevcut. Ama bizim artılarımız var. Mesela, Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisini de içeren girişimcilik ve inovasyon ekosistemimizde öğrencilerimiz daha hazırlık sınıfında kendi şirketlerini kurabiliyorlar. Yenilikçi ve girişimci mezunlar yetiştiriyoruz” dedi.

“Hedeflerinizi çeşitlendirin,hayatı ertelemeyin”

Hangi bölümde eğitim gördüğü fark etmeksizin, tüm öğrencilerin geleceği için girişimcilik ve yenilikçilikle mayalanmış bir yaklaşım sunduklarını kaydeden Prof. Dr. Dereli; “Sizler şimdi üniversiteyi, üniversite hayatını merak ediyorsunuz, yeni bir hayata hazırlanıyorsunuz, geleceğinize yön vermek istiyorsunuz. Bizim görevimiz, en doğru kararı verebilmeniz için sizlere destek olmak. Meslek seçimi önemli, ama ‘olmazsa olmaz’ yaklaşımı doğru değil. Bir mesleği sevmek önemli. Ama meslek ile iş birbirinden farklı. İşi severek yapmak çok daha önemli. İnsan, isterse her mesleği sevebilir. Bu nedenle, tercih yaparken bilginiz kadar yeteneğiz ve ilginizi de hesaba katmanız gerekir. Gençler arasında, ‘mezuna kalmak’ diye bir kavram var. Bir nev’i erteleme gibi. Bunu tavsiye etmiyorum. 1-2 yıl hayatta çok önemli süreler. Ben, herkese bir yerlerden bir an önce başlamasını tavsiye ediyorum. Kişinin ilgisi ve yeteneklerinin onu eninde sonunda hedeflediği yere ulaştıracağına inanıyorum. Dolayısıyla, hayallerinizi ve hedeflerinizi çeşitlendirin, bir programa yerleşmeye çalışın. Tek bir hedef belirleyip, o hedefe ulaşamadığınız takdirde hayata küsmek veya ertelemek doğru bir yaklaşım değil. Üstelik günümüzde mevcut yükseköğretim ekosistemi çok esnek. Yatay, dikey ve çapraz geçiş imkânları ile bir başka programa rahatlıkla geçebilme imkânına sahipsiniz” şeklinde konuştu.

“Mühendislik yeniden yükseliyor”

‘Sınavdan aldığım puan hangi bölüme yeterse, o bölüme yerleşeyim’ yaklaşımını da doğru bulmadığını söyleyen Rektör Dereli; “Neden genellikle taban puanı daha yüksek olan programlar seviliyor? Burada sanırım bir çelişki var. Girdiğiniz bölüme kaçıncı sıradan yerleştiğiniz de önemli aslında. Bize, sürekli geleceğin mesleklerini soruyorlar. Lakin aslında gelecek geldi, dolayısıyla bugünü de ıskalamamak lazım. Geçen sene yazılım ve bilgisayar mühendisliğine olan teveccüh çok arttı. Üretim ve istihdama odaklanılan yeni bir döneme girildiği için mühendislik alanının yeniden yükseldiğini söyleyebilirim. Bu nedenle biz de Mühendislik Fakültemizin alt yapısını geliştiriyoruz, yeni bölümler açıyoruz. Ansızın ortaya çıkıp, birkaç sene içerisinde heyecanını kaybeden programlar yerine, temeli sağlam olan alanlara odaklanılmasını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.Özel Seçkin Koleji öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde, öğrenciler Rektör Dereli’nin konuşmalarını dikkatle takip etti. Dereli’nin anlattığı bilgilerin kendilerine çok yararlı olduğunu söyleyen öğrenciler, seminer için HKÜ’ye ve Dereli’ye teşekkür ettiler.