Dünyanın en zengin ailelerinden Rothschild ailesinin baronu Jacob Rothschild hayatını kaybetti.

Rothschild ailesinin lideri olarak bilinen Jacob Rothschild’in 87 yaşında hayatını kaybettiği belirtildi.

Rothschild ailesinden yapılan açıklamada, "Babamız Jacob, birçok insanın hayatında önemli bir yere sahipti. Son derece başarılı bir finansör, kültür ve sanat savunucusu, sadık bir kamu görevlisi, İsrail'deki ve Yahudi kültüründeki hayırseverliğin tutkulu bir destekçisi, mükemmel bir çevreci, çok sevilen bir arkadaş, baba ve dedeydi." ifadeleri yer aldı.

Ailesi, 87 yaşında ölen Rothschild'in cenazesinin Yahudi geleneklerine uygun olarak aile içi bir törenle gerçekleştirileceğini, ileri bir tarihte de anma töreni düzenleneceğini duyurdu.

Rothschild Vakfı da yaptığı açıklamada İngiliz yaşamının birçok alanında etkisi görülen Rothschild'in doğum yeri olan Buckinghamshire'dan başlayarak tüm İngiltere'de ve aralarında İsrail, Arnavutluk, Yunanistan ve ABD'nin bulunduğu birçok ülkede hayırseverlik faaliyetleri yaptığını ifade etti.

Jacob Rothschild kimdir?

Jacob Rothschild'in eğitimden çevreye birçok alanda hayata geçirdiği faaliyetler neticesinde farklı devlet nişanları aldığı da ifade edilen açıklamada, vakıf başkanlığı görevini kızı Hannah Mary Rothschild'in üstleneceği kaydedildi.

İngiltere'de 1936'da doğan Rothschild, ülkenin önde gelen okullarından Eton College ve Oxford Üniversitesinde eğitimini tamamladıktan sonra aile mesleği olan bankacılıkla iş hayatına atıldı.

Muğla'da komşusunun muayenehanesinde serum takılan kadının kalbi durdu Muğla'da komşusunun muayenehanesinde serum takılan kadının kalbi durdu

Birçok finans şirketi ve varlık yönetim şirketinin kurucusu ve yöneticisi olan Rothschild, aynı zamanda dünyanın önde gelen sanat koleksiyonlarının sergilendiği Londra'daki Ulusal Galeri'nin de yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu.

İngiltere Parlamentosunun üst kanadı Lordlar Kamarası üyesi olarak 1991-1999 yıllarında görev yapan Rothschild, öldüğünde "4. Rothschild Baronu" unvanını taşıyordu. Baron unvanını oğlu Nathaniel Philip Rothschild üstlenecek.

Rothschild Vakfı tarafından yapılan açıklamada, “İngiltere’de yaşamın birçok alanında derin bir fark oluşturan, iş adamı, girişimci, hayırsever ve kültürel lider Rothschild’in ölümünü duyurmaktan üzüntü duyuyoruz. Jacob Rothschild sıra dışı bir insandı. Onun kaybı birçok kişi tarafından hissedilecek” ifadesi kullanıldı.

Rothschild’in dünya çapında en yakından en uzağa birçok davayı desteklediği belirtilen açıklamada, “Kendini, topluluklara, çevreye, eğitime ve hepsinden önemlisi sanata destek vermeye adamıştı. Ülkesine yaptığı örnek hizmet birçok kez takdir edilmişti” denildi.

Yahudi geleneklerine göre defnedilecek

Rothschild’in ailesi tarafından yapılan açıklamada Yahudi geleneklerine uygun olarak küçük bir törenle defnedileceği ve daha sonra bir anma töreni düzenleneceği belirtildi.

İngiltere’deki Berkshire bölgesinde 1936’da doğan Jakob Rothschild, 2019 yılına kadar Londra borsasında işlem gören en büyük yatırım ortaklıklarından biri olan RIT Capital Partners’ın başkanlığını yapmıştı.

Rothschild, 1985 ve 1991 yılları arasında da Ulusal Galeri’nin yönetim kurulu başkanlığını yapmıştı. Dört çocuğu bulunan Rothschild’in eşi Serena Rothschild 2019’da hayatını kaybetmişti.

“İsrail’i biz kurduk”

İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, Siyonist hareketin öncülerinden Lord Walter Rothschild’e 2 Kasım 1917 tarihinde yazdığı mektupta Filistin topraklarında Yahudilere bir devlet kurulmasını vadetmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlamış ve Filistin tarihini değiştirmişti. Jacob Rothschild, 2017 yılında verdiği bir röportajda Filistin’de Siyonist bir devlet kurulmasının ailesi tarafından sağlandığını ifade etmişti.