Türkiye'nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep, son yıllarda meydana gelen iş kazaları ile de gündemden düşmüyor. 2021 yılında meydana gelen iş kazalarında 56 işçi hayatını kaybederken, 2022 yılının 6 aylık döneminde 20 işçi meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybetti. İSİG Meclisi tarafından yayımlanan İş Kazalarına ilişkin rakamlara göre Gaziantep, en fazla iş kazasının meydana geldiği iller arasında 12.sırada yer aldı.
 
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), yılın ilk 6 ayına ilişkin iş kazaları rakamlarını açıkladı. Buna göre, ocakta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129 ve mayısta da 176 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini açıklayan İSİG, haziran ayına ise 187 işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 
2022’nin ilk 6 ayında (181 günde) en az 842 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.


 İSİG Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, iş kazalarının mayıs-haziran ayları itibarıyla artışa geçtiği, bunun temel nedeninin de, yaz aylarının başlamasıyla birlikte tarım ve inşaat sektöründeki hareketlenme olduğu belirtildi. 
“Bu iki işkolu çalışma koşullarının en kötü ve örgütlenme oranının çok düşük olduğu alanlar” denilen açıklamada “Tüm iş cinayetleri içinde ölüm oranı olarak inşaatlar yüzde 19’a, tarım yüzde 17’e çıktı”  ifadeleri yer aldı.
165 işçi trafik kazalarında hayatını kaybetti.


2022’nin ilk 6 ayında iş kazalarının işkollarına bakıldığında, en çok ölümün 165 işçi ile inşaat, yol işkolunda olduğu görüldü. Bunu 144 emekçi ile tarım, orman işkolu, 98 işçi ile taşımacılık işkolu, 58 emekçi ile ticaret, büro, eğitim, sinema işkolu izledi.
2022 yılının ilk 6 ayında iş kazalarının nedenlerine göre dağılımı şöyle oldu: Trafik, servis kazası nedeniyle 165 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 155 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 128 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 100 işçi; intihar nedeniyle 46 işçi; Covid-19 nedeniyle 42 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 41 işçi.


En fazla iş cinayeti istanbul'da... 


İSİG Meclisi  tarafından yayımlanan İş Kazaları raporunda, en fazla iş kazalarının İstanbul'da gerçekleştiği görüldü. İş kazalarında 126 işçi hayatını kaybederken İstanbul, İzmir, Muğla, Antalya, Kocaeli, Denizli, Manisa, Mersin, Bursa, Kayseri, Aydın, Gaziantep, Samsun, Ankara ve Konya takip etti. 
 

Gaziantep 12.sırada!


Türkiye'nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep'te de 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde meydana gelen iş kazalarında 20 işçi hayatını kaybetti. Gaziantep yaşanan iş kazalarında hayatını kaybeden işçi sayısı bakımında 12.sırada yer aldı.
2021 yılında 56 işçi hayatını kaybetti
2021 yılında Gaziantep'te gerçekleşen iş kazalarında 56 işçi hayatını kaybetmiş, bu oran ile Gaziantep, en fazla iş kazalarının gerçekleştiği ve can kaybının yaşandığı iller arasında 8.sırada yer almıştı.
 

Kanunun üzerinden 10 yıl geçti!


İş kazalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, 6331 sayılı İş Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun kabulünün üzerinden tam 10 yıl geçmesine karşın kazalar, ölümler azalmıyor. Kanunun kabulünden bu yana en az 13 bin emekçi iş kazalarında hayatını kaybetti, milyonlarca emekçi yaralandı.  Çalışma yaşamı ve İSİG konularında görev ve sorumluluğu bulunan ÇSGB ise görevlerini yerine getirmiyor, getiremiyor, sorumluluk üstlenmiyor.
 Aradan geçen yıllar bir kez daha gösterdi ki işverenlerin önlem alma, devletin mevzuat yapma ve işyerlerini denetleme yükümlülüklerinin etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi, kamucu bir  anlayışın benimsenmesi, sendikalar ile meslek örgütlerini, mühendislik ve tıp bilimlerini yok saymaması ile mümkün olabilecektir. Bunun için yıllardır idari, mali yönden özerk ve demokratik işleyişe sahip bir kurum olarak ifade edip önerdiğimiz, içerisinde sendikaların, meslek örgütlerinin de yer aldığı İSİG Enstitüsü derhal oluşturulmalıdır. Bu kurum, ulusal politikaları belirleme ve yaşama geçirmede özgür bilimsel iradeye ve güce sahip olmalıdır.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluklarını yerine getirmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı, sanayide kalifiye elaman yetiştirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda Makina Mühendisleri Odası’na karşı zorluk çıkarmaktan, yasal olmayan tavrından vazgeçmelidir. Meslek Odaları ve Sendikaların işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasında karar alma, uygulama ve denetim mekanizmalarında etkin rol alacağı Enstitü derhal oluşturulmalıdır. Eğitim ve denetim kamusal bir görev ve sorumluluktur. Mevzuat (yasa, yönetmelik, Enstitü vb. tüm hususlar) kamucu bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir'' ifadelerini kullandı.