REFORM HABER - Türkiye'de büyük yıkıma neden olan Asrın Felaketi olarak değerlendirilen 7.8 ve 7.6 şidetindeki büyük depremde Kahramanmaraş ve Gaziantep merkezli  7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Suriye'yi de vurdu.

Geriden kalan 11 günün ardından Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus bölgelerinde yaklaşık 4 bin kişi hayatını kaybetti, 15 bine yakın kişi de yaralandı.

Başta Hatay olmak üzere birçok bölgede yaşayan Suriyeliler de ülkelerindeki yakınlarını görmek için Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu.

Güvenlik güçlerinin gerekli önlemi aldığı gümrük kapısında önce engelliler, hamile kadınlar, yaşlılar ve çocuklu ailelerin gidişi sağlanıyor.

Kısa sürede bin kişi gitti


Yanlarına aldıkları yaşam  eşyalarıyla geçiş yapan Suriyelilerin çoğunluğu tekrar Türkiye’ye dönüş yapmayacağını söyledi. Sorunsuz bir şekilde geçişleri sağlanan Suriyeli sayısı ise bugüne kadar bini geçti.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremlerin 12'nci gününde Türkiye ve Suriye'de arama kurtarma çalışmaları devam ederken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) 1702 mültecinin naaşının sınır kapıları üzerinden Suriye'ye teslim edildiğini duyurdu.

Buna göre Bab el-Hava (Cilvegözü) sınırından 1479, Bab el-Salam (Öncüpınar) sınırından 166, El Rai (Çobaney) sınırından 22, Cerablus'tan 20 cenaze, Cinderes’ten ise 15 ceset nakledildi.

'YÜZLERCE MÜLTECİ SURİYE'YE DÖNÜYOR'

Şarku'l Avsat'ta yer alan haberde ise, depremlerin ardından özellikle yakınlarını kaybeden yüzlerce mültecinin Suriye'ye döndüğü belirtildi.

Gazeteye konuşan Ahmed adlı Suriyeli genç önce depremde kaybettiği yakınlarının cenazesinin gönderdiğini, şimdi ise kendisinin Suriye'ye döndüğünü söyledi.

Ahmet, şu ifadeleri kullandı:

“Beş yıl önce eşimi ve beş çocuğumu korumak için Türkiye'ye sığınmaya karar verdim. Ancak onları depremde kaybettim. Ardından, birkaç gün önce cenazelerini defin için Suriye’ye gönderdim. Ben de geri dönüp hayatımın geri kalanını burada yaşamaya karar verdim. Onlara yakın olmak istedim. Ailem ve ben yaklaşık beş yıl önce Halep'in güney kırsalından göç ettirilerek Antakya bölgesine (Hatay) sığındık. Ailem için gece gündüz inşaat sektöründe çalıştım. Ama onlar Türkiye’de ölünce beni bölgeye bağlayan bir şey kalmadı.”

'ÇOK KİŞİ ENKAZ ALTINDA KALDI'

62 yaşındaki Musataf El Hac ise, “Depremde yıkılan evimize üzülmüş olabiliriz. Ama bizi en çok üzen Suriye'de yüzlerce Suriyeli mülteci ailenin, yıkılan onlarca binanın enkazı altında yaşamını yitirmesiydi. Sadece Kırıkhan’da değil, Türkiye’nin birçok bölgesinde aralarında akrabalık ve dostluk bağımız olan çok kişi enkaz altında kaldı" dedi.

Suriye İnsan Hakları Ağı, Türkiye'de depremler nedeniyle 3 bin 841 Suriyelinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Suriyeli aktivist Taha el Gazi ise, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremlerde şimdiye kadar Suriyeli 6 bin 100 mültecinin yaşamını yitirdiğini belirtti.