Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) bulunan öğrenciler, odtufans ismi verilen OnlyFans benzeri bir site oluşturdu. Kadın bedeninin politikleştirilmesine karşı yapıldığı belirtilen girişim, kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. ODTÜ, öğrencilere ilişkin disiplin süreci başlattı.

Türkiye gündemi, geçtiğimiz günlerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri tarafından başlatılan bir girişimle şekillenmişti. Bazı ODTÜ öğrencileri, genellikle yetişkin içerikler için kullanılan OnlyFans platformuna benzer bir şekilde 'Odtufans' isimli bir platform kurmuştu. Söz konusu platformda öğrenciler, belirli bir miktar ücret karşılığında çıplak pozlarını paylaşacaklarını söylüyorlardı.

Söz konusu gelişme sosyal medyada tepki toplamış, büyük bir tartışma başlatmıştı. Bugün ise ODTÜ Rektörlüğü'nde bir gelişme yaşandı. Rektörlük, Odtufans internet sitesi ile ilgili kişiler için disiplin süreci başlattı. Paylaşılan kamuoyu duyurusu şu şekildeydi:

ODTÜ'den odtufans.com açıklaması:

"ODTÜ adının kullanıldığı bir internet sitesi ile ilgili olarak basında ve sosyal medyada yer alan haberler ile üniversitemize iletilen soru ve mesajlar neticesinde kurumsal bir açıklama yapılması gerekliliği oluşmuştur.

Bilindiği üzere üniversitemiz, öncü rolünü koruyarak topluma örnek olacak duruş ve hareketleri benimseyen, öğrencilerini bu yönde destekleyen güçlü ve sağlam temellere sahip bir yükseköğretim kurumudur. ODTÜ’nün saygın ve başarılı konumunu destekleyecek şekilde davranmak tüm ODTÜ’lüler ve ODTÜ dostları için temel bir vazifedir. Bu bağlamda, üniversitemizin adını ve kimliğini yansıtan unsurları kullanarak ODTÜ imajına zarar veren söz konusu internet sitesi ile ilgili kişiler için disiplin süreçlerinin, idari ve hukuki işlemlerin zaman kaybedilmeden başlatıldığını ve konunun yakından takip edildiğini kamuoyunun bilgisine sunarız."

t25_odtu-rezaletine-tepki-yag-680

Onlyfans nedir?

OnlyFans, merkezi Londra'da bulunan bir içerik abonelik iş modeli hizmetidir. İçerik yaratıcıları, kendilerine üye olan kullanıcılardan (hayranlar) para kazanabilir. Hizmet, seks işçileri arasında popülerdir ve genellikle seks işçileri ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda fiziksel spor uzmanları ve müzisyenleri gibi diğer türlerden içerik yaratıcıları barındırıyor.

Ekim 2018'de, MyFreeCams'in sahibi Leonid Radvinsky, ana şirket Fenix ​​International Limited'in %75'inden fazlasına sahip olarak önemli bir kontrol sahibi oldu.

19 Ağustos 2021 itibarıyla OnlyFans ekibi finansal anlaşma sağladıkları şirketlerin politikalarından ötürü 1 Ekim 2021'den itibaren artık OnlyFans'ta pornografik içeriğin paylaşılamayacağını duyurdular. Daha sonra bu karardan vazgeçtiklerini açıkladılar.

ODTÜfans nedir?

ODTÜfans üniversite öğrencileri tarafından açılan abonelik modeli bir sitedir. İçerik yaratıcıları kendi fotoğraflarını ücretli olarak abone olanlara gösterdiği yasaklı bir sitedir. Güncel olarak sitenin erişimi kapatılmıştır.

Mezuniyet töreninde de "Kadın bedeni politik değildir. Bedene özgürlük." ibareleri yazılı pankartlar taşıyan ODTÜ'lü marjinal grup, müstehcen pozlarına yapılacak her bağıştan sonra çıplak fotoğrafların paylaşılacağını bu gelirin yüksek lisans eğitimleri için kullanılacağını iddia etti. Üstelik kadın bedenini metalaştıran bu uygulama için "bilinçlendirme kampanyası" algısı yaratıldı.

Küçük bir grubun kadın bedenini metalaştırma girişimi ODTÜ'lü öğrencilere ve Türk gençliğine mal edilmeye çalışıldı. Girişimin hemen ardından Türkiye Gençlik Birliği'nden ODTÜ'lü bu marjinal öğrencilerin rezalet tavrına tepki geldi.

ODTÜ TGB Başkanı Furkan Olga, Kadın mücadelesinin insan bedeninin pazarlanması ve teşhir edilmesiyle hiçbir ilgisi olmadığının altını çizdi.