Yeni mahsulün çıkmasına az bir zaman kala fıstık fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Tatlı için kullanılan boz iç fıstık fiyatı 390 ile 420 TL arasında satılırken, kavrulmuş fıstığın kilosu da 250 TL’yi buldu. Görüşlerini aldığımız fıstıkçı esnafı, geçen yıl 100 TL’ye satılan kaliteli kavrulmuş fıstığın fiyatının 250 TL’ye çıktığını belirterek, “ Kış aylarında artık fiyat kaç lira olur düşünmek bile istemiyoruz. Çünkü fiyat arttıkça alan da azalıyor.”şeklinde konuştular.


Vatandaş alışveriş listesinden çıkardı


Satışlar ile ilgili görüşlerini aldığımız esnaf Erhan Kılıç “Fiyatlar çok yükseldi. Boz iç fıstığı şu anda 390 ila 420 arasında alıyoruz. Bu tabi ki fıstığın kalitesi ve çeşidine göre değişiyor. Bunu 390 liraya veren de var 420 liraya veren de. Boz fıstık kullanıyoruz biz fıstığın memleketinde yaşıyoruz biz bir dönem oluyor bir dönem olmuyor. Sadece Antep ve Urfa toprakları Türkiye’nin talebini zaten karşılıyor. Geçen bir olaya şahit oldum Ankara’dan bir firma geliyor hiç alakası olmayan bizim yüzüne bile bakmadığımız fıstıkları topluyor. Bu böyle olunca iş piyasada sıkışıklığa sebep oluyor. Bu fıstığı alan insanda kendi nazarında artışlarla piyasaya fıstık sürüyor.


Şu anda 3 şubeyiz ve 1 kişi dahi gelip almıyor. Kurban Bayramı masraflı olduğu için insanlar tatlısından şekerinden kıyafetinden kısıyor. Kurban Bayramından 2 hafta önce ve sonrası bir düşüş yaşıyoruz.”dedi.

Fıstık fiyatlarının 220 TL’den başladığını belirten esnaf Zübeyit Şenci


“ Fıstık fiyatlarımız 220 liradan başlıyor. İki ay önce en iyi fıstığın kilosu 100 liraydı.  Günlük ha bire zam geliyor. Dolar işin sadece bahanesi. Biz fıstığı fıstıkçılar sitesinden alıyoruz. Her gittiğimizde önceki aldığımız fiyatın üstünde alıyoruz. Geçen hafta almaya gittik en iyi fıstığa 150 lira dediler. Bu hafta gittik 165 lira diyorlar. Bu sadece toptan fiyatı. Biz kaça satalım ki dükkanımızı çevirebilelim. Zaten alan da kalmadı. Vatandaş alışveriş listesinden baklava gibi kavrulmuş fıstığı da çıkardı. Şu anda iş sezonu olmasına rağmen dükkan bomboş. Bütün esnaf oturuyor. Turistlerin gelme sezonu. ona rağmen gene iş yok.”dedi.
 

Bir diğer esnaf ise

“Bizim fıstık  fiyatlarımız, kalitesine göre 100 liradan başlayıp 250 liraya kadar vçıkıyor. Kavak fıstık 150 TL, kırmızı fıstık 105 TL, tuzlu fıstık 160-170 liraya kadar devam ediyor. 2 haftadır piyasa çok durgun hiç satış yapamıyoruz.  İnsanlar artık çerez karışımlarına fıstığı eklemiyor. Bayram üzeri bu da bizi çok kötü etkiliyor.” şeklinde konuştu.