Gaziantep’in ulaşımdaki yükü sırtlayacak olan Gaziray Projesi’nde adım adım sona yaklaşılıyor. Mayıs ayı itibariyle test sürüşlerinin başlandığı projeye ilişkin bilgiler veren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, test sürüşlerinin 3 ay içerisinde tamamlanacağını ve Eylül ayında okulların açılması öncesinde Gaziray’da yolcu taşıma işlemlerine başlanacağını söyledi.

Sanayi ve turizmdeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye`nin birçok yerinden göç alan Gaziantep`te, ulaşım alanındaki sıkıntıları gidermek için birçok proje ve çalışma yürütülüyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde kentteki 6 organize sanayi bölgesiyle şehir merkezi arasında işçi transferine bağlı olarak kara yollarında yaşanan trafik yoğunluğunun, demir yolu hattıyla çözülmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda yapılan görüşmeler ve fizibilite raporları eşliğinde 2017`de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Büyükşehir Belediyesi, 25 kilometre uzunluğuna, 16 istasyona sahip ve 6 OSB ile küçük sanayi bölgelerinin birbirine bağlantısını sağlayacak GAZİRAY Banliyö Projesi`ni başlatmıştı.

Tren setlerinin yapımı devam ediyor


Yaklaşık 4 yıl yoğun mesai harcanan ve belli aşamaya gelen projenin sinyalizasyon ve elektrifikasyon işlerinin yüzde 42`si tamamlandı, 8 elektrikli tren setinin Sakarya`da yapımına devam ediyor.

2023 yılı sonuna kadar teslim edilecek


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 4 araçlı 8 set toplam 32 elektrikli banliyö aracının 2023 yılı sonuna kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edileceğini söyledi. Bakan Karaismailoğlu, "Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi bölge müdürlüklerimizin ürettikleri raylı sistem araçları, büyük şehirlerimizin kent içi raylı sistemlerinin ihtiyaçlarına da cevap verecek nitelikte ürünlerdir. Bu kapsamda 4 araçlı 8 set toplam 32 elektrikli banliyö aracı, 2023 yılı sonuna kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edilecek" ifadelerini kullanmıştı.

Gelinen süreçte Mayıs ayı itibariyle projede test sürüşleri başladı. Test sürüşlerinin başlaması ile birlikte Gaziray Projesi’nde yıllardır beklenen yolcu taşıma işlemlerine de Eylül ayında başlanacağı açıklandı.

TCDD’den araç kiralanacak


Gaziray Projesi’ne ilişkin bilgiler veren Latif Karadağ, ‘’Gaziray Projesi’nde yolcusuz denemeler tamamlandı. Diğer illere oranla testlerimiz daha hızlı şekilde tamamlandı. İkinci aşama testler başladı, 3 ay devam edecek. İnşallah Eylül ayında Gaziray’da yolculu seferlere başlamanın planlamasını yapıyoruz. Geçtiğimiz haftalarda TCDD Genel Müdürü ile toplantılar yaptık,  Gaziray’ın işletme modeliyle ilgili protokolü de imza aşamasına getireceğiz. Gaziray’da öncelikle TCDD’den araç kiralama yoluyla işletmeye açılacak, ilk aşamada günde 50 bin yolcu taşıyacak şekilde planlama yapıyoruz. Tren setlerimiz ile ilgili süreçler devam ediyor. Tren setleriyle ilgili yapılan tüm imalatlar bizim gözetimimiz altında yapılıyor. Raybüs ile ilgili bir kavşak bağlantısı için bir ihale yapıldı. Yolcu taşıma işlemleri başlamadan öncesi bu kavşak tamamlanacak, okullar açılmadan önce yolcu taşımaya başlamayı hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Karadağ’ın bu açıklamalarının ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Eylül ayında okulların açılması öncesinde yolcu taşmaya başlayacaklarını söyledi.