Cumhur İttifakı, 14 Mayıs Milletvekili Genel Seçimi'nde aldığı yüzde 49,46 oy oranı ile parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, milletvekili seçiminde AKP birinci parti olurken, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura kaldı.

Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,50 olurken, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,89, ATA İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan yüzde 5,17 oy aldı. Cumhurbaşkanı adaylığından çekilen ancak pusulaların basımı ve dağıtımı tamamlandığı için adı pusulada yer alan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise adaylıktan çekilmesine rağmen yüzde 0,44 oy aldı.

AKP'NİN VEKİL SAYISI AZALDI

Milletvekili genel seçiminde ise AKP'nin oy oranı yüzde 35,58 olarak gerçekleşti. Önceki döneme göre vekil sayısı azalan AKP bu oran ile 267 milletvekili çıkardı. AKP 2018 seçimlerinde 295 milletvekili çıkarmıştı.

CHP yüzde 25,33 oy oranı ile vekil sayısını artırdı. 2018 yılında 146 milletvekili çıkaran CHP bu seçimde 169, MHP yüzde 10,07 oy oranı ile 50, İYİ Parti yüzde 9,69 oy oranı ile 44, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) de yüzde 8,81 oy oranı ile 61 milletvekili çıkardı.

Bu durumda AKP, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisinden oluşan "Cumhur İttifakı"nın toplam oy oranı yüzde 49,46, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) ve Demokrat Parti'den oluşan "Millet İttifakı"nın oy oranı ise yüzde 35,02 olarak gerçekleşti.

ERBAKAN VE YAPICIOĞLU MECLİS'E GİRDİ

Cumhur İttifakı'na destek veren ve seçime AKP listelerinden giren DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu milletvekili seçildi.

Cumhur İttifakı'nda yer alan ve seçimlere kendi logosuyla giren Yeniden Refah Partisi ise Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın da içinde yer aldığı 5 milletvekili çıkardı.

Yeşil Sol Parti ile Türkiye İşçi Partisinden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı'nın oy oranı ise yüzde 10,54 olarak gerçekleşti.

HDP, Anayasa Mahkemesi'nde kapatılması istemli dava sürecinin devam etmesi nedeniyle seçime Yeşil Sol Parti listelerinden girdi.

Emek ve Özgürlük İttifakında yer alan Türkiye İşçi Partisi ise 4 milletvekili çıkardı.

28. Yasama Dönemi'nde Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısı 322, Millet İttifakı'nın milletvekili sayısı 213, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ise 65 oldu. Bu durumda "Cumhur ittifakı" parlamentoda çoğunluğu elde etti.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Resmi olmayan sonuçlara göre, Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı seçiminde aldığı yüzde 52,59 oy oranının altına düşerek, yüzde 49,50 oranında kaldı. Erdoğan, 27 milyon oy aldı.

Yüzde 44,88 oy oranına sahip olan Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 24 milyon oy aldı.