Gaziantep'in İslahiye ilçesinde üretilen ve yoğun acı tadıyla meşhur olan biberler, bölgedeki birçok insana iş imkanı sağlıyor.

Hasat edilen keskin acı biberler, üretim tesislerine ulaşmadan önce, çoğunlukla depremzedeler ve kadınlardan oluşan çalışanlar tarafından özenle işlenir. Bu biberler, yöreye özgü ve yoğun acılarıyla tanınır. Bu çalışanlar, adeta ekmeklerini acıdan çıkarmak gibi bir özveriyle biberleri temizlerler. Bu işlem sırasında, biberler önce çöp ve atıklardan ayrıştırılır, ardından salça, toz ve pul biber üretimine yönelik olarak hazırlanır.

islahiye-biberi-aa-1859211

Kırmızı biberiyle ün yapan Gaziantep'in İslahiye  ilçesinde biber hasadının başlaması ile birlikte bölgeye gelen mevsimlik işçilerde yeni bir gelir kapısı açıldı. Yere serilen biberlerin çöpünü temizleyerek para kazanan işçiler, biberlerin kilosunu 1 TL’den temizliyor. İşçiler biber çöpü temizlemenin çok zor olduğunu ve ellerinin yandığını söylerken, ortalama bir işçinin günlük 200-250 kilo arası biber temizliyor. Temizlenen biberler ise güneşte kurutulduktan sonra fabrikalara gönderilerek toz biber yapılıyor. 

Çalışanlar, yoğun acısıyla bilinen biberleri temizlerken özellikle ellerinin çok yandığını da söylüyor.

Antep Biberi Lezzetli Salçaya Dönüşüyor

Biber salçası satıcısı Leyla Aslan, “Antep’in biberi meşhur, Antep yemekleri hem güzel oluyor hem de lezzet veriyor. Ben 20 yıldır biber yapar satarım. Günlük 400-500 kilo alıyorum yaptıktan sonra satıyorum. Kilosunu 275 TL’den satıyorum ve müşterilerim çok. O yüzden talep çok yoğun. Sipariş üzeri çalışıyorum, evimin damı buna müsait ben de dama tavalarla çıkarıyorum daha sonra biber salçası oluyor. Biberlerimizi güneşte beklettiğimizden dolayı pişiyor. Sonbahara kalmasıyla rüzgar yerse ve biber çok pişerse sam kalır. Şuan da salçalarımızı güneşte 5-6 gün kalıyor. Ama sonbahar mevsiminde yaklaşık 8 gün bekletiyoruz” diye konuştu.

biber-iscilerinin-yevmiyesi-belli-oldu-V131671-11

“Günlük Yaklaşık 400 İla 500 Kilo Arasında Temizliyoruz”

Sabah namazından itibaren başlayarak aile ekonomisine katkı sağlamak için biber temizlediklerini söyleyen Zeynep Dağ ise “Yaptığımız iş biberlerin sapını kırmak, sabah namazından itibaren başlıyoruz. Kilosunu 2 TL’den yapıyoruz. Günlük yaklaşık 400 ila 500 kilo arasında temizliyoruz. Başka gelirimiz yok. Aşırı yorucu bel, baş ağrısı oluyor ama mecburuz yapmaya” dedi.

F4Cw4pmXwAAsYWN

“Gece 11-12’ye Kadar Devam Ediyoruz”

Celal Tan ise “Sabah bir miktar geliyor. Yaklaşık 100 kilo civarında çöp çekiyoruz. Bir de akşama yakın tekrardan biber geliyor. Gece 11- 12’ye kadar devam ediyoruz. Yorucu ama mecburuz yapmaya. Ben 10 yıldır bu işi yapıyorum” şeklinde konuştu.

“Elimiz Yanıyor Ama Mecburuz” 


Biber çöpü temizlerken ellerinin çok yandığını belirten Muhammet Haddum Ahmet, “Sabah saat 7.00’de başlıyoruz, akşam 21.00-22.00’ye kadar çalışıyoruz. Biz burada bu biberlerin saplarını çıkartıyoruz, çöplerini çekiyoruz. Bunlar pul biber oluyor. Yaklaşık 450 işçi çalışıyoruz. Kilosu 2 TL’den çalışıyoruz, ortalama bir işçi 200 kiloya kadar ayıklayabiliyor. Bizim elimiz çok yanıyor ama mecburuz” dedi. 

“Pul Biber Olduktan Sonra Fiyatı 60 TL’yi Buluyor” 


Yılmaz Kekik ise, özellikle gübre ve elektrik masraflarının yüksek olduğunu, ürünün bu sene diğer senelere nazaran daha az olduğunu söyledi. Tekik, “Burada bu biberlerin temizliğini yaptıktan sonra fabrikaya gidiyor, orada pul biber oluyor. Pul biber olduktan sonra fiyatı da 100-150 TL’yi buluyor. Bu sene geçen seneye göre daha az alanda biber ekildi. Çiftçiler genelde yer fıstığına yöneliyor” diye konuştu. 

MUHABİR: ZEHRA TATAROĞULLARI