Efervesan Ne Demektir?

Efervesan sözcüğünün kökeni, Latince ‘effervēscō’ fiiline dayanmaktadır. Latince’de bu sözcük ‘fokur fokur kaynamak’ anlamına gelmektedir. Bu tabletlere ‘efervesan’ denmesi de, suda erirken oluşturdukları kabarcıkların kaynayan suya benzetilmesinden kaynaklanır.

Efervesan Tablet Neden Köpürür?

Efervesan tabletlerin içinde ne olduğu genel olarak merak konusudur. Bu tabletlerin içeriği ana hatları ile ikiye ayrılabilir: Kullanım amaçları doğrultusundaki maddeler (vitamin, ağrı kesici, ateş dürücü, soğuk algınlığı giderici gibi) ile köpürmesini, erimesini sağlayan maddeler (asit ve baz). Efervesanlarda tüm bu içerik toz haline getirilip yüksek basınç ile yoğun bir kütle halinde sıkıştırılır.

Efervesan tabletin nasıl köpürdüğüne gelince… Bu tabletlerin içindeki asit ve baz su ile temas edince tepkimeye geçer. Bu asit-baz tepkimesi sırasında da renksiz karbondioksit baloncukları ortaya çıkar. Kısacası, efervesan tabletleri suya attığımız zaman gördüğümüz ‘fokurdama’ ve baloncuklar, esasında asit-baz tepkimesinin bir kimya kuralı olarak ortaya çıkardığı karbondioksittir.

Efervesan tabletlerde baz olarak çoğunlukla sodyum bikarbonat, asit olarak da sitrik asit (limon tuzu) ve/veya tartarik asit kullanılır.

Efervesan Tablet Ne Zaman ve Neden İcat Edildi?

Efervesan tablet teknolojisi ecza ve gıda endüstrisinde 200 yıldan uzun süredir kullanılıyor. İlaçları suyun içinde eriterek efervesan tabletle alma fikrinin geçmişi 17’inci yüzyıla dayanır. Kimyagerler bu tarihlerde, Glauber ve Epsom gibi tuzların kimyasal içeriğini ve fizyolojik yararlarını keşfetmeye ve incelemeye başladı. Roma İmparatorluğu’ndan bu yana tedavi edici özellikleri dolayısıyla hem etrafında hamamlar inşa edilen, hem de içilen mineral zengini su kaynaklarının içeriğinde de bu tuzlardan bulunuyordu. Kimya bilimi, bu doğal suların sahip olduğu tuz karışımlarının benzerlerini, limon gibi aromalarla da karıştırarak elde etmeyi başardı. Bu gelişme, bir ‘meyveli tuz çılgınlığı’na da yol açtı. Öyle ki, birçok Batı ülkesinde ‘meyveli tuz’ adıyla efervesan içecekler satan dükkanlar açıldı.

Efervesan Tablet Ne İçin Kullanılır?

Efervesan tabletlerin kullanımı yıllar içinde çok farklı alanlara yayılmıştır. En yaygın kullanım alanı vitamin desteği, soğuk algınlığı önleyici, ateş düşürücü, ağrı kesicidir ve mide rahatsızlıkları konusundadır. Bununla birlikte, diş hastalıklarının tedavisine ve diş temizliğine destek, cerrahi aletlerin sterilizasyonu, kontakt lens temizliği, protein takviyesi ve hatta çamaşır deterjanı gibi alanlarda da efervesana başvuruluyor.

Efervesan Ürünler Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Efervesan ürünler sımsıkı kapalı kutularda ve su ile temas etmeyecek, nem almayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Nemli havalarda açıkta bırakılması tabletin bozulmasına yol açabilir.

Efervesan Tablet Yararlı Mı, Zararlı Mı?

Efervesan tabletlerin tıpta tercih edilmesinin çok sayıda pratik sebebi vardır. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, bu tabletlerin aşırı kullanımının bazı açık zararları olduğunu da ortaya koymuştur. 

Tüm bilgiler (https://www.onikibilgi.com/efervesan-nedir-ne-ise-yarar/) alınmıştır. Direkt siteden öğrenebilirsiniz.

Efervesan veya karbon tabletleri, suda çözünmek ve karbondioksiti serbest bırakmak için tasarlanmış tabletlerdir. Toz halinde bileşen bileşenlerinin, blister ambalajda paketlenmiş yoğun bir kütleye veya kapağa dahil edilmiş nem gidericiye sahip hermetik olarak kapatılmış bir pakete sıkıştırılması ürünleridir.