REFORM HABER- Adıgüzel, yaptığı açıklamada son bir yılda inşaat malzemelerine gelen zamları ve sektörün son durumunu değerlendirdi. Adıgüzel, ‘‘Tüm dünyada emtia fiyatlarının artması, yaşanan salgın hastalıkla birlikte maliyet bazlı fiyat artışlarını da beraberinde getirdi.

İnşaat sektöründe başta demir, çimento, beton gibi temel yapı malzemeleri olmak üzere tüm yapı malzemeleri son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde arttı. Bir de üreticilerin tamamı yurt dışına peşin olarak mal sattıkları için yapı malzemelerinin tedarikinde de büyük sıkıntılar yaşanmakta” dedi.

Pandemi dönemiyle birlikte pek çok hammadde ve malzemenin yurt dışına ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlandığını ancak ihracat devam ederken, tedarikçi ve üretici firmaların yurt içinde iş yapan müteahhitleri de gözetmeleri ve desteklemelerinin gerektiğini dile getiren Adıgüzel sözlerini şöyle sürdürdü:

” Yapı malzemelerindeki bu olağanüstü fiyat artışları karşısında özellikle taahhüde dayalı kamu işi yapan yüklenicilerin, sözleşmelerine göre işleri tamamlayabilme şanslarının kalmadı. Kamuya ait süreli işlerin sekteye uğramaması için, hükümetimizin tüm yapı malzemelerindeki fiyat artışlarını tolere edecek, 2001 ve 2008 yılında olduğu gibi bir Fiyat Farkı Kararnamesi ile yaşanan mağduriyetin önüne geçmesi, zorunlu bir hal almıştır. Ayrıca belli ürünlerde K.D.V indiriminin getirilmesi artan fiyatları sübvanse etmede etkili olacaktır.”

Bu konudaki çözüm önerilerini hükümet yetkililerine ve bakanlara her fırsatta dile getirip, raporlar sunduklarını ifade eden Adıgüzel, daha sonra şunları söyledi:

”25 Mayıs’ta Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un demir çelik üreticileri ile birlikte ilgili sivil toplum örgütlerinin katıldığı toplantıya MÜSİAD genel merkezi adına görevli olarak katıldım. Mevcut sorunla ilgili çözüme yönelik raporumuzu bakan beye sundum. Akabinde geçen haftalarda şehrimize gelen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a da aynı çalışmanın MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Fatih Fedaioğlu tarafından bizzat sunuldu. MÜSİAD olarak konunun takipçisi olmaya kararlıyız. MÜSİAD olarak çözüm önerilerimiz ışığında ivedilikle alınacak tedbirlerin sorunların çözümüne katkı sunacağını düşünüyoruz. Ülke ekonomisinin ve istihdamının sekteye uğramaması açısından bu konu da biran önce harekete geçilmesi büyük önem arz etmektedir. Hükümetimizin inşaat sektöründü yaşanan sorunları ivedilikle çözüme kavuşturmasını bekliyoruz.”